Bu yıl da 'soykırım' demedi
YASEMİN ÇONGAR Washington
ABD Başkanı George W. Bush, Osmanlı'nın son yıllarında, çoğu kitle halinde öldürülen ve sürgüne zorlanan 1.5 milyon Ermeninin hayatını kaybettiğini belirterek, "Dünya, tarihinin bu acılı dönemini asla unutmamalı" dedi.
24 Nisan için özel mesaj yayımlayan Bush, Osmanlı Ermenilerinin maruz kaldığı kıyımı "soykırım" diye nitelendirmedi, ancak "Her yıl bugün, 20. yüzyılın en büyük trajedilerinden birinin kurbanlarını anıyoruz... Bu trajediyi anmakta ve alınan masum hayatlara saygı göstermekte, Amerikalılara ve dünyanın her yanındaki Ermeni halkına katılıyorum" ifadesini kullandı.
Bush, mesajında, "Özgürlüğe ve insan hayatının kutsallığına değer veren herkes, bu dehşet verici olaylara, acıyla ve inanamadan bakıyor. Kurtulanların birçoğu, ata yurtlarından kovulmuş ve yeryüzünün her yanına dağılmıştır. Ancak, bu korkunç mücadelenin ortasında, dünya, Ermeni halkının boyun eğdirilemeyen ruhunu ve karakterini tanımıştır" dedi.
Kıyımdan kurtulanların birçoğunun ABD'ye geldiğini belirten Bush, Amerikan Ermenilerinin ülkeyi zenginleştirdiğini vurguladı.
Bush, mesajında tarihin birlikte araştırılmasından yana çıktı, ancak Türkiye'nin "ortak tarih komisyonu" önerisine açıkça destek vermedi. Bush şöyle dedi:
"Bugün geçmişi hatırlıyor, ama aynı zamanda daha parlak bir geleceğe bakıyoruz. Ermenistan ve Türkiye'de iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek için çalışanları takdir ediyoruz. Osmanlı'nın son dönemindeki tarihi olayların samimi ve açık şekilde incelenmesi bu sürecin asli parçasıdır. ABD, her iki ülkede daha umutlu bir gelecek için tarihe ilişkin ortak bir anlayış geliştirmeye çalışanları desteklemekte ve teşvik etmektedir."
Erivan'a teşekkür
Ermenistan'a terörle mücadeledeki ve Irak'taki katkılarından ötürü teşekkür eden Bush, Dağlık Karabağ'da barışçı çözüm çabasını sürdüreceklerini belirtti ve "Ermenistan'da özgürlük ve adalet davasını ilerletecek demokratik ve iktisadi reformlar için de çalışıyoruz" dedi.|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

