
Güngör URAS
Olayların içinden
Hazine'nin TMSF'den 81 milyar YTL alacağı var
Hazine'mizin değişik kuruluşlardan 101 milyar YTL alacağı var. Bu alacağın 54 milyar YTL'lik kısmı, vadesi geçmiş (halk anlatımıyla, batmış) alacak.
Hazine'mizin 101 milyar YTL alacağının 81 milyar YTL tutarındaki kısmı bankalara yardım amacıyla TMSF'nin Hazine'ye borcundan oluşuyor. Batık denebilecek (vadesi geçmiş) 54 milyar YTL alacağın 39 milyar YTL'lik kısmı da TMSF'nin bankalara aktardığı ve batmış durumdaki paralar.
Hazine'nin temmuz ayı sonundaki toplam alacaklarının neler olduğunu gösteren bir tablo yayımlandı. Bu tablonun özetini yazının altında bulacaksınız. Hazine için 101 milyar YTL alacak rakamının, 54 milyar YTL batık rakamının ne olduğunu anlatabilmek için (kıyaslamaya imkân verebilmek için) bir iki rakam vereyim.
Hazine'nin alacakları büyük
2007 yılında Maliye'nin bir yılda toplayacağı vergi geliri 157 milyar YTL. Hükümetin (kamu kesimi hariç) piyasaya toplam iç borcu temmuz ayında 186 milyar YTL. Açık anlatımıyla, alacakları batmamış olsa ve tahsil edebilse, hükümet piyasaya borcunu ödeyecek. Faiz sorunu çözülecek. Ne yazık ki Hazine'nin alacaklarının hemen tamamının tahsiline imkân yok. Hazine'ye borçlu kamu kuruluşlarından söz edildiğinde gündeme devamlı olarak KİT'ler gelir.
KİT'lerin çok borcu olduğu sanılır. Açıklanan rakamlara göre, KİT'lerin Hazine'ye toplam borcu 5 milyar YTL. Vadesi geçen borçlarının toplamı ise 1 milyar YTL. En büyük borçlu EÜAŞ-Elektrik Üretim AŞ 1 milyar YTL'si vadesi geçmiş 2 milyar toplam borcu var. İkinci sırada vadesi gelmemiş 2 milyar YTL'ye yakın borçla BOTAŞ geliyor.
Belediyelerin ve yerel yönetimlerin de büyük borcu olduğu bilinir. Toplam borçları 4 milyar YTL'si vadesi geçmiş 12 milyar YTL dolayında
Bankaların yükü omuzlarımızda
Hazine'ye en büyük borçlu kuruluş 81 milyar YTL borçla TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu). 2001 yılında bankalar battı. Kamu bankalarının kasaları görev zararı adı altında parayla dolduruldu. Birçok bankanın batması önlendi. Bu destekler sayesinde uçurumun kıyısından dönen bankalar da kısa sürede kendilerini toparladı. Bir kısmı yüksek fiyatlarla yabancılara satıldı.
Bankaları kurtarma faaliyetinin ne pahalı bir iş olduğunu görüyorsunuz. Yıllardır bankalara akıtılan paranın faizini ödüyoruz. Ödeyeceğiz. Ama borcun kendisi azalmıyor. 81 milyar YTL borcun 41 milyar YTL'sinin de vadesi geçmiş. Açık anlatımla, batmış. Vadesi gelmeyenlerin de tamamının ödenmesi imkânsız. Onları da batmış kabul edebilirsiniz.
Yıllardır faiz yükünü paylaşmamız yetmedi. Bu borcun anaparasını da paylaşacağız. Sizler, bizler ödeyeceğiz. Ne yapalım... Batan bankaları temizlemek, ayakta kalanları yaşatmak kolay değil.
| Vadesi | Vadesi | ||
| Hazine'nin | gelmemiş | gelmiş | |
| toplam | (batmamış | (batmış | |
| alacağı | alacak) | alacak) | |
| Toplam borçlular | 101.2 | 54.6 | 46.6 |
| - TMSF borçları | 81.1 | 39.9 | 41.2 |
| - Belediye borçları | 12.4 | 8.2 | 4.2 |
| - KİT'ler borçları | 5.1 | 4.0 | 1.1 |
| - Diğer borçlular | 2.6 | 2.5 | 0.1 |
guras@milliyet.com.tr

Cafe