YABANCILARA YAPILAN YAZLIK SATIŞLARI 8 MERKEZDE DENETİME ALINDI
Yabancıya konuta vergi incelemesi
Maliye Bakanlığı, Antalya, Alanya, Didim, Kuşadası, Bursa, İstanbul, Gebze ve Bodrum'da yabancılara satılan yazlıkları vergi kaçağı açısından incelemeye aldı
ANKARA AA
Sahillerde yabancılara satılan yazlıkları vergi kaçağı açısından incelemeye alan Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural, 2007 yılı yaz dönemi incelemeleri kapsamında 8 merkezde turne denetimlerin başlatıldığını söyledi.
Bunun için öncelikle mükellef tespitinde bulunuldu. İncelenecek mükelleflerin de işletme büyüklüğü ya da net satışa göre seçilmesi görüşü benimsendi. Kurul, işletme büyüklüğünde 2006 yılı için 1.2 milyon YTL, satışta da 2.5 milyon YTL sınırını baz aldı.
Daha sonra da yaklaşık 100 hesap uzmanı, denetim bölgeleri olarak ilan edilen Adana, Antalya, Alanya, Didim, Kuşadası, Bursa, İstanbul, Gebze ve Bodrum'a gönderildi.
Kurul Başkanı Vural, vergi denetimlerinde büyüklük açısından ilk 5 bin mükellefi hedef kitle olarak aldıklarını bildirdi. Vural, incelemelerini de, risk analizleri sonrasında riskli gördükleri mükellef ve sektörlerde yoğunlaştırdıklarını ifade etti.
Kaçak var
Geçen yılki denetimlerde Fethiye'de 33, Marmaris'te 9 de mükellef incelemeye alındıktan sonra, yapılan kontrollerin ardından da 156 ayrı rapor düzenlendi. Raporda, yabancıların edindiği gayrimenkuller karşılığı elde edilen her 100 YTL'nin, 60 YTL'si beyan edildi, 40 YTL'si ise devletten kaçırıldı.Hesap Uzmanları Kurulu, geçen yıl 2 ilçede belirli bir zaman dilimde gerçekleştirdikleri incelemelerdeki yüksek oranlı kaçak üzerine, yabancılara mülk satışı için bu yıl daha kapsamlı bir denetim yapılması kararını aldı.
Hesap uzmanları, ilgili merkezlerde gayrimenkul satın alan yabancıların isimlerini tespit edecek. Yabancıların beyanına da başvurularak, edinilen taşınmazlar için gerçekte ne kadar ödeme yapıldığı ve bunların tapuya ne şekilde yansıtıldığı ortaya konacak.

