
Faik ÖZTRAK
Rakamlar ne diyor?
Belirsizlik artarsa işler zorlaşabilir
Önce ABD'deki riskli ev kredileri piyasalarında yaşanan sıkıntıya rağmen, büyümedeki yavaşlamanın korkutucu olmayacağını destekleyen veriler geldi.
Ardından Para Komitesi enflasyon endişelerinin azaldığı ve ABD'de politika faizlerinin beklenenden daha kısa sürede düşebileceği, izlenimini veren bir açıklama yaptı. Japon yeni yeniden değer kaybetmeye başladı. Sonuçta küresel piyasaların gelişmekte olan ekonomilerin varlıklarına olan ilgisi yeniden arttı. Ancak ayın sonlarına doğru FED başkanı Bernanke'nin Kongre'de yaptığı enflasyon endişesinin azalmadığına ilişkin açıklamalar kafaları yeniden karıştırmaya başladı. ABD'deki son enflasyon verileri de beklenenden kötü çıktı.
Jeopolitik nedenlerle petrol fiyatları yükseldi. Bütün bunlar dikkate alındığında içinde bulunduğumuz ayda küresel iştahta oynaklıkların artması şaşırtıcı olmayacaktır.

Ancak şubat ayı imalat sanayinde eğilimler anketinden türetilerek hesaplanan imalat sanayii üretim rakamları şubatta da yüksek bir artıştan sonra martta üretimin hızla gerileyebileceğini ortaya koyuyor.
Diğer taraftan geçen yıl şubatta yarım milyar YTL olan iki aylık bütçe açığı bu yıl 8,5 milyar YTL'ye yükseldi. Faiz dışı fazla ise 8,5 milyar YTL'den 3,8 milyara geriledi. Rakamlar mali disiplinin hızla bozulmakta olduğunu ortaya koyuyor.
50. yıl kutlamalarında AB Türkiye'yi adeta görmezden geldi. IMF ile müzakereler durdu. Dış ticaret verileri revizyonlarla karma karışık. Buna rağmen, hem üretimin artan ithal bağımlılığı, hem de petrol fiyatlarındaki artış, dış açığın yeniden artma riskini yükseltiyor.
Dış borç yükü yeniden artıyor. Mali disiplin hızla zayıflıyor. Enflasyon yükseliyor.
Bu risk yönetimindeki başarısızlık, siyasi belirsizlik ve küresel koşullarda bozulmayla birleşirse işimiz çok zor olacaktır.

Ancak yine bu ay ocak ithalatının bir ay önce açıklanandan 835 milyon dolar daha yüksek olduğunu gördük. Bu revizyonla Ocakta dış ticaret açığı bir önceki yıla göre 1 milyar dolara yakın artmış oluyor. 2006 sonunda 52.1 milyar dolar olan 12 aylık açık da Ocakta 53.1 milyar dolara sıçrıyor. Sonuçta şubat ayında açıktaki artış durdu demek için bundan sonraki revizyonları beklemek gerekiyor.
Aslında son üç ayda ithalattan alınan KDV oranlarına baktığımızda hiç de normal olmayan oynamalar dikkat çekiyor. Bu da 2006 sonu ve bu yılın ithalat rakamlarının hala önemli revizyonlara gebe olabileceğini gösteriyor.
Diğer taraftan yıllık ihracat artış hızı ilk defa şubatta toplam ithalat artış hızını geçmiş. Ancak ara malı ithalatı artışı hala ihracat artış hızının çok üstünde.
Bu da ithalattaki yavaşlamanın yatırım ve tüketim malı ithalatından kaynaklandığını gösteriyor. Asıl ilginç olan ham petrol, petrol ürünleri ve doğalgaz hariç ara malı ithalatındaki hızlanma.
Bu üretim ve ihracatın ithal girdi bağımlığının son dönemde TL'nin yeniden değer kazanmasıyla görünenden çok daha hızlı arttığını ve yerli girdi üreticilerinin tasfiyesinin hızlandığını gösteriyor. Petrol fiyatlarında son birkaç aydır gözlenen gerilemenin ithalatı azaltıcı etkisinin, bunu bir ölçüde gizlediği anlaşılıyor.
İngiltere-İran kriziyle petrol fiyatlarının Martta yeniden artmaya başlaması ise önümüzdeki dönemde dış açık açısından önemli bir risk.

foztrak@yahoo.com

