03 Mayıs 2007 / Perşembe - 16:55
DSP: Parti kapatılması hariç her türlü formülü görüşürüz
DSP Başkanlık Kurulu, partinin kapatılması dışında, CHP çatısı altında seçime girmek dahil her türlü formülü görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.
DSP Başkanlık Kurulu, Genel Başkan Zeki Sezer başkanlığında toplandı.
Toplantının ardından yapılan açıklamada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dün yaptığı çağrının her boyutuyla değerlendirildiği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:
"DSP, 12 Eylül darbesi sonrasında CHP’nin kapatılmasına karşı Bülent Ecevit’in vermiş olduğu zorlu mücadeleden doğmuştur. DSP, çalışanların haklarına sahip çıkmak başta olmak üzere inançlara saygılı laiklik, emekten ve zenginlikte sosyal adaletten yana politikalarıyla halkın tümünü kucaklayabilecek, Türkiye’nin ve solun 1. partisi olmuş bir partidir.
Seçim sisteminin cilvesiyle ele geçirdiği çoğunluğu tek adam-tek parti yönetimine dönüştüren dayatmacı AKP iktidarından ülkemizi kurtarabilmek, cumhuriyetimizin ve halkımızın karşı karşıya olduğu tehditleri aşabilmek için, başta CHP olmak üzere cumhuriyete duyarlı tüm partileri seçimlere güç birliği içinde girmeye çağırıyoruz.
DSP, uzlaşma kültürünü kurumsal kimliğinin en önemli ögesi sayan bir parti olarak, bu konuda her türlü özveriyi yapmaya hazırdır. Bilindiği gibi, merhum Ecevit rahatsızlanmadan önce cumhuriyete sahip çıkmak için geniş tabanlı bir güç birliği önermişti. Bu fikri gerçekleştirmek üzere yaptığımız çalışmalar, son aşamasına gelmiştir.
Bu güç birliğinin, bütünleşmenin ciddi bir iktidar alternatifi yaratması ve en geniş biçimde gerçekleşmesi için SHP, 10 Aralık Platformu ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alınması yerinde olacaktır.
DSP, Türkiye’nin tek adam-tek parti kazasına bir daha uğramaması için CHP Genel Başkanı’nın önerilerinin, yüz yüze yapılacak görüşmelerle gerçekçi ve sonuç alınır bir platformda ve acil olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanmaktadır.
DSP’nin CHP ile birlikte seçime girmesinin önünde hiçbir engel yoktur.
DSP’nin kapatılması dışında, CHP çatısı altında seçime girmek dahil her türlü formülü görüşmeye hazırız.
Halkın ve meydanlardan taşan kitlelerin özlemlerini gerçekleştirmek üzere, DSP ve CHP genel başkanlarının derhal bir araya gelerek, bu konudaki güç birliğinin ayrıntılarını görüşmeleri gerekmektedir."
CHP: DSP'NİN YANITINDAN ÜZÜNTÜ DUYDUK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, "DSP’nin, iyi niyetle yaptıkları birleşme önerisini kabul etmemesinden büyük üzüntü duydukları" söyledi.
Özyürek, AA muhabirinin, DSP Başkanlık Kurulu’nca yapılan, "DSP’nin kapatılması dışında, CHP çatısı altında seçime girmek dahil her türlü formülü görüşmeye hazırız" açıklamasına ilişkin sorularını yanıtladı.
CHP’nin DSP’ye "birleşme" önerdiğini belirten Özyürek, şunları söyledi:
"Bizim önerimiz sürekli, kalıcı bir birleşmeydi. Halkın isteği de, Tandoğan’da, Çağlayan’da toplanan milyonların isteği de bu yöndeydi.
İnançla, iyi niyetle yaptığımız birleşme önerimizin kabul edilmemesinden büyük üzüntü duyduk. Bu iyi niyetli birleşme çağrımızın tekrar değerlendirileceği ve herkesin beklediği sürekli birleşmenin sağlanacağı konusundaki umudumuzu koruyoruz." Özyürek, önerdikleri formülün "katılma değil birleşme" olduğunu vurgulayarak, "Her iki parti kurultaylarını toplayacak ve birleşme sağlanacaktı. Birlikte bir parti olarak yolumuza devam edecektik" dedi.
CHP’nin bu konudaki yaklaşımının çok net olduğunu ve bir değişikliğin söz konusu olmadığını kaydeden Özyürek, "Parti bağlarımızı aşarak bir değerlendirme yapmamız lazım. Bizim düşündüğümüz geçici, sadece seçim dönemine yönelik bir işbirliği değil, kalıcı bir birleşmedir" diye konuştu.
Yorumlar (70) |
Baykal
sen asla bir KARAOĞLAN olamazsın olmayada çalışma o partinin başında sen olduğun sürecede chp kaybetmeye zorlanıyor bırak şu işi senn
[03:19 - hazari] yazarın tüm yorumları
Ne fark eder ha chp ha dsp
ÖNEMLİ OLAN NİYET CHP SHP Yİ BİTİRDİĞİ GİBİ DSP YİDE BİTİRMEK İSTİYOR . AMAC İKTİDAR OLMAK İSE HERKEZ GEMİLERİ YAKMAK ZORUNDA YA İSTİKLAL YA ÖLÜM
[18:48 - GARAÜZÜM] yazarın tüm yorumları