Halkbank'tan KOBİ'lere uyarı
'Borcun dörtte birini öderim sen sağ, ben selamet' olmaz
EYLEM TÜRK
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 'Anadolu Yaklaşımı' konusunda kendilerine yöneltilen 'KOBİ'lere sırt çevirdikleri' yönündeki eleştiriler için, "KOBİ'leri ihmal etmemiz mümkün değil" dedi.
KOBİ bankası oldukları için kendilerine bu doğrultuda borcu olan 17-18 bin firma bulunduğunu söyleyen Aydın, "Anadolu Yaklaşımı kapsamında 400 milyon YTL ana para alacağımız var. Anadolu yaklaşımı sadece bir borç yapılandırması değil, borç yapılandırmasını da içeren firmayı ekonomiye kazandırma yaklaşımıdır" dedi.
Bu yaklaşımla amaçlarının işletmelerin içine hayat suyu koyarak ekonomiye kazandırmak olduğunu kaydeden Aydın, "Bize borçlu olanlarla protokol yapıyoruz. Aynı anda 2-3 bankaya borçlu olan bir firma için genel kabul gören ilke şudur: En çok alacağı olan banka lider banka olur. Bu lider bankanın başkanlığında firma masaya yatırılır" diye konuştu.
Kendilerine intikal etmiş bir talebi reddetmelerinin mümkün olmadığını anlatan Aydın şunları söyledi:
"Bundan her firmanın dediğini yapacağız sonucu çıkmasın. Firma sahibi 'Borcumun dörtte birini ödeyeyim, siz sağ ben selamet' diyor. Böyle bir şeyi yapmamız mümkün değil. Anadolu Yaklaşımı çıkana kadar bunlar konusunda yasal takip yapmışız. Alacağımızı istemek bizim görevimiz. İş tam satışa geliyor firma sahibi, 'Anadolu Yaklaşımı'na gireyim' diyor. İyi gir. Gel otur ve borcunu kabullen. İyi niyet göstergesi yap ki ben düşüreyim. Süreç devam ediyor. Bankaya borçlu olanları bekliyoruz."
'Kârlı büyüyeceğiz'
Halkbank'ın KOBİ'erin bankası olmaya devam edeceğini söyleyen Aydın şöyle dedi:"Bireysel bankacılık faaliyetlerimizi artıracağız. Büyürken karlılık ve verimlilikten taviz vermeyi düşünmüyoruz. Sermayemiz son derece güçlü. Bunları yapabilecek gücümüz var."
'Günde 3 ülke dolaştık 180 kişiyle görüştük'
Halkbank'ın halka arzı öncesinde gündeme oturan Genelkurmay bildirisi ve erken seçim kararının kendilerini de etkilediğini söyleyen Aydın, şöyle devam etti: "Ama biz ekonomimize ve ürünümüze güveniyorduk. Çok çalıştık. Uluslararası yatırımcılar da bize güvendi. Başarılı sonuçlar elde ettik. Gördük ki yatırımcılar da ürünümüzü olumlu algıladılar."
Başarılı bir road show yaptıklarını belirten Aydın, günde 3 ülke dolaşarak 18 saat çalıştıklarını, toplam 180 kişiyle görüştüklerini belirtti.

