'Tek aday' tartışması
Salih Kapusuz'un "Grup kararı aldık. AKP'den tek aday çıkar, onu destekleriz" sözlerine partideki muhalifler karşı çıktı
Abdullah Karakuş - Ankara
AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'un "iki yıl önce grup kararı aldık. Başbakan'ımız aday olmazsa AKP grubu içinden biri çıkar, onu seçeriz. Buna kimse karşı çıkmaz" açıklaması parti içinde tartışma yarattı.
Partideki muhalif isimler "Bu adayı destekleyin gibi bir anlayış olmaz" derken, Çömez böyle bir grup kararı hatırlamadıklarını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in "AKP'den sadece tek bir kişi aday olabilir. Sayın Başbakan olmazsa başka kimse çıkmaz gibi bir düşüncede değilim. Her zaman farklı adaylar ortaya çıkabilir" sözlerinin ardından Kapusuz da önceki gün Kırıkkale İl Teşkilatı'nın düzenlediği toplantıda konuştu. Kapusuz "Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda 2 yıl önce parti grup kararı aldık. Partiden kim aday olursa olsun, buna kimse karşı çıkmayacak. Başbakan'ımız aday olmazsa, o zaman AKP içinden arkadaşlarımızın arasından biri çıkar ve onu seçeriz. Buna da kimse karşı çıkmaz" dedi.
Yarbay: Aday olurum
Ancak Kapusuz'un bu sözleri, AKP içindeki bazı muhalif isimleri rahatsız etti. Grup kararı almanın AKP geleneğinde olmadığını belirten Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Erdoğan'ın aday olmaması halinde birden çok aday çıkması gerektiğini söyledi. Böyle bir grup kararından haberdar olmadığını da dile getiren Yarbay, sözlerini şöyle sürdürdü:"Öyle şey olmaz. Demokrasilerde çok aday olması gerekir. Cumhurbaşkanı adayı sadece AKP'nin adayı olmayacak. Diğer partilerden oy alabilecek adaylar da şansını denemelidir. Onun için AKP'den başka adaylar da çıkmalıdır. Grup kararı alırlarsa, ben aday olurum. "
Ankara Milletvekili Eyüp Sanay da, şartları tutan herkesin aday olabileceğini kaydederek, "Başbakan'ın çıkması halinde tek aday olur. Ama olmazsa aday olunabilir. Buna yönelik bir grup kararı alınmaz. Böyle şey yapılmaz. Grubu serbest bırakırlar" diye konuştu.
Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez de Kapusuz'un dile getirdiği şekilde bir grup kararı hatırlamadığını söyledi. Çömez, "Partinin yetkili kurullarında tartışılmış olabilir. Ancak grupta böyle bir konu ele alınmadı" dedi.
Fatsa: Prensip kararı
AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ise Kapusuz'un sözlerine şöyle açıklık getirdi:"Parti grubu kimi aday gösterirse, milletvekilleri onun arkasında durmalıdır. Buna yönelik grup kararı almadık, ama yol haritasını çizmek açısından bir prensip kararı aldık. Tek aday çıkınca problem olmaz. Milletvekillerimiz bunu biliyor, söyledik.
Gizli kapaklı bir karar almadık. Bu prensip kararını MKYK, MYK, parti grubunda, il başkanları toplantısında konuştuk. Milletvekilleri de biliyor."
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

