
GÜNAYDIN, ARKADAŞLARINA BÖYLE SÖYLEMİŞ:
İçlerine sızıp öldüreceğim
Malatya katliamıyla ilgili olarak ifade veren Abdullah M. K., "Emre Malatya'da papazların bulunduğunu ve şehit olacağını söyledi" dedi
TOLGA ŞARDAN, GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
Malatya'da, Zirve Kitapevi'nde biri Alman 3 kişinin katledildiği eylemin kilit ismi olan Emre Günaydın'la ilgili ifade veren yakın arkadaşları, Günaydın'ın kendilerine, "misyonerlerin içine sızma planları"nı anlattığını söyledi. Milliyet'in ulaştığı, gözaltına alınan diğer zanlıların ifadeleri özetle şöyle:
Abdullah M. K.: Cuma, bana çıkmaza girdiğini söyledi. Bana 17 Nisan gece saatlerinde bir mektup yazıp yurtta bir yere koyacağını, eğer 20 Nisan'a kadar ararsa yaşıyor olacağını, eğer aramazsa, beni birinin arayacağını ve mektubun yerini bildireceğini söyledi. Israr etmeme rağmen ne tür bir belaya rastladığını söylemedi. Ancak, Malatya'da 49 ev olduğunu, papazlar bulunduğunu ve şehit olacağını söyledi. "Beni fazla zorlama, herhangi bir konu hakkında sana bilgi vermeyeceğim, bu konu hakkında bilgisi olan ölür" dedi. Emre'nin bu işin içerisinde olup olmadığını sordum. Kafasını öne eğip "evet" anlamında karşılık verdi. Kendisine "B..k yoluna gidiyorsun" dedim.
'Türkleri öldürecekler'
Kürşat K.: Emre Günaydın'ı Ekim 2006'da gittiğim Yeni Hamle Dershanesi'nde tanıdım. Duygusal, hırçın, sinirli, psikopat ruhlu bir kişiliğe sahiptir. Emre, 4 ay önce Eftelya Kafe'de Salih ve benimle otururken, "Malatya'da 49 kilise açılmış, papazları var, başları var. Ben bunların arasına girip, tanıyıp bilgi toplayacağım. Misyonerler çok güçlü hale gelecekler. Doğacak 5 Türk çocuğundan üçünü öldürecekler. Ben de bilgi toplayıp paraları varsa alacağım. Bunların içine sızıp iyi tanıdıktan sonra öldüreceğim. Yanımda var mısın?" dedi. Ben "yokum" dedim. Emre, bir ay önce bana, "Bir olay yapacağız. Gözcülük yapar mısın?" dedi. Ben de, "Yüz kez sana söyledim, ben yapamam" dedim. Bir gün önce saat 20.00 sıralarında eve gelerek beni sormuş. Ben yoktum, kardeşim, içinde kurusıkı silah olan kutuyu Emre'ye vermiş. Bir hafta sonra Emre, dershaneye gelip "Marangozlardan Öte" isimli kitabı verirken, "Bu kitapta Allah'ımıza ve Peygamberimize ne laflar söylüyorlar. Oku, sana yapacağım teklifi kabul edip etmeyeceğini iyi düşün" dedi. Ben teklifi kabul etmeyince, "Sen şerefsizsin, kansızsın, vatan hainisin" şeklinde küfürler etti.
'Son bir ayda davranışı değişti'
Mehmet G.'nin ifadesi şöyle:
Emre, kavgacı, psikopat ve biraz dengesiz bir kişiliğe sahipti. Onu tanıdığım 6 aylık dönemin son bir ayındaki hal ve davranışları daha değişikti. Ondan çekinirdim. 10 gün kadar önce Emre dükkânıma geldi. Bana, misyonerlerin kullandığı bilgisayarların hard disklerini getirirse içindeki bilgiyi kopyalayıp kopyalamayacağımı sordu. Kabul ettim. Hard diskleri "elma" diye şifreleyeceğini söyledi. "Elmaları gönderdim, manav açık değildi" diye mesaj gönderdi. Cevaben, "Manavı açtım, elmaları gönderebilirsin" yazdım. Bana, "Elmalar bende ayrıca sebze de var, daha sonra bunları fırına veririz" mesajı gönderdi.