Turunçgil ağlattı, avokado güldürecek
BÜLENT YARDIMCI
Tropikal meyve avokado, son üç yıldır ürettiği ürünü satamayan ve zarar eden turunçgil üreticileri için umut oldu. Akdeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Selami Gedik, turunçgilde sorunun çözümü için üretim sezonunun 4 aydan 8 aya çıkarılması, sofralık çeşitlerin yanı sıra endüstriyel çeşitlerin üretilmesi, sanayinin de buna bağlı olarak büyümesi gerektiğini sıraladıktan sonra üreticilere alternatif ürünlere de yönelmelerini önerdi. "Avokado, kivi, likapa, kara incir gibi yeni meyve çeşitlerine geçilmeli" diyen Gedik özellikle avokadonun iyi gelir getirdiğini belirterek şu bilgileri verdi:
"Dünya pazarlarının yıldızı giderek parlayan bir meyvesi olan avokado, tüm Akdeniz kıyılarında yetişebiliyor. Ama yeterli üretim olmadığı için Türkiye avokado ithal ediyor. Dekara 600-1500 kilo veren avakado iyi para kazandırıyor. İstanbul Hali'nde avokadonun tanesi 1-2.5 YTL arasında fiyatla satılıyor."
Dönüm başına 6 bin YTL kazanç
İthal ettiği tropikal meyveleri Verita markasıyla pazarlayan İdeal Tarım'ın Genel Müdürü Selçuk Serçe de Türkiye'nin avokado ithalatının her yıl arttığını belirterek şöyle dedi:"Akdeniz kıyı şeridi avokado için çok uygun. Bir adet avokadonun fiyatı bahçede 70-100 YKr. Dönümü, tam verimde 4-6 bin YTL kazandırabilir."
Avokado nasıl yenir?1. Meyve uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır. Meyve ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber ekilir. Limon sıkılır karıştırılır. Arzuya göre biraz taze yada kuru soğan kıyılarak ilave edilir, Maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi yenir, yağ istemez.
2. Soyulmuş ve ezilmiş avokado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon ilave edilmez, böyle de yenilebilir.
3. Omlet yapılır. Peynir yerine avokado konur.
4. Mantar sote gibi sote yapılabilir.
5. Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu takdirde tuz, limon, biber ilave edilmez.

