
Güngör URAS
Olayların içinden
Kızlarımız okuyor
Önceki gece Zeyno Baran ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza'nın nikâh töreni vardı. Türk genç kız, Amerikan düşünce kuruluşları adına, Kafkas ülkelerinde petrol konusunda araştırmalar yaparken, Amerikalı diplomatla tanışmıştı. İkisi de şimdilerde Washington'da çalışıyor. Nikâhları İstanbul'da yapıldı.
İşte sizlere "küreselleşme" olgusunun ortaya çıkardığı yeni yaşam biçiminden bir sahne.
Uzun süredir tanıdığım Zeyno Baran'ın yaşamı, günümüz kızlarının parlak yaşam ve başarı öykülerinden biridir...
Önce bir genel değerleme yapayım da sonra gene Zeyno Baran'a döneyim.
Yurtiçinde kızlarımızın tamamına eğitim imkânı sağlamada geciktik ama, yükseköğrenim düzeyinde üniversitelerimizde öğrencilerin yarısı kız.
Çalışan nüfusumuzun toplamında kadın nüfusun payı az ama, üniversite eğitimi gerektiren, uzmanlık isteyen birçok meslekte üst düzey çalışanın çoğu kadın.
Üniversitelerimizin öğretim kadrolarının yarıya yakını kadın. Eczacılık mesleğinde kadın hâkimiyeti var. Yüksek mahkemelerimizde, mahkemelerimizde kadınlar tepe sandalyeye kadar tırmanıyor. Üretim ve hizmet sektörlerinde kadınlarımız üst yönetici olarak görev yapıyor.
Önde koşuyorlar
Kamuoyunun dikkatinden kaçan önemli bir gelişme, yurtdışında yükseköğrenim gören ve başarıları ve becerileriyle yurtdışında en önemli yabancı kuruluşlarda görev yapan, isim yapan genç kızlarımız.
Bunları henüz Türkiye'ye çekemiyoruz. Bunların başarılarını da kamuoyuna gereğince yansıtamıyoruz. Ama yurtdışında Türkiye'yi onlar temsil ediyor, onlar tanıtıyor.
Değişik toplantılara katılmak için Washington'a her gidişimde, ABD yönetiminin yetkili ve etkili kişilerinin ve değişik kuruluşlarının Yasemin Çongar ve Aslı Aydıntaşbaş gibi kadın gazetecilerimize gösterdikleri ilgi bu genç kadınlarımızın yarattığı saygınlık beni etkiliyor.
ABD'nin en ünlü tıp kuruluşlarında üniversitelerinde öğretim üyeliği yapan kadınlarımız var.
ABD'nin en saygın üniversitelerine bizim genç kızlarımız bursla kabul ediliyor. Master ve doktora derecelerini elde ediyor... Ve de ne yazıktır ki, onların çoğu yurtdışında kalmak zorunda oluyor.Türkiye'ye dönenlerin bir kısmı ise evlenip evde çocuk bakıyor. Çünkü onlara Türkiye'de henüz yeterli ölçüde iş imkânı veremiyoruz.
Okuyanlar yurtdışında kalıyor
Sadece Amerika'da mı? Fransa'da, İngiltere'de, İtalya'da hatta Rusya ile eski demirperde ülkelerinde önemli üniversitelerde okuyan çok sayıda genç kızımız var.
Bunlar Türkiye'nin en değerli varlıkları... Ama kamuoyumuz, sadece "sosyete sayfalarında resimleri ve isimleri çıkan genç kızlar"la, seçim öncesi "bıyık takarak resimlerini gazetelere bastıranlar"ı tanıyor.
Zeyno Baran, Hürriyet'in Moskova ve Atina Temsilciliği'ni yapan Ahmet Uran Baran ile, gazeteci Füsun Mutlu'nun kızıdır. ABD'nin en iyi üniversitelerinden Stanford Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler okudu. Başarılı eğitim döneminden sonra ABD'nin ünlü fikir kuruluşlarında çalışmaya başladı. Önce CSIS'te Kafkasya, Rusya ve Avrasya ülkeleri uzmanlığı yaptı. Kafkas petrolleri konusunda uzman oldu. Bu konuyu çok iyi bilir. Daha sonra Nixon Center'da uluslararası güvenlik ve enerji projelerinin direktörü oldu. Bir yıldır da Hudson Enstitüsü'nde çalışıyor.
Zeyno Baran Washington'da ismi "yaptığı işler, bilgi ve becerisi" ile öne çıkan ve bilinen bir Türk kızı. Böyle başka kızlarımız da var. Onları da kamuoyuna tanıtmalıyız ki, çocuklarımıza örnek olsunlar.
guras@milliyet.com.tr

Cafe