
Abbas GÜÇLÜ
Diyalog
En önemli ödüller eğitime
Son aylarda o kadar çok ödül alıyorum ki evde ve gazetedeki ofisimde koyacak yer bulmakta zorluk çekiyorum.
Alınan ödülleri abartılı bir şekilde sergileyenlerden değilim. Hatta reklam amaçlı olanları gidip almıyorum. Ama bu konuda hiç mütevazı olmaya da gerek yok. Çünkü bunları kendi adıma değil, eğitim adına alıyorum. Ve eğitimin öneminin giderek artıyor ve görülüyor olması da bana büyük mutluluk veriyor.
Dün Mersin'deydim. Lionsların en önemli ödüllerinden Melvin Jones Fellow ödülünü aldım. Cuma akşamı da İstanbul Forum verdi. Çarşamba günü ise Uludağ büyük ödülü vardı. Biraz daha geriye gitsem eminim ki sadece köşe değil, sayfa da dolar.
Yüz binlerin miting alanlarını doldurması ne kadar önemliyse eğitimin giderek artan şekilde ödüllendiriliyor olması da bir o kadar önemli. Ödüllerin gelin kaynana programlarına, popstar yarışmalarına, mafya ve ağa dizilerine değil de eğitime ve bilime veriliyor olması, Aydınlık Türkiye için umut verici.
Melvin Jones Ödülü
Lions kulüpleri 192 ülkede faaliyet gösteren, dünyanın en yaygın sivil toplum örgütlerinden. 1991'de kurulan Tarsus Anıt Lions Kulübü de bunlardan biri. Tümü bayan olan kulüp üyelerinin en büyük faaliyet alanları ise eğitim. Bu yüzden büyük ödüllerini de eğitime vermişler. İşte gerekçeleri:
"Gazeteci, köşe yazarı, TV program yapımcısı, eğitimci Sayın Abbas Güçlü'ye, Atatürk ilkelerine ve devrimlerine bağlılığı, seçkin kişiliği, yeterli ve çağdaş eğitimin önemini her fırsatta savunarak aklın bilimin, toplumu aydınlatması,
Beş yıldır üniversitelerde canlı yaptığı programlarla (Genç Bakış'la), gençlere özgürce tartışma ortamı yaratması, kaliteli gençlik programları yapması,
Gençlerimize akılcılığın temeli bilim ve teknolojiye gönül vermelerini destekleyen programlar (Bizim Mucitler) yapması,
Basınımızda eğitim adına ilklere öncülük yapması nedeniyle Tarsus Anıt Lions Kulübü, Uluslararası Lions Kulüpler Birliği'nin en büyük ödülü olan Melvin Jones Fellow ödülünü gönül birliğiyle takdim edeceklerdir.
Lions topluluğu, ne siyasal, ne ekonomik, ne de salt yardım kuruluşudur.
Bizler Atatürk çizgisiyle, karşılıksız hizmet andı içenlerin topluluğuyuz. Lionsların en büyük ödülü Melvin Jones Fellow Ödülü'dür. Melvin Jones, 1917 tarihinde kurulan Lions'un kurucusudur. Adına konulan bu ödül pek çok ülkede nadir liderlere verilmektedir.
Tarsus Anıt Lions Kulübümüz, dünyanın 192 ülkesinde sürdürülen "Sight-Firs 2" (önce göz nuru) kampanyasına katılmış ve dünyada hizmet bekleyen 182 insanın göz sağlığına kavuşmasını sağlayıp ödülü Türkiye'ye getirmeye hak kazanarak Sn. Abbas Güçlü'yü Melvin Jones Dostu yapmayı oybirliğiyle uygun görmüştür."
Evet, gerçekten eğitim adına gurur verici bir ödül. Daha önce Türkiye'den alanlar arasında Demirel ve Özal gibi isimler de var. Milliyet'ten bir yazarının seçilmiş olması da yıllardır, gazete olarak bu konuya gösterdiğimiz önem ve özenin boşuna olmadığının bir göstergesi.
Kendilerine bu farklılığı gördükleri için de teşekkür ederiz...
Ödül töreni Tarsus'un hemen yanı başındaki Çağ Üniversitesi'nde gerçekleşti. 10. yılını kutlayan Çağ Üniversitesi, üç fakültesi ve bin 700 öğrencisiyle butik üniversitelerimizden biri. Kampusta öğrencilerle çok özel, uzunca bir söyleşi yaptık. Ülke sorunlarına ve eğitime karşı fazlasıyla duyarlılar. Hukuk, Uluslararası Finans ve İngilizce Öğretmenliği konusunda iddialılar.
Diğer vakıf üniversiteleri gibi çok öğrenci, çok kazanç peşinde değiller. Hâlâ, Akdeniz Bölgesi'nin tek vakıf üniversitesi olmanın gururunu taşıyorlar. Onu mutlaka yenileri de izlemeli. Örneğin bu konuda niyetli olan Adana Ticaret Odası, Çukobirlik'in viraneye dönüşen binalarında ikinci bir vakıf üniversitesi kuramaz mı!..
Özetin özeti: Çukurova, unutulmuş bir bölge olmanın yalnızlığını yaşıyor. Bu arada görkemli bir cumhuriyet mitingi de onlardan gelebilir...
aguclu@milliyet.com.tr

