TOBB diyalog çağrısı yaptı, sivil toplum değerlendirdi
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaşanan son gelişmelerle ilgili diyalog çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizin tüm sorunları, siyaset ve demokrasi içinde çözülmelidir" dedi.
"Ne demokrasiden ne laiklikten ne de sosyal hukuk devletinden vazgeçilemeyeceğini" vurgulayan Hisarcıklıoğlu, tüm kişi ve kuruluşların güven ortamına ve istikrara zarar verecek tutumlardan kaçınması gerektiğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu dün ayrıca Türk-İş, TİSK, Hak-İş, TZOB ve Kamu-Sen yöneticileri bir araya gelerek, siyasi uzlaşma için görüş alışverişinde bulundu.
Sağduyu ve itidal
Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da, son siyasi gelişmelerle ilgili 'sağduyu' çağrısında bulundu. Çağlayan, "Laikliğe, demokrasiye ve cumhuriyetin temel ilkelerine sadık kalalım" dedi.Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ise, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşanan gerginliğin krize dönüşmemesi için tüm siyasi partilere ve halka 'itidal' çağrısında bulundu. ATO Başkanı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Türkiye'de siyasi hayat devam etmektedir ve sorunların çözümleri de sivil siyasi hayat içerisinde olmalıdır. Siyasi partiler, ülkeyi içinde bulunduğu bu gerginlikten demokratik mekanizmaları işleterek çıkarmalıdır."
EBSO ilanla uyardı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) dün gazetelere verdigi ilanla, siyasi partileri ve milletvekillerini uyardı. İlanda "Biz laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne, Atatürk ilke ve devrimlerine, parlamenter sisteme tüm benliğiyle inanan sanayicileriz" denildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın "Gerek muhalefetten gerekse iktidardan beklentimiz var. Bu dönemi huzurlu ve hasarsız geçirmek istiyoruz" dedi.Taşkın, şöyle konuştu: "Erken seçim artık kaçınılmaz. 11 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile karar alması çok önemli."
Küçük: Hemen erken seçim
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, son gelişmelerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
"Son dönemde, laik demokratik cumhuriyetimizin temel değerlerinin yeterince korunmadığına yönelik kaygılar derinleşmiş ve cumhurbaşkanlığı aday belirleme sürecinin bu kaygıları giderecek şekilde sonuçlanmaması rahatsızlığı artırmıştır.
Bugün gelinen noktada, toplumdan yükselen talep ve demokratik işleyiş doğrultusunda, hemen erken seçim kararı alınarak millet iradesine başvurulması bir zorunluluk haline gelmiştir.
İçinde bulunduğumuz durumda, acilen seçime gitmek ve halka, bu konudaki tercih ve eğilimlerini ortaya koyma fırsatı vererek, yeni cumhurbaşkanının yeni Meclis tarafından seçilmesini sağlamak siyaset kurumunun öncelikli görevi olmuştur."

