'Olay' isimlere veto
Devlet Bahçeli, MHP'den aday olmak isteyen Susurluk sanıklarından eski Özel Harekât Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin ve eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun gibi isimlere karşı çıktı
ÖNDER YILMAZ Ankara
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, merkeze çekmek istediği MHP'nin imajını zedeleyeceği endişesiyle, kamuoyunda tepki toplayan bazı isimleri milletvekili adayı yapmama kararı aldı.
Listeye alınmayacak isimlerin başında, PKK terörünün yükseldiği dönemde Özel Harekât Daire Başkan Vekilliği yapan, ancak daha sonra Susurluk skandalı sonrası açılan davada yargılanan İbrahim Şahin ile Şemdinli iddianamesinin soruşturma sürecindeki beyanları nedeniyle merkeze çekilen eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun yer aldı.
Bahçeli'nin genel başkan seçildiği 1997 kongresinde "İllegalite ilan ediyorum" diyerek kürsüyü dağıtan eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Azmi Karamahmutoğlu ve Sedat Peker'in adamlarına silah ruhsatı verdiği gerekçesiyle 5.5 ay hapis cezası alan eski Bilecik Valisi Ayhan Çevik'in adaylık başvuruları da dikkate alınmadı.
Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ın 1991'de gözaltında öldürülmesine ilişkin davanın sanığı olarak yargılanan emekli başkomiser İbrahim Dedeoğlu'nun başvurusunun da henüz incelemeye alınmadığı, ancak aday gösterilmeyebileceği belirtildi. Beyoğlu Emniyet Amirliği'nde görev yaptığı dönemde travestileri hortumla dövdüğü iddiaları nedeniyle "Hortum Süleyman" olarak tanınan eski polis müdürlerinden Süleyman Ulusoy'un da Bahçeli'den veto yiyebileceği öne sürüldü.
CHP'nin adayları
Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün adı, CHP listesinde yer alacaklar arasında geçmeye başladı.Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun da CHP'den aday gösterileceği iddia edildi.
Deniz Baykal'a, banka hukuku konularında rapor hazırlayan SBF öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaplan, CHP'ye adaylık başvurusunda bulundu.
Baykal'ın doğrudan davet ettiği iki isimden biri olan ve Cumhuriyet mitinglerinin öne çıkan isimlerinden Prof. Nur Serter de dün aday adaylığı için CHP'ye resmen başvurdu.
1995'te İstanbul Emniyet Müdürü iken DYP - CHP hükümet krizinin odağındaki isim olan Necdet Menzir, dün DP listesinden aday olabilmek için DYP'ye başvuru yaptı.
Sağın hedefi de Alevi oylarıANKARA Milliyet
Sağ partiler, Alevi oylarını çekebilmek için etkili olabilecek aday arayışına girdi. AKP, Alevilere yönelik açılım çerçevesinde, daha önce DYP'nin eski genel başkan yardımcısı olan Alevilik üzerine kitaplarıyla tanınan tarihçi Reha Çamuroğlu'nu saflarına kattı. Çamuroğlu, AKP'den milletvekilliği adaylığı için başvuruda bulundu. AKP, Tunceli'de de ilk sırada Alevi adaya yer verme kararı aldı. Bu çerçevede Tunceli doğumlu ünlü atlet Haydar Doğan AKP'ye aday adaylığı başvurusu yaptı.MHP de Devlet Bahçeli'nin genel başkanlığı döneminde Alevilere yönelik farklı bir çerçeve çizdi. MHP, Tunceli'de ilk kez 1 ay önce teşkilat kurdu. Mehmet Heder adlı Alevi dedesi de il başkanı oldu. Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Vakfı Genel Başkanı Timur Ulusoy, Cem TV'nin ortaklarından Bilsa Yazılım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Çakmak ve işadamı Hasan Zerek MHP'ye başvurdu. DP'nin Tunceli'de siyasetin renkli isimlerinden Kamer Genç'i aday göstermesi bekleniyor. Alevi adayları, Mehmet Ağar ile Erkan Mumcu'nun birlikte tespit edeceği belirtiliyor.
CHP ise bazı Alevi derneklerinin sürpriz çıkışıyla karşılaştı. Bu hafta sonu geniş katılımlı toplantılar düzenleyecek Alevi Bektaşi Federasyonu ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, sol partilere destek vermek için şartları belirleyecek.
Ünlü ülkücü AKP'den mi?Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta ülkücü camianın önemli isimlerinden Musa Serdar Çelebi'yle bir görüşme yaptı. Görüşmeyi Milliyet'e doğrulayan Çelebi, "Ben Başbakanımızla 1993'ten beri tanışırım. Ancak, şu anda aday olmadım. Başbakanımız uygun görürse aday olmayı, ülkeye hizmet etmeyi isterim" dedi.
AKP kulislerinde, Erdoğan'ın Çelebi'yi aday göseterebileceği konuşuluyor. Çelebi'nin adı Abdi İpekçi cinayetine ve Papa sukikast girişimine karışmıştı.
11 Türk askerinin başına çuval geçirildiği Süleymaniye Baskını sırasında Genelkurmay Harekât Başkanı olarak görev yapan emekli Korgeneral Köksal Karabay, AKP'nin kendisine yaptığı milletvekilliği teklifini reddetti. Karabay, "Başka bir partiden milletvekilliği teklifi gelseydi, düşünürdüm" dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise Karabay'a teklif götürülmediğini söyledi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında yaptığı konuşma nedeniyle siyasi yasaklı konumuna gelen ve 2002'de yasağı kalkan Şükrü Karatepe, AKP'den Kayseri milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı.
Karatepe, "Benim mağduriyetim ya da sakıncalılığım varsa, bunun test edilmesinin yolu yine siyaset yapmamdır diye düşünüyorum" dedi.
Şubat 2002'de Başbakan Erdoğan ile birlikte siyasi yasağının kalktığını, AKP'de halen Parti Genel Merkezi Danışma Kurulu üyesi olduğunu ve kamu yönetimi reform yasalarının hazırlanmasında görev aldığını belirten Karatepe, adaylık kararını Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e danışarak aldığını söyledi.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

