Suç makinesi uçak kaçırdı
Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Pegasus'a ait yolcu uçağını uyuşturucu hap alan bir kişi kaçırdı. 10 sabıkası bulunan korsanın ikna edilmesi üzerine uçak Esenboğa'ya indirildi. Pazarlık sonucu Gökşingöl teslim oldu
ANKARA Milliyet
Pegasus Havayolları'na ait Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağını, uyuşturucu hap almış Mehmet Gökşingöl (39) adlı hava korsanı kaçırdı. Uçak pilotlarca Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilirken, ikna edilen hava korsanı 40 dakika sonra teslim oldu. 10 ayrı suçtan sabıkası olduğu, PKK'ya yardım ve yataklıktan da yargılandığı öğrenilen Gökşingöl'ün, uyuşturucunun etkisiyle eyleminin amacını söyleyemediği bildirildi.
Pegasus'a ait yolcu uçağı, dün 17.40'ta Diyarbakır'dan 3'ü bebek 178 yolcu ve 6 kişilik mürettebatla İstanbul'a gitmek üzere havalandı.
Tahran'a gitmek istedi
Yarım saat sonra Diyarbakırlı Gökşingöl, kabin memurlarının bulunduğu bölgeye geçti. Kemerindeki cep telefonunu gösteren Gökşingöl, üzerinde bomba olduğunu söyleyerek uçağın Ankara'ya indirilmesini istedi.Kokpitte kilitli olan Kaptan Pilot Memduh Kayışbudak ve ikinci pilot Cumhur Kaçarlar'a durumun iletilmesi üzerine, Hava Kontrol Merkezi'ne uçağın kaçırıldığı sinyali verildi. Uçak, Esenboğa'ya doğru yönelirken Gökşingöl, bu kez de Tahran'a gitmek istedi. Gökşingöl, yakıtın İran'a kadar yetmeyeceği konusunda ikna edildikten sonra, uçak saat 18.00 sıralarında Esenboğa'ya indi. Özel tim, uçağın etrafını sararken, hava korsanı uçağın ön kısmında elindeki Kuran'dan bölümler okudu ve ardından tutarsız konuşmalar yaptı. Gökşingöl ile mürettebat arasında arbede yaşandığı da iddia edildi.
Bu sırada uçağa giriş yapan özel tim, Gökşingöl'ü teslim olmaya ikna etti. Gökşingöl'ün üzerinde ve uçakta yapılan aramada bombaya rastlanmadı. Emniyet'e götürülen Gökşingöl'ün uçağa binmeden önce uyuşturucu hap aldığı ve yakalandığında da hapın etkisi altında olduğu belirtildi.
Gökşingöl'ün uyuşturucu satışı ve kullanımı, çete üyeliği, haraç alma, tehdit, dolandırıcılık gibi suçlardan 10 sabıkası bulunduğu ve 1994'te Diyarbakır'da PKK adına esnaftan zorla para toplamaktan yargılandığı bildirildi. Gökşingöl'ün, 2002'de de uçağa bomba yerleştireceğini söylediği için gözaltına alındığı öğrenildi.
Korsanın ağabeyi Muhsin Gökşingöl, kardeşinin 12 yıl önce eşinden ayrıldığını, eski eşi ile kızının Ankara'da yaşadığını söyledi. Kardeşinin bunalımda olduğunu öne süren Gökşingöl, "Böyle bir şey yapacak biri değildi" dedi. Gökşingöl'ün 9 kardeşi olduğu, ağabeyi İhsan ile ablası Perihan Gökşingöl'ün böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamlarını kaybettiği de öğrenildi.
Yolcular İstanbul'da
Teslim olan Gökşingöl, sorgulanmak için Emniyet'e götürüldü. Yolcular ise aynı uçakla Sabiha Gökçen Havaalanı'na getirildi. Yolcuları havaalanında, saatlerce endişe içinde bekleyen yakınları karşıladı.


