
Başını formayla kapatmak sarı kart
Sakarya-Kayseri (Hakan ÖZKAN)
Böyle önemli bir müsabakaya verilmesi hataydı. Oyuncularla çok konuşuyor. Tecrübesizliği yüzünden otoritesini kuramadı. 12. kural ve disiplin uygulamalarında standart kararlar veremedi. Son dakikalarda önemli bir Sakaryaspor akınını avantaja bırakmadı. Uzatma dakikalarında Cangele'nin rakibine arkadan yaptığı sert hareketin karşılığı 2.sarıdan kırmızı kart olmalıydı. Verdiği penaltı ve gösterdiği kırmızı kart doğruydu.F.Bahçe-Konya (Aytekin DURMAZ)
Gittikçe kendini geliştiriyor. Oyuncuların iyi niyetli ve futbol oynama istekleri işini kolaylaştırdı. İlk yarının sonlarına doğru Alex'in ceza alanına girerken Eren tarafından engellenmesine faul ve sarı kart vermeliydi. Attığı golden sonra Kezman'ın başını formayla kapatması, kural gereğince formanın çıkarılması olarak değerlendirildiğinden, sarı kart doğru bir uygulamaydı. Tayfun'un kaleci degajı sırasında Serdar'ı engellemesinde endirekt serbest vuruş vermeliydi. Edu'nun ceza alanı içinde ayağının üstüyle uzaklaştırdığı topa verdiği endirekt serbest vuruş kararı yanlıştı.Sivas-Bursa (M.Fatih GÖKÇE)
Uzun bir aradan sonra görev almasına rağmen başarılı değildi. Fransergio-Sinan münakaşalarında gösterdiği sarı kartlarını ilk seferinde gösterebilse tartışmayı önlerdi. Kartlarını gösterirken oyuncuların üstüne doğru koşması ortamı geriyor. 3. gol öncesi gol olabilecek bir pozisyonu avantaja bırakmayıp, endirekt serbest vuruş verdi. Atışın sonunda gol olması şansıydı.G.Birliği-G.Antep (Barış ŞİMŞEK)
Tozo'ya gösterdiği ilk sarı kart öncesi avantaja bırakıp pozisyon bitiminde kartını gösterebilirdi. 2. sarı kartlık pozisyonda ise iki oyuncuda yan yanaydı.A.Gücü-Beşiktaş (Kamil ABİTOĞLU)
Koşu stili, oyuncularla kurduğu iletişim, görüntüsü, objektif yönetim tarzı, pozisyonlara yakınlığı, ikili mücadelelere prim vererek oyuna tempo kazandırma gayreti ile yardımcı hakemlerinin ofsaytlardaki kritik hatalarına rağmen, müsabaka öncesi Beşiktaşlı yöneticilerin hakkındaki olumsuz düşüncelerini tekzip eden başarılı bir yönetim gösterdi.G.Saray-Trabzon (Bülent DEMİRLEK)
Normal maçları iyi yöneten Demirlek, derbilerde nedense aynı başarılı yönetimlerini gösteremiyor. İliç'in sarı kartı varken, Gökdeniz'e arkadan yaptığı hareket ikinci sarıdan kırmızı kartı gerektiriyordu. Galatasaray'ın ilk golü ofsayt. Hakan topa kafa vururken, Ayhan ofsayt pozisyonundan içeri doğru girerek, oyuna ve rakibe müdahalede bulundu ve topun kısa düşmesine neden oldu. Dönen top da gol oldu. Trabzonspor'un beraberlik golünde Erdinç topa daha önce yükseldi. Aykut topu tutarken, ona çarptı ve elinden kaçırdı. Golü vermesi doğruydu.Antalya-Ankara (Halis ÖZKAHYA)
Tartışılacak tek kararı Cordoba-M.Hanefi mücadelesinde geç kalması. Kaleci degaj yapacağı sırada ve top oyunda iken topa arkasını kesinlikle dönmemeli.Ç.Rize-Manisa (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Tecrübesi ve otoritesiyle iki takım içinde büyük önem taşıyan müsabakayı başarılı yönetti.K.Erciyes-Denizli (Vedat YÜKSEL)
Maçın başında K.Erciyesspor'lu oyuncuların sertliklerine göz yumdu. Kaleci Süleymanou'nun topu elinden kaçırdıktan sonra kontrolsüz hareketten Özgür'e yaptığı harekete verdiği penaltı kararı doğru. Fatih-Ergün mücadelesindeki devam kararı doğru.Ulusoy istedi, Ok verdi, Deda izledi!
Süper Lig Gözlemcilerini Belirleme Kural, Prensip ve Yöntemi kısmındaki maddelerden biri, "Yeni futbol sezonu için vizesini yenilemeyenler Süper Lig gözlemci kadrosundan çıkarılır veya klasman gözlemci kadrosuna indirilirler".
Vize Yenileme bölümünde ise "Gözlemci vizeleri her yıl yenilenir. Vize yenileme süresi 1 Haziran 31 Temmuz tarihleri arasıdır" süresi içinde lisanslarını vize yaptırmayanlar o sezon görev yapamazlar.
Gözlemci atamalarının prensip ve yöntemleri maddesinde ise "TFF Başkanı, GEREKLİ gördüğü durumlarda gözlemci atama yetkisini resen kullanabilir. Bu yetkisini kullanırken, bu iç talimatta öngörülen şartlara bakmaksızın gözlemci ataması yapabilir". Yani kadroda olup olmadığına bakmaksızın istediği kişiyi görevlendirebilir.
Acaba nasıl bir gerekli durum ki, Levent Bıçakcı Federasyonu zamanında Antalya Federasyon Bölge Müdürü iken hakkında yapılan tahkikat nedeniyle, hem görevinden alınan hem de gözlemci kadrosundan çıkarılan Sadık Deda'ya, uzunca bir aradan sonra böyle önemli bir müsabaka öncesi gözlemcilik verildi.
Sezon başı yapılan kadroda bulunmayan Sadık Deda'nın, Sakarya-Kayserispor müsabakasına gözlemci olarak nasıl atandığının, hangi gerekçeyle kadroya dâhil edildiğinin, vizesini ne zaman yenilediğinin, geçen hafta İstanbul'a gelerek kim tarafından, nasıl, nerede seminere tabi tutulduğunun açıklamasını herhalde GTK'nın çok değerli üyeleri yaparlar.!
Hiç kimse, hizmet için bulunduğu kamuya ait bir makam veya mevkide ömrünün sonuna kadar kalamaz. Ayrıca o yeri kendi malı ve mülküymüş gibi de kullanamaz. Gün gelir, onu o yere getirenler onu oradan alır, yerine başkasını getirebilirler. Bu sebeple geçici de olsa bulundukları yerleri işgal edenler, o yerlerde yetkilerini yanlış yolda kullanmamalıdırlar.
mtokat@milliyet.com.tr

