
Derya SAZAK
Siyaset Günlüğü
Tarihe not
Ordu Çankaya'da nasıl bir cumhurbaşkanı görmek istiyor?
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, dünkü basın toplantısında Türkiye'de halkın büyük çoğunluğunun beklentisine uygun profili çizdi: "Seçilecek cumhurbaşkanı aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de başkomutanıdır. Bu nedenle TSK'yı da yakından ilgilendirmektedir. Cumhuriyetin temel değerlerine, laik ve demokratik sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı, ama sözde değil özde bağlı bir cumhurbaşkanı seçileceğine inancımı belirtmek istiyorum. Bunu umut ediyorum."
Tarihe not düşüyor Büyükanıt.
Ancak cumhurbaşkanını TBMM'nin seçeceğini belirterek 16 Nisan'da başlayacak olan süreci engelleyecek demokrasi ve hukuk dışı bir müdahalenin söz konusu olmayacağını belirtiyor. Genelkurmay Başkanı, Çankaya konusunda şimdiye kadar hiçbir zeminde hiç kimseyle konuşmadığını belirterek kimi söylentilerin de önünü kesiyor.
Büyükanıt'ın çerçevesi belli, ilkeli ve düzeyli bu sözlerinin ardından laikliğe "sözde değil, özde" bağlı bir cumhurbaşkanını seçmek görevi Meclis'e düşüyor.
İktidar ve muhalefet gruplarının "uzlaşmak" için hâlâ zamanları var.
Kanal D'nin Abbas Güçlü yönetimindeki Genç Bakış programı bu hafta Okan Üniversitesi'nde yapıldı. Üniversite gençliğinin en büyük yakınması seçime günler kala cumhurbaşkanı adaylarının ortaya çıkmayışı üzerineydi. Neyse ki gazeteci dostumuz Metin Uca programda "aday adaylığını" açıkladı ve ustalıkla kullandığı mizah diliyle "güler yüzlü" bir isim olarak gençlerin desteğini aldı. Şaka bir yana, adaylık takviminin son günü olan "25 Nisan, saat 24.00'ü" beklemeden cumhurbaşkanlığı konusundaki belirsizliğin ortadan kaldırılmasında yarar var.
Başbakan Erdoğan aday olup olmayacağı kararını uzatmakla gündemi Çankaya'ya kilitliyor.
AKP lideri cumhurbaşkanı seçilirse, AKP'nin Meclis'i süratle seçime yönlendireceği kesin. Devlet Bakanı Ali Babacan, ekonominin geleceği açısından da bu yaz seçime gidilebileceğinin sinyalini verdi.
Kuzey Irak'taki sıcak gelişmeler ve Türkiye'nin güvenlik sorunları da cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin "kriz"e yol açmadan süratle tamamlanmasını gerekli kılıyor.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Meclis'in "karar vermesi" halinde Kuzey Irak'ta operasyona hazır olduklarını bildirdi. Seçime giden Meclis'le bu tür kararları almanın güçlükleri ortada. Dolayısıyla "erken seçim" hızla gündeme gelebilir.
Muhalefetin, Çankaya'ya odaklanırken seçime hazırlamasında yarar var.
dsazak@milliyet.com.tr

