Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 18 Temmuz 2007 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Kraliçe'yi kızdıran kadın

Ünlülerin unutulmaz fotoğraflarına imza atan Annie Leibovitz, Kraliçe II. Elizabeth'i çekerken "Tacınızı çıkarsanız..." deyince "kraliçeyi kızdıran kadın" olarak da tarihe geçti

AYLİN VARON

John Lennon'u ölmeden birkaç saat önce çırılçıplak şekilde Yoko Ono'ya sarılırken görüntüleyen de o, Demi Moore'u hamileliği sırasında çırılçıplak soyunmaya ikna ederek Vanity Fair'in kapağına taşıyan da... Kate Winslet'ı görüntülemek için sayısız kere içi su dolu bir depoya sokan da o, Amerika'nın en ünlü bebeği Suri'yi ilk kez anne ve babası Tom Cruise ve Katie Holmes ile görüntüleyen de...
Daha sayalım mı? Sylvester Stallone'u ise heykeltıraş Rodin'den esinlenerek çıplak bir "Düşünen Adam" olarak karelerine yansıttı. Whoopi Goldberg'ü süt dolu bir küvette görüntüledi, Clint Eastwood'u iplerle sarmalayarak kendi western'ini yarattı.
Amerika'nın en prestijli dergilerinden Rolling Stone ve Vanity Fair için rock'n roll devlerini, divaları, politikacıları, ülke başkanlarını ve daha nice ünlüyü en samimi hallerinde fotoğraflamayı başaran Annie Leibovitz gibi bir ustanın tarihe geçen kareleri saymakla biter mi?
Kısacası, Amerikan pop kültürünün mihenk taşlarını teker teker objektife sokarak son 40 yılın tarihini "portreler üzerinden" yazmış bir efsane o. Üstelik kaprisli Hollywood yıldızlarını kimsenin kolay kolay başaramayacağı hallere girmeye ikna ederek, her zaman çok konuşulacağı kesin olan portrelere imza atan bir "fotoğraf kraliçesi".
Ama fotoğraf kraliçesi, "gerçek kraliçe" II. Elizabeth'ten azar işitmekten kurtulamadı.
İngiltere Kraliçesi mayıs ayında, yıllar sonra yapacağı ilk Amerika yolculuğu öncesi Annie Leibovitz'i portresini çekmesi için çağırmıştı. Buckhingham Sarayı'na vardığında Leibovitz'in aklında neler olduğunu kimse bilmiyordu. Ama Kraliçe Elizabeth'in geleneksel bir kare beklediği kesindi.
Her şeye rağmen Leibovitz'i fotoğraf konsepti yaratmakta serbest bırakan Kraliçe, başlangıçta gayet uyumlu davranarak ondan istenen her şeyi yaptı. Leibovitz onu bir zamanlar kraliçenin annesini görüntüleyen Cecil Beaton gibi sarayın beyaz oturma odasında, pencereden dışarı bakarken görüntülemek istiyordu. Kraliçe "evet" dedi. Leibovitz kraliçenin açık renkli, altın işlemeli bir elbise giymesini istiyordu. Kraliçe "evet" dedi. Ve Stuart Parvin imzalı açık renk bir elbise giydi. Boynuna 1947'de Haydarabad Nizamı'nın hediye ettiği kolyeyi, başına da Kraliçe Mary'den kalan kraliyet tacını taktı.
Ancak Leibovitz'in tüm isteklerini gerçekleştiren Kraliçe "Bence taçsız daha iyi görünürsünüz" cümlesini duyduğunda öfkelendi: "Sen bunun ne olduğunu sanıyorsun!"
Bu konuşma BBC'nin "A Year With The Queen" ("Kraliçeyle Bir Yıl") adlı belgeselinin tanıtımında kamuoyuna yansıtılınca olanlar oldu. Kanal daha sonra, Kraliçe çekimi terk etmiş gibi gösterdiği için özür dilese de öyle görünüyor ki, Annie Leibovitz sadece son 40 yılın en iyi magazin kareleri seçilen Lennon ve Moore fotoğraflarıyla değil, "kraliçeyi kızdıran kadın" olarak da tarihe geçecek.

En özel anları yakaladı

1949 Connecticut doğumlu Annie Leibovitz, San Francisco Art Institute mezunu. 1970'de daha çok yeni olan Rolling Stone dergisinde çalışmaya başladı. Derginin yayıncısı Jann Wenner, Leibovitz'i
1973 yılında daha 24 yaşındayken derginin baş fotoğrafçısı ilan etti ve bu durum 1983'e kadar sürdü. 1980'de Rolling Stone'a kapak olan
John Lennon-Yoko Ono fotoğrafı ona uluslararası ün kazandırdı. Dergi için birçok rock yıldızıyla turne yolculuklarına çıktı. Ünlülerin en samimi anlarını yakalamayı başardığı portreleriyle Rolling Stone dergisinin karakterinin oluşmasında büyük etkisi oldu. Fotoğrafçı 1983 yılından beri Vanity Fair dergisi için portreler çekiyor. 1991 yılında National Portrait Gallery'de sergisi yapılan Leibovitz aynı zamanda 2004 yılında ölen ünlü yazar, eleştirmen, insan hakları savunucusu Susan Sontag'la uzun yıllar sürdürdüğü ilişkisiyle biliniyor. Biri kendi dünyaya getirdiği üç çocuğu var.



PAZAR
Seçim ekranının yıldızı kim?
"160 bin dolar bahse girdim, kesin kazanacağım"
"Gençler en çok ilişkinin ilk günlerinde aldatıyor"
İstanbul'da aç gezip Anadolu'da çok yiyor
Kraliçe'yi kızdıran kadın
En yeni "oyuncaklar"
Hayatımıza farklı keyifler katan can dostumuz kitaplarımız!
Mendili kaldı yadigar
Karga tulumba "kurtarma"
"Yüreğiyle bakmalı insan..."
Meclis'e Baskın hazırlanıyor!
Venüs gerilerken
Yemek şahane olmasa da hayat güzel
İstanbul geçmişte nasıl yönetilirdi? (1)
100 kalori yakmanın 100 yolu





Ahmet Turhan Altıner
Yasemin Çongar
Can Dündar
R. Hakan Kırkoğlu
Vedat Milor
İlber Ortaylı
Taylan Kümeli

   
© 2006 Milliyet