Tuğcu düzeltti
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu, Anayasa değişikliğinin ikinci kez 367'nin üzerinde bir oyla kabulü halinde, Cumhurbaşkanı'nın tercihen konuyu halkoyuna götürebileceğini söylediğini vurguladı
ANKARA Milliyet
Azerbaycan'da "Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliklerini halkoyuna götürme hakkı bulunmadığı" açıklaması yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, sözlerinin yanlış anlaşıldığını bildirdi. Tuğcu, Anayasa değişikliğinin ikinci kez 367'nin üzerinde bir oyla kabulü halinde, Cumhurbaşkanı'nın tercihen konuyu halkoyuna götürebileceğini söylediğini vurguladı.
Bakü'den dün dönen Tuğcu, yazılı bir açıklamayla sözlerinin yanlış anlaşıldığını bildirdi. Basın toplantısında Anayasa değişiklikleri konusunda sorular da geldiğini vurgulayan Tuğcu, şunları kaydetti:
"Bu sorulardan biri de cumhurbaşkanının kaç kez veto hakkının olduğudur. Bu soruya cevap olarak bir kez veto edebileceği, vetodan sonra yapılacak ikinci müzakerede de üçte iki (367) çoğunlukla çıkması halinde, cumhurbaşkanının değişikliği zorunlu olarak halkoyuna sunma olanağının bulunmadığı ifade edilmiştir. Böylece Anayasa'nın 175. maddesinin zorunlu kıldığı prosedür anlatılmış, Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdirine bırakılmış olan değişikliğin halkoylamasına sunabilmesi ile ilgili bir görüş belirtilmemiştir."
"Söz konusu madde okunduğunda, zorunlu olmayan, ancak cumhurbaşkanının uygun görmesi halinde halkoylamasına gidebileceği haller ayrıca belirtildiği açıkça anlaşılabilmektedir. İfademin bu biçimde algılanması için, bu açıklamanın yapılmasında zorunluluk bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır."
Tülay Tuğcu ne demişti?
Tuğcu'nun Bakü'de yaptığı toplantıdaki sözleri, Anadolu Ajansı'nda şöyle yer almıştı:
"Referanduma götürülmesi söz konusu değil. Çünkü belirli oy sayısının üstünde kabul edilerek çıktı. O nedenle (Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in) referanduma götürmesi söz konusu olamayacak. Tekrar gelecek, inceleyecek, yayımlayacak bir şekilde. Cumhurbaşkanı vetoyu bir kere koyabilir, iki kere değil. Bir kere koyup Meclis'e iade edebilir. Meclis tekrar 367'nin üstünde, yani üçte ikinin üstünde oyla gelirse, artık onu onaylayacak. Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa değişikliklerini inceleme yetkisi yok. Anayasa Mahkemesi, anayasal değişiklikleri sadece şekil yönünden inceleyebilir, yetkisi o kadar. İptal edilecekse de şekli yönünden, işte, katılımda bir şey varsa son kabul edilen oylamada, onu inceleyebilir. Yoksa Anayasa'nın esasına ilişkin inceleme yetkisi yok."
Referanduma götürebilir
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı bu değişiklikleri onaylayacak veya TBMM'ye geri gönderecek. İkinci kez görüşüldükten sonra cumhurbaşkanı bunu ya onaylayacak veya referanduma götürecek. Eğer referanduma götürürse, ilgili kanun 120 gün sonra yapılmasını öngörüyor. Bakanlar Kurulu olarak konuyu görüşmedik. Kısaltmak için yapılmış bir hazırlık yoktur" dedi.

