|
 |
|
|
Erdoğan'ın buzda dansı ve bel fıtığı
Yakın çevremde yaşanmış örneklerden edindiğim izlenim şu: Bel fıtığı belirtilerinin ortaya çıkmasıyla bu belirtileri hisseden kişinin yaşamakta olduğu stresler arasında yakın bir ilişki oluyor çoğu kez. Bel fıtığını hazırlayan nedenleri yalnızca strese bağlamak mümkün değil ama yoğun stres, bel fıtığı belirtilerinin ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor.
Öte yandan buzda dansa yeni başlayan birinin kasları da bu yeni duruma tepki göstererek o kişiye sorun yaşatabilir. Siyasi yaşamında geldiği noktada bir anlamda buzda dans yapmaya zorlanan Erdoğan'ın bu nedenle de sıkıntıya girdiği düşünülebilir.
İkili seçimin yaşanacağı bir yılda iç ve dış gezilere katılmak, toplumun farklı kesimlerinin nabzını tutmak ve taleplerine karşı duyarlılık göstermek, muhalefetin saldırılarına cevap yetiştirmek ve kendi partisinin içindeki dengeleri korumak da kolay bir iş değil herhalde.
Buzda laik dans
Tam bu noktada, buzda dans yarışmasının finalinde yaşananlar da Başbakan Erdoğan'ı sarsmış olabilir mi acaba?
Buzda dansın finalinde yaşanan olay gerçekten ilginç. O ana kadar yapılan oylamada rakibiyle başa baş giden çiftlerden biri, oy verenleri etkilemek için din motifini kullanmaya kalkışınca bu girişim ters tepiyor ve ondan sonra verilen oylarla, laiklik motifine daha yakın görülen diğer çift yarışmayı açık farkla kazanıyor.
Buzda dans yarışmasını izleyen ve birinciyi belirlemek için oy kullanan kitlenin Türkiye genelini hangi ölçüde temsil ettiğini bilmiyorum ama bu kitlenin anında gösterdiği tepkiden yola çıkarak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir saptamaya sıçramak mümkün belki de.
Türkiye'de seçmen çoğunluğu, Recep Tayyip Erdoğan'a ve partisine tek başına iktidar olma fırsatını, öncelikle din motifine dayalı bir hükümetle yönetilmek istediği için vermedi. Siyasette yeni bir açılıma şans tanımak için verdi.
Erdoğan'ın zor seçimi
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) iktidarda izlediği çizgi de kendisini destekleyen seçmen çoğunluğunun beklentilerine duyarlı oldu. Erbakan ekolünde yetişen Erdoğan'ın özellikle Avrupa Birliği yönünde attığı adımlar ve ekonomide izlediği yol, Erbakan'dan farklı bir çizginin göstergesi olarak algılandı.
Ancak bu, Başbakan Erdoğan'ın ve AKP'nin asıl amacının din motifine dayalı bir rejim kurmak olduğu izlenimini tamamen yok edemedi. Hayli geniş ve etkili bir kesim bu izlenimi taşımaya devam ediyor ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olma iddiasını bu senaryonun bir parçası olarak görüyor.
Başbakan Erdoğan'ın buzda dansa devam ederek cumhurbaşkanlığı konusundaki kararını açıklamaması bu tepkiyi dikkate aldığını gösteriyor. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmaya karar vermesi, buz dansında olduğu gibi, yoğun bir tepki selini bir anda açığa çıkarabilir mi acaba?
oulagay@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | Yine yükselen milliyetçilik ATATÜRKÇÜ ve milliyetçi kitap yayınlarında ci... | |  | Çetin ALTAN | | Köyceğiz'deki bahçede bir limon ağacı ve üstünde 68 limon, sapsarı Bazen bir, bazen iki ay arayla Köyceğiz'e kad... | |  | Melih AŞIK | | Telefona itiraz Hükümet Telekom'un yüzde 55'ini özelleştirme ... | |  | Fikret BİLA | | Kuzey Irak'a müdahale tartışması Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri müdahalesi sü... | |  | Hasan CEMAL | | Sarıkız Operasyonu, derin komplo! Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Şeyh ... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Raporlar mevsimi Cumartesi günü "Cumhurbaşkanı savaşlarının ön... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | MEB'in OKS şaşkınlığı! OKS'deki yeni düzenlemeler anlaşılan o ki sad... | |  | Hurşit GÜNEŞ | | Gurbetçilerde de işsizlik yoğun Ülkemizin nüfusu 70 milyonu aşıyor. Ancak ülk... | |  | Nail GÜRELİ | | Saklanan cumhurbaşkanı adayı Yaygın beklentinin aksine, Başbakan Recep Tay... | |  | Sami KOHEN | | Jest mi, şov mu? KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, geçen oc... | |  | Metin MÜNİR | | Gizli tarih: İsrail-Kürt ilişkileri İsrail İran ilişkileri her zaman şimdi olduğu... | |  | Hasan PULUR | | Haydi bekârlar evlenin!.. BİR okur telefon etti, kendi deyimiyle, "Hayı... | |  | Meral TAMER | | Meslek liselerine neşter zamanı Önümde mesleki eğitimi, iş dünyası perspektif... | |  | Ece TEMELKURAN | | Dil yarası Diyarbakır Tabip Odası, 1996'dan beri verdiği... | |  | Osman ULAGAY | | Erdoğan'ın buzda dansı ve bel fıtığı Yakın çevremde yaşanmış örneklerden edindiğim... | |  | Güngör URAS | | Yabancılar alışveriş merkezi ve işhanı peşinde Yabancılar alışveriş merkezi ve iş hanı satın... | |  |  | M. Ali BİRAND | | Yapamayacaksak neden çağırıyoruz? SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Al... | |
|
|