GÜL'ÜN EŞİNİN TÜRBANLI OLMASIYLA İLGİLİ YORUMU:
Eşimle nereye gideceğimi bilirim
Sivil toplum örgütlerini ziyaret eden cumhurbaşkanı adayı Gül, eşinin türbanlı olmasıyla ilgili sorulara 'Hanımlar arasında ayrım yapılmamalı. Seçilecek olan benim eşim değil' diye yanıtladı
Önder Yılmaz - Ankara
Cumhurbaşkanlığına aday olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, eşinin türbanıyla ilgili tartışmalara, "Eşimle nereye gideceğimi, nereye gitmeyeceğimi iyi bilirim. Kavgayla bir yere varılamayacağını düşünüyorum. Yeri geldiğinde nasıl davranacağımı bilirim" yanıtını verdi.
Gül, sivil toplum örgütlerini ziyareti kapsamında ilk olarak Türk-İş'e gitti. Görüşmede Türk-İş Başkanı Salih Kılıç'ın, eşi Hayrünnisa Gül'ün türbanlı olması ve CHP'nin Köşk'ü protesto kararını kastederek "önünüzde zorluklarınız var" demesi üzerine Gül, "Katlanacağız, kolay olmayacak, ama hep beraber aşacağız" karşılığını verdi.
Ziyaretlerinin Hak-İş ayağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, "Size yönelik en büyük eleştiri eşinizin başının örtülü olması?" şeklindeki sorunun tamamlanmasına fırsat vermeden, "Bir dakika, bir dakika, bir şey söylemek isterim. Biz Türkiye'de yaşıyoruz. Anayasamızda insan hakları kurallarını sakın unutmayın. Herkesin bireysel tercihleri vardır. Dolayısıyla cumhurbaşkanı adayı benim bu ülkede" dedi.
'CHP'yi dikkate alırım'
Gül, kendisinin "cumhuriyetin temel niteliklerine karşı olduğu" yönündeki CHP iddialarını da şöyle yanıtladı:"Söylenen sözlerin hiçbirisi doğru değildir. Benimle ilgili olarak verilen bazı ilanlar vardır. Bunlarla ilgili zaten mahkeme kararları açıklanmıştır. Bu konularla hiçbir ilgim söz konusu değil. Şunu unutmayın ki Türkiye'nin en zor döneminde 5 yıl içinde önce başbakanlık yaptım. Türkiye'nin bir savaş ortamı içerisinde, en kritik durumda bu görevdeydim. Daha sonra dışişleri bakanlığı yaptım, Terörle Mücadele Üst Kurulu Başkanlığı yaptım. Türkiye'nin milli çıkarlarını savunan pozisyonda oldum. Çok şeffaf bir insanım. Bu söylenen şeylere o değerli arkadaşlarımın da inanmadığını biliyorum, ama siyaseten bunlar söyleniyor. Cumhurbaşkanı seçilirsem CHP gibi köklü bir partinin düşüncelerini her zaman dikkate alırım."
'Hanımlar ayrılmamalı'
Gül, TOBB'u ziyaretinde gazetecilerin, "Muhalefet Köşk'e çıkmanız halinde kayıp trilyon davası nedeniyle yargılanacağınızı söylüyor" sorusuna, "Beraat ettiğime ilişkin mahkeme kararı var. Ben aday olmadan karar verildi" yanıtını verdi. Eşinin türbanı nedeniyle 30 Ağustos tartışmasının yaşandığının anımsatılması üzerine Gül, "Bunlar gereksiz, görürsünüz o zaman" dedi. Gül, bir gazetecinin eşinin türbanına ilişkin sorulara kızdığını anımsatarak "Eşinizin türbanına TSK tepki gösterir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:"İnsanların bireysel tercihleri, bireysel giyim kuşamları, bunların hepsi Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır. Hiç kızmam; Türkiye'deki insanlar, hanımlar arasında ayrım yapmamaya çok dikkat etmenizi, kimseyi rencide etmemeye çok dikkat etmenizi rica ederim. Cumhurbaşkanı seçilecek olan kişi benim, eşim değil. Ben kendi işlerime giderim, yeri geldiğinde nasıl davranacağımı bilirim. Bu kadar siyasi tecrübem var."
Gül, yurtdışında cumhurbaşkanı adaylığının istikrarsızlık riski olarak algılandığının anımsatılması üzerine, "Bunlara prim vermeyin" dedi.
'Askerle sorunum yok'
TOBB görüşmesinde işadamlarının türbanın sorun olup olmayacağına ilişkin soruları üzerine Gül'ün, "Adaylığımın devletin kurumları arasında sorun olacağını sanmıyorum. Başbakanlık, bakanlık görevim sırasında Türkiye'nin en gizli dosyalarına vakıf oldum. Terörle Mücadele Üst Kurulu Başkanı'yım. Dolayısıyla askerlerle hep birlikteyim, onlarla bir sorunum yok. Türban konusu da sorun olmaz. ABD başkanıyla görüşmeye eşimle gittim. AB ülkelerine de öyle. Ona kimsenin bir şey dediği yok. Bunun da sorun olmayacağına inanıyorum. Ayrıca eşimle nereye gideceğimi nereye gitmeyeceğimi iyi bilirim. Kavgayla bir yere varılamayacağını düşünüyorum. Beni zaten tanıyorsunuz" dediği öğrenildi.Gül, bugün memur sendikalarıyla, yarın da TÜSİAD yönetimiyle bir araya gelecek.
Gül'e 'sivil' destek
ANKARA Milliyet
Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, siyasi partilerin ardından dün de sivil toplum örgütlerine destek turuna çıktı. Bu çerçevede dün Türk-İş, DİSK, TOBB, Hak-İş ve TİSK'i ziyaret eden Gül, dün çaldığı kapılardan destek mesajlarıyla döndü. Gül'ün ziyaretleri sırasında bu örgütlerin başkanlarından gelen destek mesajları şöyle:TÜRK-İŞ: Milli irade tecelli etmeli
TÜRK-İŞ Başkanı Salih Kılıç: Laik, sosyal, demokratik hukuk düzeni, parlamenter demokrasinin yapısı içerisinde hem çalışma hayatının, hem toplumun beklentilerine cevap verebilecek nitelikte devam etmelidir. Cumhurbaşkanı seçiminin, Anayasa'nın 102. maddesindeki esaslar çerçevesinde bir an evvel gerçekleştirilmesi, hem çalışma hayatının hem Türk toplumunun beklentilerine cevap verecektir. Burada milli iradenin mutlaka tecellisine herkesin saygı göstermesini diliyoruz.HAK-İŞ: Gül'ün kişiliği kucaklayıcı
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu: Gül, uzlaşmacı ve tarafsız kişiliği ile kucaklayıcı bir kişiliğe sahiptir. Gül'ün konuşmalarını dinleyen hiç kimsenin kafasında önyargılar dışında tereddüt kalmayacaktır. Hırs ve hınç dolu yaklaşımlara toplum prim vermemektedir. Maalesef uzlaşmanın adresi olarak sadece siyaset dışı kurumlar adres gösterildi. Türkiye'de demokratik açılımların devam etmesi, ekonomik ve sosyal gelişmenin eşzamanlı gerçekleşmesinin sivil siyasetin etkinliğinden geçtiğini ve aynı zamanda Türkiye'nin önemli bir demokrasi sınavı olduğunu düşünerek Gül'ün cumhurbaşkanlığını destekleme kararı aldık.TOBB: Tarafsızlığına inanıyoruz
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Gül, devlet tecrübesiyle, yapıcı tavrıyla cumhurbaşkanlığı makamının niteliklerini eksiksiz karşılamaktadır. Cumhurbaşkanı seçilirse sahip olduğu meziyetlerle, tarafsızlığıyla ülkeyi samimiyetle kucaklayacağına inanıyoruz. Cumhuriyetin kuruluş değerleri olan demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yapısı temel ilke olarak var olmaya devam edecektir. Demokrasiye inanan herkes buna saygılı olmalıdır.TİSK: Beyanlarından mutluluk duyduk
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilk: Sayın Gül'ün beyanlarından ve ortaya koyduğu felsefeden mutluluk duyduk. Biz sizin, Latincesiyle 'arbiter mundi', yani dünya hakemi, teraziyi en yukarıda tutan lider olarak görüp nerede olursa olsun, sisteme müdahaleci olmanıza inanıyoruz.DİSK: Kaygılar doğru okunmalı
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: Gönül arzu ederdi ki, bu ağırlıklı noktanın mutabakatı içinde bir süreç başlamış olsaydı, tıpkı Meclis Başkanlığı'nda olduğu gibi, çok daha olumlu gelişmeleri birlikte yaşamış olurduk. Toplumun, diğer bir kesimi konusunda da tedirginlikler vardır. Toplumun tümünü kucaklama konusunda aynı duyarlılığı gösterme yaklaşımı önemlidir. Bu konudaki kaygıların doğru okunmasını, algılanmasını istiyoruz.Gül, DİSK Genel Başkanı Çelebi ile yaptığı görüşmede 1 Mayıs'ın işçi bayramı olarak kutlanmasından yana olduğunu ve cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu yönde üzerine düşeni yapacağı mesajını da verdi.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

