Koç'un önceliği finans, dayanıklı tüketim, otomotiv ve enerji
Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, Koç Holding'in önümüzdeki dönemde dayanıklı tüketim, otomotiv, finansal hizmetler ve enerji olmak üzere dört ana sektörde yoğunlaşacağını söyledi.
Bulgurlu, bir dünya şirketi boyutuna ulaştıkları bu dönemde bulundukları noktadan daha ileri gitmek için daha fazla odaklanmaları, kaynaklarını ve enerjiyi daha az sayıda sektöre yoğunlaştırarak daha fazla derinleşmeleri ve dünya ölçeğinde rekabet eder hale gelmeleri gerektiğini vurguladı.
Yüzde 88 paya sahip
Bulundukları sektörlerde gerek yurtiçinde gerekse global pazarlarda önemli fırsatlar mevcut olduğunu veya önümüzdeki dönemde gündeme gelmesinin beklendiğini belirten Bulgurlu, büyüme ve kârlılığın sürdürülebilir olması için bu fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.Bu nedenle stratejik planlarını yeniden gözden geçirdiklerini ve portföylerini tekrar analiz ederek iş birimlerine yurtiçinde ve dışında büyüme potansiyelleri, rekabet güçleri, fırsatlar ve tehditler, topluluk neticelerine katkıları, bugün ulaşmış oldukları değerler gibi bir çok kriter açısından değerlendirdiklerini ifade etti.
Bulgurlu, "Sonuçta 4 ana sektöre odaklanmaya karar verdik. Enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv, finansal hizmetler bu sektörlerdir" dedi.
Bülent Bulgurlu şunları söyledi:
"Koç Holding'in 2006 büyüklükleri içinde konsolide cironun yüzde 87'si, yurtdışı gelirlerin yüzde 90'ı, faaliyet kârının yüzde 91'i, faiz amortisman ve vergi öncesi kârın yüzde 89'u, yatırım harcamalarının yüzde 82'si bu iş birimleri tarafından sağlandı. Bu 4 sektör ayrıca son 5 yıldaki ciro büyümemiz içinde yüzde 88 paya sahip oldu."
Hızlı ve kârlı büyüme
Stratejik planlarının temel prensiplerinin aynen geçerli olmaya devam ettiğini kaydeden Bulgurlu, "Sadece gelmek istediğimiz noktanın gereği olarak daha odaklı bir yapıya geçme kararı alınmıştır" diye konuştu. Hızlı ve kârlı büyüme ile dünyanın ve Avrupa'nın önde gelen şirketlerinden biri olmayı hedeflediklerini belirten Bülent Bulgurlu şunları söyledi:"Ciromuz 5 yılda 5.5 katına çıkarak 34.5 milyar dolara ulaştı. 2002 yılında 244 milyon dolar olan faaliyet kârımız 8.5 kat artarak 2 milyar doları aştı. 2006 yılında net kârımız 392 milyon dolara ulaştı."
'Petkim'i inceliyoruz'
Petkim'in satışına teklif verip vermeyecekleri yönündeki bir soru üzerine Bulgurlu, Tüpraş'ın Petkim ihalesinin dışında kalmasının söz konusu olamayacağını, bu doğrultuda dosyayı aldıklarını ve incelediklerini söyledi.Öte yandan Bülent Bulgurlu, sandıktan çıkacak yeni iktidarın, AB yol haritasına sahip çıkmasını ve reform sürecini yeniden canlandırmasını dilediklerini belirtti.
Aziz Bulgu emekliye ayrılıyor
Migros Genel Müdürü Aziz Bulgu, emekli olması nedeniyle 1 Temmuz itibarıyla görevini Levent Çakıroğlu'na devredecek. 32 yıldır Migros'ta çeşitli pozisyonlarda görev alan Bulgu, 1997 yılında Ramenka Genel Müdürü, 2000 yılında Migros'un pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı, Aralık 2004'ten bu yana da Migros Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.
Migros Genel Müdürü olarak atanan Levent Çakıroğlu ise 1998 yılından bu yana Koç Topluluğu'nda görev yapıyor. Çakıroğlu, 2002 yılından bu yana da Koçtaş Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra University of Illinois'ten yüksek lisans derecesi alan Çakıroğlu, Koç Topluluğu öncesinde Maliye Bakanlığı'nda hesap uzman yardımcısı ve hesap uzmanı, Bilkent Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevlerinde bulundu. Levent Çakıroğlu'nun yerine Koçtaş Genel Müdürlüğü'ne Alp Özpamukçu vekâleten atandı.

