İngiliz esirler krizi
Türkiye devrede
İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett, Gül'ün odasından telefonla görüştüğü İranlı mevkidaşı Muttaki'nin, 'Soruşturma bitene kadar askerlerinizi göremezsiniz' sözüne kızarak Türkiye ziyaretini yarıda kesti
Ütku Çakırözer - Ankara
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, İran tarafından esir alınan askerlerinin durumu hakkında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün çalışma odasından telefonla görüştüğü İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki'den, "Soruşturma bitene kadar askerlerinizi göremezsiniz" yanıtını alınca Türkiye gezisini yarıda keserek ülkesine döndü. Beckett, parlamentosuna bilgi vermek için Londra'ya dönerken, Ankara'nın arabuluculuğu da gündeme geldi. Bugün Gül başkanlığında yapılacak değerlendirmenin ardından 15 İngiliz askerinin Türk diplomatlarınca ziyareti önerisini Tahran'a iletebileceği öğrenildi.
Gül, önceki gün aradığı Muttaki'ye, Beckett'ın Türkiye'ye geleceğini ve konunun ele alınabileceğini hatırlatarak, İngiliz askerlerinin durumuna ilişkin sorunun en kısa sürede barışçı yollardan çözümünü istedi. Gül, dün Beckett ile görüşmesinin ardından da, "Olayın kısa sürede bitmesi için büyük gayret içindeyiz. İran ile temas halindeyiz. Ümit ederim, bu iş tatlı şekilde sonuçlanır" açıklamasını yaptı.
Gül'ün çalışma odası açıldı
Beckett, öğle yemeğinin ardından Dışişleri Konutu'ndan saat 14.30'da ayrılmak üzereyken, yardımcıları Muttaki'nin kendisini aradığını iletti. Görüşme için izin isteyen Beckett'a Gül'ün çalışma odası açıldı. Yarım saat süren görüşmede askerlerin serbest bırakılması talebini kabul etmeyen Muttaki, "Sağlıklarının yerinde olduğunu anlamamız için İngiliz diplomatlarının görüşmesine izin verin" talebini de reddetti. Beckett'ın, "Madem sağlıkları yerinde, neden görmemize izin vermiyorsunuz?" sorusuna Muttaki, "Sağlık durumları iyi. Ama sorgulama bitmeden göremezsiniz" karşılığını verdi.Beckett son olarak, başka bir ülkenin diplomatlarına askerleri görme izni verilmesi talebinde bulundu, ancak İranlı Bakan buna da olumlu yanıt vermedi.
İngiliz Bakan dert yandı
Görüşmenin ardından bozuk bir ifadeyle odadan çıkan Beckett, Gül'e dert yandı ve gezisini yarıda keserek İngiliz Parlamentosu'na bilgi vermesi gerektiğini iletti. Gül'ün, "Yardımcı olabileceğimiz bir şey varsa elimizden geleni yapmaya hazırız" sözleri üzerine Beckett, "Askerlerimizin sağlıklı olarak dönmeleri için ne yapabilirseniz minnettar kalırız. Tarafsız ülkenin diplomatlarına gösterilmelerini de önerdim, belki bu konuda faydalı olabilirsiniz" dedi.Beckett, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden sonra İstanbul temaslarını iptal ederek ülkesine döndü.
Muttaki ile görüşmesinden önce, "Yapıcı bir çözüm için kapıyı açık tutmaya devam edeceğiz" diyen Beckett, görüşme sonrası Ankara'dan ayrılırken, "Sorunun şimdiye kadar düzeleceğini ummuştum. Üzüntüyle gezimi kesip Londra'ya dönüyorum" dedi.
Gül'ün başkanlığında bugün yapılacak toplantıda, "üçüncü ülkenin diplomatları" formülü ele alınacak. Talebin iletilmesinin ardından Tahran'ın olumlu yanıt vermesi durumunda da Türkiye'nin İran Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu ya da Ankara'dan gidecek bir heyetin askerleri görmesi gündeme gelebilecek.
Körfez ısınıyor: ABD dev tatbikat başlattı
15 İngiliz askerinin İran tarafından esir alındıktan dört gün sonra Basra Körfezi'ndeki Amerikan Deniz Kuvvetleri dün dev bir tatbikat başlattı.
ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılından beri düzenlenen en büyük tatbikata, aralarında USS John C. Stennis ve USS Dwight D. Eisenhower uçak gemilerinin de bulunduğu 15 savaş gemisi ile 100'den fazla savaş uçağı katılıyor. 10 binden fazla askeri görevlinin katıldığı ve birkaç günü sürecek olan tatbikatta, mayın harbi, denizaltı harbi ve hava muharebesi icra edilecek. Amerikalı Amiral Kevin Aandahl, tatbikatın, İngiliz askerlerinin İran tarafından gözaltına alınmasına yanıt olarak düzenlenmediğini, Tahran'ı tehdit anlamına da gelmediğini söyledi.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

