
Derya SAZAK
Siyaset Günlüğü
Barış'ın ölümü
Bodrum Torba kavşağında geçirdiği kazada iki arkadaşıyla birlikte yaşamını yitiren sanatçı Barış Akarsu, kendisinin de seslendirdiği Cem Karaca'nın 'Islak Islak' şarkısıyla toprağa verildi.
'Amasra kumsalının hırçın dalgası' diye uğurlanan Barış, bir başka Karadenizli sanatçının, kansere yenik düşen Kazım Koyuncu'nun kaderini paylaştı. Genç yaşta sevenlerinden ayrıldı.
Barış'ın çocukluk arkadaşları, kumsalda sabahlara kadar gitar çalıp şarkı söylediklerini anlatmışlar. Ölümün akla bile gelmeyeceği yıllar!.. Sahilde yakılan ateş, teneke üzerinde midye ve ucuz şarap keyfi, grubun yeteneklisi gitar çalan çocuğun etrafında kümelenmeler. Gün doğarken bir çadırda uyuyakalmak.
1960-70'lerin gözde tatil beldeleri Amasra, Akçakoca, Erdek sahillerinden anıları çağrıştırıyor Barış'ın dalga sesleri ve gitarıyla, Cem Karaca aşkıyla yakaladığı şöhretin gerisindeki yıllar. 'Akademi Türkiye' yarışmasıyla 2004'te hayatı değişiyor. Karadeniz Ereğlisi'nde müzik yaptığı barlardan ayrılıp İstanbul'a geliyor. İlk albümü 'Islak Islak' ile Anadolu rock'ının yeni yıldızı olarak parlıyor. 'Yalancı Yarim' adlı diziyle artık müzik ve magazin dünyasında tanınıyor, medyatik oluyor.
Bodrum'daki kazadan sonra, yoğun bakımdayken Barış'ın adını ilk kez duyanlar bile bu genç sanatçıya dua ettiler.
Barış Akarsu'nun 'başka bir dünya mümkün' derken, bir kazada yaşamından olması Türkiye'yi başka ülkelerde görülmeyen sıklıkta bir yazgı haline gelen 'trafikte ölüm' dehşetiyle yeniden yüzleştirdi.
Evet, duygusal olalım, genç bir sanatçının ardından gözyaşı dökelim, on binlerce kişi ardından yürüyelim, ama bu felaketlerin arkasının geleceğini de unutmadan trafik kazalarından ölümü en aza indirmenin yollarını aramaktan vazgeçmeyelim.
2007'nin ilk beş ayında 287 bin trafik kazası olmuş ve 1184 kişi yaşamını yitirmiş. 50 binden fazla insanımız yaralanmış. Bu bir rekor!
Barış'ın ve iki arkadaşının can verdiği Bodrum Torba kavşağında Muğla Valiliği sinyalizasyon için başvurmuş. Karayolları reddetmiş. Gerekçesi trajikomik: Kavşakta ışık varken 18 kaza olmuş. Kaldırılınca 4'e düşmüş!
Son kazada üç kişi öldükten sonra Bayındırlık Bakanlığı inceleme yapacakmış.
Trafik kazalarında sürat, hatalı sollama gibi nedenlerin yanı sıra yol kusurları nedense fazla tartışılmaz. Oysa servis yolu açılmadan yol inşaatı yapılan Türkiye gibi bir ülke kalmadı. Anadolu'da 'duble yol' çalışmaları, mıcır kazaları trafik kazalarına davetiye çıkarmaktadır.
Yazık oldu Barış'a ve arkadaşlarına.
dsazak@milliyet.com.tr

