
Meral TAMER
Bize bir erken seçim daha gerek!
Yine eski tas, eski hamam! Eski İstanbul Valisi Erol Çakır CHP'den, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir MHP'den, Fenerbahçe'nin eski Başkanı Ali Şen GP'den, Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş MHP'den, CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay AKP'den, emekli Büyükelçi Gündüz Aktan MHP'den, eski İçişleri Bakanı Meral Akşener MHP'den, Burhan Özfatura AKP'den, eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan CHP'den...
Bunlar mı siyasetteki yeni yüzler!
2002 seçimlerinde milletin siyasetten tasfiye ettiği partilerden eski milletvekilleri, bakanlar ve o dönemin bürokratları, şimdi yine gazetelerin baş köşesindeler; hatta bazıları AKP, CHP, DP, MHP arasında paylaşılamıyor!
Partilerin üst yönetimleri yine kendi küçük hesaplarına daldılar. Kadın adaylar ise maalesef yine "vitrin süsü" olmaktan öteye gidemeyecek gibi.
Kimisi teşkilat baskısını ve çıkar gruplarının parti içindeki ağırlığını delemediği için, lider istediği halde seçilebilecek yerden listeye giremiyor, kimisi gece yarılarına kadar aday kuyruklarında sıra beklerken tasfiye oluyor.
TBMM'nin yeni kadınları
Gazeteci-yazar Nevval Sevindi'nin, daha erken seçimin ve parti birleşmelerinin lafı bile yokken, DYP'den aday olacağı açıklanmıştı. Sevindi'nin yanı sıra YDP'nin DYP kanadından adaylıkları kesinleşen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan (Mahir Kaynak'ın kızı) ve Prof. Dr. Akile Gürsoy (Celal Bayar'ın torunu) da vitrin süsü olmayacak kadınlar.
Keza Tandoğan ve Çağlayan mitinglerinin organizasyonunda ön sıralarda yer alan Prof. Dr. Nur Serter ve Prof. Dr. Necla Arat, CHP lideri Deniz Bakal'ın bugünkü politikasıyla örtüşen isimler.
YDP'nin ANAP kanadından ise kadın adaylarla ilgili henüz ses-seda yok. Oysa ANAP lideri Erkan Mumcu, daha erken seçim ve DYP ile birleşme gündemde yokken, "Aday listelerimizin % 30'u kadınlardan oluşacak" diyordu.
Sevindi ile Erdoğan
İstanbul 1. Bölge'den adaylığı kesinleşen Nevval Sevindi'nin karşısında AKP'den Başbakan Erdoğan olacak. Sevindi ile dünkü telefon sohbetimizde, 22 Temmuz seçimlerinden sonra Türkiye'yi bir erken seçimin daha beklediği görüşünde birleştik. Daha doğrusu ben daha ufukta erken seçimin lafı bile yokken, bağımsız kadın adaylar konusunu bu köşeden ilk tartışmaya açtığım günlerde bu kanıya varmıştım. Nevval ile konuşurken bu görüşüm iyice pekişti.
Çünkü yaşadığımız günler, Türkiye'nin gerçekten bir kırılma noktasından geçtiği, sosyolojik yapısının değiştiği bir dönem.
Sevindi'nin ifadesiyle "yaş ortalaması 70'lerdeki Soğuk Savaş'ın meyveleri politikacılar," -hepimizin üzüntüyle izlediği gibi- bu seçimlerde de listelere ağırlıklarını koyma çabasındalar. Teşkilatlarda etkili oldukları için başarılı da oluyorlar. Buna karşılık 30 - 50 yaş arası yeni kuşak politikacılarda ise renklilik, çeşitlilik, değişik kimlikler ön plana çıkıyor. Hatta Nevval'in sevip saydığı, bugüne kadar hiç başını açmamış 2 türbanlı arkadaşı, adaylık için başvurmuş. Milletvekili olurlarsa başlarını açacaklarmış.
Sevindi'ye göre siyasetin dinozorlarının tümüyle tasfiye edilebilmesi için bir erken seçime daha gerek var. Ve üstelik bu erken seçim öyle 4.5 yıl daha beklemeyebilir.
mtamer@milliyet.com.tr

