İşgücüne 4 kadından yalnızca 1'i katılıyor
İlk çeyrekte işsizlik oranı yüzde 11.4'e düştü. Kadınlarda işgücüne katılım oranı yüzde 23.4'te kalırken, kadın çalışanların yarıya yakını tarımda istihdam ediliyor
EKONOMİ SERVİSİ
İşsizlik oranı 2007 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan düşerek yüzde 11.4'e indi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan 2007 Şubat dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması'na göre istihdam, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 794 bin kişi artarak 21 milyon 398 bin oldu. İşsiz sayısı ise 36 bin kişi azalarak 2 milyon 760 bine geriledi.
İstihdam verilerine göre çalışanların yüzde 74.4'ünü erkekler oluştururken 15 yaş üstü kadın nüfusta işgücüne katılanların oranı yüzde 23.4'le sınırlı kaldı. Kadın çalışanların yüzde 43.4'ü tarım sektöründe çalışırken, yüzde 40'5'i hizmet sektöründe istihdam edildi. Sanayide bu oran 15.5 oldu.
Kadınların en çok çalıştığı sektör olan tarımda erkeklerin yalnızca 18.6'sı çalışıyor. Erkeklerin istihdam edildiği sektörler arasında hizmet yüzde 53.3'le ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 22'yle sanayi geliyor.
İşverenlerde erkek ağırlığı
Kadınların yüzde 46.6'sı ücretli, yüzde 34.7'si ücretsiz aile işçisi, yüzde 12.9'u kendi hesabına, yüzde 4.5'i yevmiyeli, yüzde 1.2'si işveren olarak istihdam edildi. Erkeklerde işveren olarak çalışanlar 1 milyon 53 bin kişiyken, kadınlarda bu sayı 67 binde kaldı.İstihdam edilenlerin yüzde 45.6'sının kayıt dışı (sosyal güvencesiz) çalıştığı saptandı. Geçen yılın aynı dönemine göre kayıt dışılık oranı 0.3 puan geriledi.Erkeklerde kayıt dışı çalışma oranı yüzde 40.3 olarak belirlenirken kadınlarda bu oran yüzde 61 oldu.
Genç nüfusta işsizlik oranı ise 0.2 puanlık düşüşle yüzde 21.7 olarak kaydedildi. Eksik istihdam olarak tanımlanan, ekonomik nedenlerle haftada 40 saatten az çalışan veya gelir azlığı nedeniyle iş değiştirmek isteyenlerin oranı 0.5 puan azalarak yüzde 3.5 oldu.

İşsizlik geçen yılın aynı dönemine göre hafifçe düşmüş olsa da, kriz öncesi döneme göre hâlâ oldukça yüksek. 2007'nin ilk çeyreğindeki işsizlik oranı 2001'in aynı döneminin yaklaşık 3 puan üzerinde üzerinde. 2000 sonu ve 2001'in başında yaşanan iki ekonomik kriz tüm makroekonomik göstergelerde kötüleşmeye neden olmuştu. Daha sonra hızlı ekonomik büyüme gerçekleşirken, işsizlik oranındaki azalma çok sınırlı kaldı.

İşgücü Araştırması'ndaki kamuda istihdam verilerine göre, kamu kurumlarındaki istihdam edilenlerin sayısı 4 yılda yüzde 19 oranında azalarak 2 milyon 715 bine düştü. Özelleştirmelerle birlikte kamunun ekonomideki ağırlığının azalması istihdam verilerine de yansıdı. 4 yılda kamuda çalışanların sayısı 620 bin kişi azalırken, kamu sektörünün toplam istihdamdaki payı yüzde 16.5'ten yüzde 12.7'ye geriledi.

