
Yaman TÖRÜNER
Çözüm
Yeni mantık oyunları
Son günlerde olaylara yeni yorumlarla yaklaşılıyor: n Üniversitelere türbanla girilmesine izin verelim, göreceksiniz türbanlılar türbanlarını çıkaracaklar.
Bunlar gibi onlarca söylem. Türkiye'nin bölünmeye doğru gittiğini, insanımızın ikiye ayrılmaya başladığını, ayrımcılığın bizzat Başbakan tarafından muhtemelen istemeden gündeme girdiğini, aydınların giderek ülkelerine yabancılaşmaya başladığını, siyaset riskinin seçimden sonra bile ekonominin önünde gittiğini görüyorum.
Bir arada olması gerekenler, hâlâ birbirlerinin kuyusunu kazıyorlar. Eski husumetler, kinler hâlâ unutulmadı. Bu sefer yalnız solcular değil, merkezdekiler de, eski liderler de birleşmeyi değil, hâlâ ayrımcılığı körüklüyor.
Eyalet sistemi antrenmanı
Öte yandan, birileri ülke içinde özerk bölgeler yaratma peşinde. İşe, vergi toplanmasının ve toplanan paranın harcanmasının mahalli idarelere verilmesiyle başlanıyor. Sonuçta, belediyeler, merkezi hükümetten güçlü olacak.
Sanki, eyalet sistemine geçişin antrenmanları yapılıyor. Bu değişiklik, merkezi idarenin bütçe disiplinini tamamen bozacak; daha önce "fonlar" kurularak yapıldığı gibi, "bütçe birliği prensibi" rafa kaldırılacak. Bazı gelişmiş ülkelerde ve ABD'de böyle bir sistem var ama onların bizimki gibi üzerinde oyunlar oynanan komşuları yok.
Yugoslavya da Avrupa Birliği'nin bir müdahalesi bile olmadan böyle bölüşüldü. Maalesef, bu bölgede hiç kimse güçlü bir Türkiye istemiyor. Demokrasi, "bölüp-yönetme" amacına uygun olarak kullanılıyor.
Yabancılaşmaya başlayanlar arttıkça, umutlar tükenmeye başladıkça, dayanılmaz baskılara kim dayanabilecek?
ytoruner@milliyet.com.tr

Cafe