|
 |
|
|
İzmir’den Galenos’lu, Hipokrat’lı mesaj
Satır Arası / Deniz Sipahi
EXPO Yürütme Kurulu Başkanı Büyükelçi Mengü Büyükdavras, EXPO 2015 İzmir Tanıtma Kurulu Başkanı Büyükelçi Solmaz Ünaydın, EXPO 2015 İzmir Genel Sekreter Vekili Tunç Soyer, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Kültürel İşler Daire Başkanı Necil Nedimoğlu ile İzmir medyası ilk kez bir araya geldi. Solmaz Hanım, en son Tokyo Büyükelçiliği’nde görevliydi. EXPO’yla ilgili aldığı görevden sonra ilk kez İzmir’e geldi.
Yürütme Kurulu, Paris’teki toplantıya kadar öncelikle tanıtım filminin hazırlanması için mesai harcayacak. Önümüzde sıkışık bir takvim var.
18 Haziran’da BIE Genel Kurulu toplanacak, 19 Haziran’da da İtalya ve Türkiye’nin ikinci sunumları yapılacak. 20 Haziran’da Paris’te ''Türkiye Ofisi'' açılacak. Açılışta kokteyl ve İzmir sergisi olacak. Ofisin başına Necil Nedimoğlu getirilecek. Nedimoğlu, özellikle Mart 2008’de sonucu belli olacak EXPO yarışında mekik diplomasisi yapacak.
İzmir’in yapması zorunlu olan sempozyumlardan bir tanesi 25-30 Eylül tarihlerinde yapılacak. BIE üyelerini temsilen 98 ülke yetkilisi İzmir’e gelecekler ve Cumhurbaşkanı’nı ziyaret ettikten sonra İstanbul’da kültür turu yapıp dönecekler. Milano’nun sempozyumu 20-25 Haziran tarihlerinde Roma’da yapacak olması Türkiye’nin bir avantajı olarak görülüyor.
31 Temmuz’dan 31 Ağustos’a çekilen proje temsil tarihi İnciraltı’yla ilgili problemlerin giderilmesi adına bir kazanç.
Asıl en önemli sınav 5-10 Kasım’da verilecek. BIE Araştırma Heyeti gelip projeyi, yeri ve İzmirlilerin ilgisini ölçüp ilk raporlarını verecekler.
Büyükdavras, Ünaydın, Nedimoğlu ve Soyer bu tarihe dikkat çekiyorlar.
Ve şöyle diyorlar:
''25-26 Mayıs 2007 tarihlerinde EXPO 2012 adayı Fas’ın Tanca kenti, EXPO 2012 adaylık süreci çerçevesinde uluslararası bir sempozyum düzenledi. Uçaktan inildiği andan itibaren, konukların kendilerini özel hissetmeleri ve Fas’ı desteklemelerini sağlamak için büyük özen gösterdiler. Havaalanına karşılamaya gelenlerin coşkusu, otele varıncaya kadar yol boyunca sürdü. Önemli olan Fas devleti kadar Tancalıların da bu ilgiye ortak olmalarıydı. İzmirliler, EXPO’yu istediklerini belli etmeliler...''
Biraz da 19 Haziran’da Türkiye’nin yapacağı sunumla ilgili bilgiler vereyim.
Sunumu Nuri Çolakoğlu’nun başkanlığındaki bir grup hazırlıyor. Bunu bizzat Dışişleri Bakanı Abdullah Gül istemiş. Seçimler ve Türkiye’nin gündemi çok sıkışık olduğu için Gül’ün programı henüz netleşmiş değil. Ancak büyük bir olasılıkla Paris’teki sunuma Dışişleri Bakanı da katılacak.
Tanıtım 38 dakika olacak ve Burhan Öcal’ın iki dakikalık virtüöz programıyla başlayacak.
Sonra Galenos’tan mesajlar geçecek. Galenos, Hipokrat’tan sonra insanlığın tanıdığı en önemli tıp adamı. Ve bu coğrafyadan...
Üç boyutlu sahnede Galenos, yaşadığı tarihi antik kenti anlatacak. Sağlığı nasıl algıladığını, hangi tedavi yöntemlerini uyguladığını, İzmir’in ve Ege’nin neden önemli olduğunu anlatacak.
Bu konuşmaları Engin Cezzar seslendirecek.
Ardından, günümüze gelinecek ve İzmir’in sağlık alanında nasıl zenginliklere sahip olduğu aktarılacak. Birleşmiş Milletler’in 2015 hedefleriyle EXPO 2015’in ortak özellikleri gösterilecek.
Bugünkü modern İzmir’den görüntüler ve tarihi zenginlikler de video da yer bulacak.
Paris Büyükelçimiz Osman Korutürk kısa bir konuşma yapacak. Gelmesi durumunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin EXPO’ya tam desteğini söyleyecek.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, evsahibi kimliğiyle tüm BIE üyelerini kente davet edecek.
Burhan Öcal’ın gösterisiyle başlayacak sunum yine onun semazen gösterisiyle son bulacak.
dsipahi@milliyet.com.tr
|
|
|

|