Kurbanların ikisi kilise derneği üyesi
Saldırıda boğazları kesilerek öldürülen Alman Geske ve Aydın'ın Kurtuluş Kiliseleri Derneği üyesi oldukları belirlendi
Boğazları kesilerek öldürülen Tilman Geske ile Necati Aydın'ın, merkezi Ankara'da bulunan Kurtuluş Kiliseleri Derneği'ne bağlı Malatya Kurtuluş Topluluğu'na üye oldukları öğrenildi. Başkanlığını İhsan Yinal Özbek'in yaptığı Ankara Kurtuluş Kiliseleri Derneği'ne bağlı olarak, Malatya'nın yanı sıra Trabzon ve Adana'da da topluluklar bulunduğu bildirildi.
Kuruluş amacını "Hıristiyanlığın Protestan mezhebine mensup kişilerin ibadet ihtiyaçlarının karşılanması" olarak açıklayan derneğin, vakıf statüsüne geçmesine izin verilmediği için, Türkiye aleyhine AİHM'de açtığı bir dava bulunuyor.
Saldırıda boğazı kesilerek öldürülen Necati Aydın'ın, 7 yıl önce İzmir'de, Hıristiyanlık propagandası yaptığı gerekçesiyle bir süre cezaevinde yattığı ortaya çıktı. Kemalpaşa'da bazı vatandaşların "misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğu" şikayeti üzerine gözaltına alınan Aydın'ın tutuklandığı, ilk duruşmada tahliye edildikten sonra İzmir'den ayrıldığı belirlendi.
Hakkında "zorla dini içerikli yayın sattığı" iddiasıyla işlem yapılan Aydın'ın, şikâyetlerin geri çekilmesinden sonra, "tutukluluk halinin kaldırıldığı" öğrenildi.
Anneye ölüm haberi verilmedi
Alman vatandaşı olan Geske'nin de 4 yıldır Malatya'da yaşadığı kaydedilirken, öldürülenlerden Uğur Yüksel'in Elazığ'daki yakınları acı haberle yıkıldı. Elazığ'da bir süre Türk Telekom bayiliği yapan Yüksel'in, işlerinin bozulması nedeniyle 2 yıl önce Malatya'ya gittiği dile getirildi. Yakınları, Yüksel'in din değiştirdiği iddialarını yalanlarken, bir komşusu, Yüksel'in babası İbrahim Yüksel ve tüm akrabalarının Malatya'ya gittiğini, annesi Hatice Yüksel'e ise ölüm haberinin verilmediğini kaydetti.Komşusu, "Yüksel dar gelirli bir ailenin çocuğuydu, babası işçi emeklisiydi. Yüksel, İzmit'te iki yıllık bir üniversite okudu. Sakin, etrafında sayılan bir insandı" dedi. Yüksel'in bir yıldır Malatya'da yaşadığı, biri öğretmen ve biri polis üç kardeşi olduğu öğrenildi.


