İLK TARTIŞMA
AKP'li Zafer Üskül'ün 'Anayasa'da Atatürk milliyetçiliği ile Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığın yer almamasının doğru olacağı' yolundaki sözleri, Meclis açılmadan muhalefet ile AKP'yi karşı karşıya getirdi
ABDULLAH KARAKUŞ, ÖNDER YILMAZ Ankara
AKP Mersin Milletvekili, Anayasa Hukuku Profesörü Zafer Üskül'ün Sabah gazetesine yaptığı, "Atatürk milliyetçiliği ile Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığın Anayasa'da yer almamasının doğru olacağı" yönündeki açıklamaları hem AKP içinden hem de muhalefetten eleştiri geldi.
Üskül'ün henüz TBMM'de yemin töreni yapılmadan AKP aleyhine tartışma başlatması üzerine parti yönetiminden "Üskül'ün kişisel görüşü. Partinin böyle bir kararı yok" mesajı verildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Üskül'ün sözlerini "Dakika, 1 gol 1" sözleriyle değerlendirdi. Üskül'ün sözlerine tepkiler şöyle:
'Alerjik bir yaklaşım'
CHP lideri Baykal da Üskül'ün sözlerini "Atatürk kavramına alerjik bir anlayışla yaklaşmak iç huzura katkı getirmez. Şimdiden AKP'liler Anayasa değişikliği konusunda anlayışlarını ortaya koymaya başladı. Bunları üzüntü ile izliyoruz" diye eleştirdi. Baykal, "Bunlar sorumsuzca girişimler. AKP'nin bu konularda artık Türkiye için çok ciddi sorun üreten bir nitelik kazandığına dikkati bir kere daha çekiyorum. Seçim sonrası dakika 1 gol 1. Atatürk ilkeleri Anayasa'dan çıkarılsın diye başlandı" dedi.MHP: Kimsenin gücü yetmez
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır da Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran iradenin değiştirilemeyeceğini belirterek şunları kaydetti: "Bu görüşler Sayın Üskül'ün mü yoksa Başbakan Erdoğan'ın mı? Üskül'le Erdoğan hangi zeminde, hangi geleceği bina edecekler, topluma açıklamak zorundadırlar. Türkiye Cumhuriyeti devletin kuruluş ilkeleri ve felsefesi ve buna bağlı olarak devletin üniter yapısını, milletin milli kimliğini değiştirmeye kimsenin gücü yetmez."
PORTRE
Sola niyet, AKP'ye kısmet
Mersin'in Silifke ilçesinde doğan Prof. Dr. Zafer Üskül (63), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Kaymakam olmayı düşünen Üskül, yurtdışından burs kazanınca akademik alanda kariyer yapmaya karar verdi.
Fransa'da doktora yapan Üskül, Türkiye'ye döndüğünde Eskişehir İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'nde çalışmaya başladı. 'Siyaset ve Asker' adlı kitabıyla 1990'da Yunus Nadi Ödülü'nü kazanan Üskül, çeşitli üniversitelerde Anayasa Hukuku dersi verdi. 1994'teki yerel seçimlerde SHP'den Bakırköy Belediye Başkanı adayı olan Üskül, seçimi kazanamadı. Aynı yıl Sosyal Demokrasi Vakfı'nın kurucuları arasında yer alan Üskül, CHP'den aday olduğu 1999 seçimlerinde de hüsrana uğradı. Sol kimliğiyle tanınan ve Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Üskül, Erdoğan'ın adaylık teklifini sürpriz bir şekilde kabul etti. Üskül, 22 Temmuz'da Mersin 2. sıradan milletvekili seçildi.
Üskül sözlerinin arkasında
Mersİn DHA
"Atatürk milliyetçiliği ile Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığın Anayasa'da yer almamasının" doğru olduğu yönünde yaptığı açıklamayla tartışma yaratan AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül, fikirlerinin açık ve net olduğunu belirterek, "Kemalizm veya başka bir ideoloji Anayasa'da yer almamalı. Anayasa, cumhuriyetin kurucu ilkelerini koruyan ve onlara sahip çıkan, demokratik bir Anayasa olmalı diye düşünüyoruz" diye konuştu.Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaretinden önce soruları yanıtlayan Prof. Dr. Üskül, sivil Anayasa önerisinin, AKP'nin seçim bildirgesinde bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
"Yeni demokratik sivil Anayasa konusunda görüşlerim açık ve net. Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti, cumhuriyetin kurucu ilkeleri olarak korunacak. AKP'nin benimsediği ve mutlaka korunması gerektiğini düşündüğü, ilkelerle birlikte cumhuriyet ve üniter devlet yapısı korunacak.
Ancak Anayasa yapılırken bu ilkeleri koruyan ama ideolojik dayatmalara da yer vermeyen renksiz bir Anayasa olmasını düşünüyorum."
Avrupa standartlarında temel hakları ele alan, planlayan, koruyan, klasik parlamenter sistemden vazgeçmeyen, hukukun üstünlüğünü öne çıkaran, hukuk devleti anlayışını gerçekleştiren, demokratik bir Anayasa tasarladıklarını söyleyen Üskül, "Bunlar yeni şeyler de değil. Zannediyorum ki, çok fazla gerginlik ortamı olmadan uzlaşarak, bu ülkenin ihtiyacı olan sivil Anayasa'yı yapabiliriz" diye konuştu.

Cafe