
|
|
|
 |
|
|
BÖYLE TALAN GÖRÜLMEDİ
Milli miras korunamadı
Sanayi Müzesi kurmak için ayrılan Sümerbank’a ait 76 makinanın büyük bölümü çalındı. Kalanlar hurdalık oldu. Projeden vazgeçildi
GÜNÜN HABERİ / Turan Gültekin
7 YIL ÖNCE KİLİT VURULDU
Cumhuriyet’in simgelerinden Sümerbank’a ait İzmir’deki Basma Fabrikası’nda inanılmaz talan yaşandı. Özelleştirme kapsamına alınıp 7 yıl önce kapatılan Alsancak’taki tesis 5 yıl önce İl Özel İdaresi’ne devredildi ve eğitim kampusüne çevrilmesi kararlaştırıldı.
''DUR'' DİYEN OLMADI
Fabrikada bulunan ve Türk tekstil sanayindeki gelişim tarihini ifade eden makinaların da koruma altına alınıp, buraya bir sanayi müzesi kurulması kararlaştırıldı. Ancak geçen süre içinde milli miras niteliğindeki makinalar kaderiyle baş başa kaldı, hırsızlar tarafından talan edildi.
ONARILMASI MÜMKÜN DEĞİL
İl Özel İdaresi Kültür, Turizm ve Spor Daire Başkanlığı inceleme yapıp rapor hazırladı. Müze için ayırılan 76 makinadan 12’sinin tamamının, geri kalanının da yüzde 75’ini oluşturan krom parçaların çalındığı tespit edildi. Onarım yapılmasının ise çok masraflı olacağı belirtildi.
SATILMASINA KARAR VERİLDİ
Durum, İl Genel Meclisi’nin önceki günkü toplantısında değerlendirildi. Makinaların hurdaya ayrılarak satılması uygun görüldü. Böylece müze projesinden vazgeçilmesine ve kusuru olanların da belirlenerek haklarında yasal işlem yapılmasına oybirliğiyle karar verildi.
İl Genel Meclisi Başkanı
Yüreğimizi sızlatıyor
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı AKP’li İsmail Yılmaz, tablonun içler acısı ve üzüntü verici olduğunu söyledi. Yılmaz, ''Ödenek çıkarıp bekçi de görevlendirmiştik. Demek ki tedbirler yetersiz kalmış. Milli mirasın bu şekilde hurdaya ayrılması yüreğimizi sızlatıyor'' dedi.
Tarihi fabrika
Sümerbank İzmir Basma Sanayii Müessesesi 1953 yılında Alsancak’taki tesislerinde üretime başladı. 1985’te 2 bin 607 işçisi ve 103 memuru vardı. Sümerbank daha sonra özelleştirme kapsamına alındı. 2000 yılında İşletme, üretime son verilerek kapatıldı, malvarlığı 2002’de İzmir İl Özel İdaresi’ne devredildi. Özel İdaresi de daha sonra aldığı kararla Alsancak’taki fabrika arazisinin eğitim kampusü olmasına, makinalarla da sanayi müzesi kurulmasına karar verdi. Geçtiğimiz günlerde de eğitim kampusü için ilk tesisin temeli atıldı.
|
|
|

|
|