Mağazalar müzik için telif ödeyecek
EKONOMİ SERVİSİ
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) telif hakları konusunda müzik sektör birlikleriyle anlaşmaya vardı. Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) ile yapılan anlaşma dün yapılan toplantıyla açıklandı.
BMD Başkanı Ali Murad Kızıltaş, Türkiye'nin en tanınmış yaklaşık 120 firmasına ait 250'ye yakın markayı temsil ettiklerini, üyelerinin Mart 2007 sonu itibariyle 20 bine yakın satış yerinde yaklaşık 1.5 milyon metrekare satış alanı üzerinde hizmet verdiklerini ve 200 bine yakın kişiye istihdam olanağı sağladıklarını bildirdi.
Sıra otellerde
Kızıltaş, anlaşma kapsamında meslek birliklerinin belirledikleri tarifeler üzerinden, mağazaların metrekare büyüklüğüne göre azalan oranlarda ve belli bir miktar indirimle telif ödeneceğini söyledi. 100 metrekare büyüklüğünde bir mağazanın ödeyeceği telif miktarının 100 YTL olduğunu kaydeden Kızıltaş, anlaşmaya dahil olmak istemeyen firmalarla da görüşmelerinin sürdüğünü dile getirdi.Toplantıda, Türkiye'de 800 bin noktanın telif borçlusu olduğu dile getirildi. Bu konuda çalışmaların sürdüğü ve 20 bine yakınının çözümlendiği açıklandı.
MSG Başkanı Garo Mafyan ise "eser sahipleri telif parasını zorla almak istiyormuş" gibi bir hava yaratıldığını, ancak söz konusu telifin yasal bir hak olduğunu belirterek BMD'nin yaptığı öncülüğü otel sahiplerinin de takip etmesi dileğinde bulundu.

