Korsanlar sınır tanımıyor
Sahte hidrolik türbin bile yaptılar
OECD, 2005'te korsan ürün pazarının 200 milyar doları bularak 150 ülkenin ekonomisini geride bıraktığını açıkladı. Sahte türbin, ereksiyon ilacı ve hızlı büyüyen mısırın da korsanı çıktı
ANKARA ANKA
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) dünyada sahte ve korsan üretimi incelediği raporuna göre korsanlar ürün yelpazelerini oldukça genişletti!
Rapor, korsanların tişört, DVD gibi 'klasik' ürünlerin yanında artık sahte hidrolik gaz türbinleri, istasyonlar, kivi, hızlı büyüyen mısır, ereksiyon yetmezliği ilacı, hormon, kanser ilacı, HIV ilacı ve daha pek çok hayati ilaç, diploma, enfiye, küvet ve tuvalet, böcek öldürücü, tıraş bıçağı ürünlerini de dolaşıma soktuklarını ortaya koydu.
200 milyar dolar
Özeti bile 25 sayfa tutan ve tamamı haziran sonunda açıklanacak olan rapor, kara gümrüklerinde ele geçirilen korsan ve sahte mallar üzerine yapılan bir araştırmadan hareketle hazırlandı.2005 yılında dünyadaki korsan ve taklit mal ticaretinin 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığı belirtilen raporda şöyle denildi:
"Bu tutar, yaklaşık 150 ekonominin GSYİH'sinden fazladır. Ülkeler arasındaki korsan ve sahte mal ticaretinin toplam değeri, aynı ülkede üretilip tüketilen mallar da dahil edilirse birkaç yüz milyar dolar daha yüksek çıkabilir. Üstelik bu rakam, internet üzerinden dağıtılan sayısal ürünleri de kapsamamaktadır."
'Teröre gidebilir'
Ülkelerde korsan ürünleri bilmeden satın alanların oluşturduğu bir "birincil piyasa" ve bunları bilerek satın alanların oluşturduğu "ikincil piyasa" bulunduğu kaydedildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:"Bu gibi malları bilerek alan tüketiciler, aynı zamanda bunları üreten ve tedarik edenleri desteklediklerini bilmektedirler. Ancak bu tarafların, organize suç ya da terörist eylemlerinde bulunma gibi 'nitelikleri' tüketicinin gözüne görünmemektedir."
OECD Bilim, Teknoloji ve Endüstri Bölümü Başkan Yardımcısı John Dryden raporla ilgili açıklamasında ülkeler arası korsan mal ticaretinin giderek artan büyük bir sorun olduğunu bildirdi. Korsan ürünlerin çok yaygın olduğunu belirten Dryden, "Sahte mallar sağlık, güvenlik, yaşam standartları ve istihdam açısından ciddi sonuçlar ortaya çıkarıyor. Buluş ve yenilikler açısından da büyük engel oluşturuyor" dedi.
Çin'de hemen her şeyin sahtesi var
Korsan ve sahtecilik raporunda şu saptamalara yer verildi:
OECD: Savaş sertleşmeli
OECD uzmanları tarafından hazırlanan rapor, korsan, taklit ve sahte mala karşı ülkelerin var olan mevzuatlarını daha etkin uygulamalarını önerdi. Mücadele politikalarının daha etkin uygulanması ve yeni stratejiler oluşturulması için hükümet ve endüstri arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesini öneren OECD şu konulara değindi:
Hükümetler ve iş çevrelerinin karşılaştıkları en büyük zorluklardan birinin, sahtecilik, korsanlık ve bunların ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutu konusunda güvenilir ve güncel bilgiler elde edememeleri olduğu belirtilen OECD raporunda şöyle denildi:
"OECD, hükümetler ve iş çevrelerine bilgi toplama ve analiz için daha fazla yatırım yapmalarını, elde edilen verileri toplamak ve sağlık-güvenliğe olan etkilerinin derlenmesine yönelik bir çerçeve geliştirmek için ortak bir yaklaşımda uzlaşılmasını tavsiye ediyor."

