İnsanın aklı almıyor
Bir takım üst üste iki sezonda nasıl bu kadar farklılık gösterir. Gerets 83 puan toplayıp şampiyon olduktan sonra tatile gitti, bir başka Gerets olarak döndü. Sistemi değiştirdi, her şeyi mahvetti. Galatasaray'ın bir kaleci, iki bek ve bir ön liberoya ihtiyacı varÜç büyüklere derin analiz - Rıdvan DİLMEN
Galatasaray çok garip iki sezon geçirdi. İnsanın aklı almıyor. Bu kadar uçurum nasıl oluyor diye. Başkan ve yönetim aynı, teknik kadro aynı. Saidou dışında kadro aynı, hatta artısı var. Inamoto, Mehmet Topal, Mehmet Güven, Okan takıma girmiş. Ve çok önemli bir silah; Arda kadroya katılmış. İki sezon arasındaki puan farkı ise 27. İnanılır gibi değil.Geçen seneki puanlar mı abartılıydı, yoksa bu sezonki kötü gidiş mi? Bence bu yılki... Evet bu sezon şampiyondan puan alamamışsın. İki maçı da kaybetmişsin. Ama geçen sene de kaybetmiştin. Orada bir fark yok. Peki sorun nerede? Futbolda bir takım şartlar oluşmazsa başarısız olursunuz. Bunu Galatasaray gerçekleştirdi.
Form tutamadılar
Oyuncular form tutmadı. Teknik Direktör form tutmadı. Ne yaptı? 83 puan toplayarak şampiyon olduktan sonra tatile giden Gerets, bir başka Gerets olarak geri döndü İstanbul'a. Şu takımı bir kurcalayalım dedi. 83 puanı nasıl aldım, hangi sistemle aldım diye düşünmeyip oyun sistemini değiştirdi. Tek ön liberodan ikiliye döndü. Galatasaray geçen yıl ligin en fazla pozisyona giren, puan alan takımı iken bu pozitif yönleri tamamen kayboldu.Bir Liverpool maçı oynadılar. İlk yarıyı 2-0 geride kapattılar. Bu yılki oyun şablonu ile. Gerets devrede geçen sezonu hatırladı ve eski sistemine döndü. İkinci yarıyı 2-1 kazandılar. Türkiye'ye geri geldi, maçı 2-0 geride kapatan şablonla devam etti. Yani kötüyü tercih etti. Tabii ki sistem değişikliği 27 puanlık bir farkı oluşturmaz. Bu arada oyuncular da bir önceki sezonun konsantrasyon ve takımdaşlığından yoksundular. Maçlarda arzularındaki eksiklik gözle görülüyordu. Hatırladığım kadarıyla Necati, Ümit, Hasan Kabze ve Hakan Şükür toplam 51 gol attılar. Bu yıl ise bu rakamın çok gerisinde kaldılar. Ümit'in sezon başı sakatlığı önemli handikap yarattı. Yine de takımın en fazla gol atan ismi oldu. Necati ve Hakan Şükür eski formlarından uzaktılar. Bu sezon fazla şans alamayan Hasan Kabze de hayal kırıklığı yarattı. Aynı şeyler Iliç için de geçerli.
Üç forvet oynayan Galatasaray'da bu oyuncuların bir anda yedek kalmaları da fiziksel olumsuzluk yarattı ve psikolojik olarak havlu atmalarını sağladı. Geçen yıl Ümit, Hakan, Necati veya Iliç bir arada oynuyordu. Bu sezon ise sahada en fazla iki tanesi yer aldı. Sistemden dolayı. Galatasaray'ın savunma oyuncuları da geçen yılki performanslarında değildi. Geçen sezon daha riskli oynadılar. Bu yıl takım savunmasına önlem alma planı onlara uymadı. Cepheden ve yan toplarda Tomas ve Song'un ciddi zaafları vardı (Son Fenerbahçe maçı örneği gibi).
İlk on bir sorunu
Geçen yıl Galatasaray taraftarı maça gittiğinde veya televizyondan izlediğinde rahat rahat ilk on biri sayabiliyordu. Kalede Mondragon, önünde Cihan, Song, Tomas, Orhan Ak savunma dörtlüsü, ön libero Saidou, Hasan, Ayhan, önlerinde Necati, Hakan Şükür ve Ümit.Bu yıl hemen hemen hiçbir maçta hiçbir Galatasaraylı ilk on biri bilemedi. Sol bekte Orhan Ak, Ergün, Ferhat oynadı. Stoperde Song, Tomas, Emre, Tolga görev aldı. Sağ bekte Cihan, Sabri hatta Tomas denendi. Orta sahaya gelince; hep Saidou oynardı. Şimdi Mehmet Topal, Mehmet Güven, Okan, İnamoto, Ayhan, yani beş farklı oyuncu oynadı. Gerets bir ara Cihan'ı bile ön liberoya koydu. Forvette bir Necati, bir Ümit, bir Hakan, bir Kabze, bir Iliç görüldü. Üst üste bunları koyduğumuz zaman 27 puanlık fark ortaya çıkıyor zaten. 1. Sistem değişikliği. 2. İdeal kadronun hiç oluşmaması. 3. Oyuncuların sık sık kadro değişmesinden dolayı yaşadıkları konsantrasyon ve fiziksel problemler.
Song veya Tomas gitmeliBen Galatasaray'ın kadrosunu çok beğenen biriyim. Bana göre bu yılki tablo, kadro yapısıyla doğru orantılı değil. Peki ne yapmalı? Buradan tavsiyede bulunmak kolay. Ama kulübün ekonomik yapısı çok önemli. Bir gerçek var ki rahat transfer yapacak durumda değiller. Öncelikle teknik adam doğru tercih edilmeli. Kalli yazılıyor ama soru işaretleri olduğu kesin. Mondragon gitti. Kaleci Aykut ve Fevzi yetenekli ama bu yükü kaldırabilirler mi, şüpheli. Savunmanın göbeğinde Servet transfer edildiğinden Song veya Tomas'tan biriyle yollar ayrılmalı. Çünkü Emre gibi çok iyi bir alternatif daha var.
Bir Aurelio lazım
Galatasaray savunmasının hemen hemen tamamı topu oyuna sokmakta zorlanıyor. O zaman onların önüne Aurelio gibi bir oyuncu lazım. İki kenarda oyuncu kalitesi bakımından bir problem yok ama istikrar sorunu var. Örneğin Orhan sık sık sakatlanıyor. Cihan'da güvensizlik söz konusu. Sabri ters kademelerde sıkıntı yaşıyor. Orta sahanın ortasına çok iyi oyuncu alınmalı. Ayağa düzgün, takımı yönlendirecek. Galatasaray'ın forvete hiç ihtiyacı yok. Sadece eldekilerin form tutmaları gerekiyor. Gözüken şu kaleci, iki bek ve ön libero şart. Galatasaray dört tane iyi oyuncuyla şampiyonluk yarışında yeniden olur. Ama küskün Hasan, Ümit, Necati ve Hakan'ın kazanılmasıyla.
| Mondragon: | 2 |
| Aykut: | 2 |
| Cihan: | 2 |
| Orhan: | 2 |
| Song: | 2 |
| Tomas | 2 |
| Emre: | 2 |
| Sabri: | 3 |
| İnamoto: | 2 |
| Mehmet Topal: | 2 |
| Mehmet Güven: | 2 |
| Ayhan: | 2,5 |
| Arda: | 4 |
| Necati: | 2 |
| Hakan: | 2 |
| Ümit: | 3 |
| Hasan Kabze: | 2 |
| Hasan Şaş: | 2 |
| Ferhat: | 2 |
| Iliç: | 2 |
Not: Puanlar beş üzerindendir.
rdilmen@milliyet.com.tr

