İlk temas mesafeli
Gül, cumhurbaşkanı seçildikten sonra komuta kademesiyle ilk kez GATA'daki mezuniyet töreninde buluştu. Törende Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, Gül'e 'cephe alarak selam' vermedi. Komutanlar da Org. Büyükanıt'ı selamladı
ANKARA Milliyet
Abdullah Gül, cumhurbaşkanı seçildikten sonra düzenlenen yemin törenine katılmayan komuta kademesiyle dün ilk kez Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ndeki (GATA) mezuniyet töreninde buluştu. Askerler ile Gül arasında esen soğuk rüzgâr, törende ağırlığını hissettirdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, dereceye girenlere ödüllerini vermek üzere platforma giderken ve dönerken Gül'e "cephe alarak selam" vermedi. Tören sırasında ayağa kalkan komutanlar da Org. Büyükanıt'a "cephe alarak selam" durdular.
GATA'da dün 3'ü misafir toplam 80 tabip teğmenin mezuniyeti nedeniyle bir tören düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı makamı koltuğuna önceki gün oturan Gül, bu sıfatla ilk kez askerlerin ev sahipliğindeki bir törene katıldı. Gül'ün, GATA'ya gelişinde makam aracı Kızılay Meydanı'nda kırmızı ışıkta durarak yeşil ışığın yanmasını bekledi. Bu arada Gül'ün konvoyu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konvoyu yan yana geldi. Erdoğan'ın makam aracı, Başbakan'ın Gül'den önce GATA'ya ulaşması ve Gül'ü karşılayabilmesi için Cumhurbaşkanı'nın makam aracını solladı.
Gül, GATA'ya gelişinde, protokol gereği kapıda Orgeneral Büyükanıt tarafından karşılandı. Gül'ün, salona girişi öncesinde, "Sayın Cumhurbaşkanı ayakta karşılanacaktır" uyarısı yapıldı. Bunun üzerine salondaki herkes ayağa kalktı.
Gül salona geldiğinde GATA Öğrenci Grup Komutanı Kurmay Albay Yücel Karauz, "27. Dönem tabip teğmenler görüşlerinize hazırdır" diyerek teğmenleri Gül'e takdim etti. Gül, kendisi için hazırlanmış mikrofondan "Merhaba arkadaşlar" diyerek diploma alacak teğmenleri selamladı. Gül, salondan ayrılırken de "Allahaısmarladık arkadaşlar" diye seslendi.
Büyükanıt ve Başbuğ oturdu
Gül, oturduğu bölüme yönelerek protokoldekilerle tek tek tokalaştı, ancak ters tarafından kalan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Hava Kuvvetleri Komutanı Aydoğan Babaoğlu ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'la tokalaşmadı. Gül, protokoldekilerle selamlaşarak tokalaşmaya devam ettiği sırada Başbakan ve TBMM Başkanı ayakta beklerken Büyükanıt ve Başbuğ'un koltuklarına oturdukları gözlendi.TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün türbansız eşleriyle katıldıkları törene Gül, Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ yalnız geldiler.
'Cumhurbaşkanım' demedi
GATA Komutanı Korgeneral Necati Özbahadır, konuşmasına, "Sayın Cumhurbaşkanı" diyerek başladı. Özbahadır'ın Gül'e, teamüllerin aksine "Cumhurbaşkanım" dememesi dikkat çekti. Dönem birincisi Hava Tabip Teğmen Eyüp Düzgün de konuşmasına "Sayın Cumhurbaşkanı" diyerek başladı.'Aşkımız sadık olanlara'
Özbahadır, konuşmasında şunları söyledi:"TSK, hiçbir grup, düşünce, hizip ya da çıkara hizmet etmez. Bütün varlığı yüce Türk milleti içindir. TSK'nın hizmet aşkı Atatürk ilke ve inkılapları ile bütünleşmiş, ayırım yapmadan vatan ve millet sevgisi duyan ve cumhuriyetin temel kanunlarına sadık olanlarla beraberdir."
Gül'e selam yok
Özbahadır'ın ardından konuşan GATA Dekanı Prof. Tabip. Tümgeneral Zeki Bayraktar, genç teğmenlere hekim andını içiren Prof. Dr. Tuğamiral Okan Özcan ve 28 Şubat'ta Sincan'da tankları yürüten, bu yıl orgeneralliğe terfi eden Erdal Ceylanoğlu'nun Gül yerine Büyükanıt'a cephe alarak selam vermeyi tercih etmeleri dikkat çekti. Kuvvet komutanları ise genel cephe selamıyla yetindi.Dönem birincisinin konuşmasının ardından dereceye girenlerin diplomalarının verilmesine geçildi. Teğmen Düzgün, diplomasını Gül'ün elinden aldı. Salonda bu sırada cılız bir alkış sesi duyulurken Çankaya Köşkü protokol yetkilisi, Gül'ü, ödülü verirken foto muhabirlerine poz vermesi için uyardı.
Büyükanıt'ın dönem dördüncüsü Deniz Tabip Teğmen Tolga Düzenli'ye diplomasını vermesi sırasında ise salonda yoğun alkış sesleri yükseldi. Büyükanıt, ödül vermek üzere giderken ve yerine dönerken aynı zamanda "Başkomutan" sıfatını taşıyan Gül'e cephe alarak selam vermedi. Erdoğan da dönem üçüncüsü Hava Tabip Teğmen Arif Selçuk'a diplomasını vermek için ayağa kalktığı sırada Gül'e mesafeli bir selam verdi.
Hiç sohbet etmediler
Tören boyunca, komutanlar ile Gül ve Erdoğan'ın sohbet etmediği ve yüzlerinde düşünceli bir ifadenin olduğu gözlendi. Gül'ün GATA'da karşılanması ve uğurlanması bölümlerinin basın mensupları tarafından izlenmesine izin verilmedi.
GATA'da ilk kez kılıçlar çekildiDiplomalarını alan genç teğmenler, protokol sırasının önünde bir Türkiye haritası oluşturdu, ardından da kınlarından çıkardıkları kılıçları havada birleştirdi. GATA'daki törenler sırasında ilk kez böyle bir program uygulandığı belirtildi.
Oluşturulan Türkiye haritasında yer alan bir teğmen, kılıcı çekili şekilde, "Biz biriz. Tek nefes, tek yüreğiz. Biz Türkiye'yiz. Kılıcımız keskin, kanımız helal olsun. Varlığımız Türk varlığına armağan olsun" dedi. Teğmenler daha sonra Gülhane Marşı'nı okudu.
Marşın ardından Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'ndan bir bölüm ses ve görüntü sisteminden yayımlandı. Bu sırada salonda ışıklar bir süre kapatıldı. Salon yeniden aydınlatıldığında Türk bayrağının açıldığı görüldü, bu sırada konfetiler yağdı.

Cafe