Mazda, Türkiye'de servis kurmak için kolları sıvadı
Mazda, Türkiye'de önce servis faaliyeti başlatacağını, sonra da ulusal satış şirketi kuracağını açıkladı
Levent Köprülü
Japon otomobil üreticisi Mazda, önceki gün yaptığı resmi açıklamayla Türkiye'de ulusal bir satış şirketi kuracağını bildirirken bu yılın başında anlaşması sona eren 20 yıllık distribütörü Mermerler Grubu ile ilişkilerinde de farklı bir aşamaya girmiş oldu.
Mazda Motor Avrupa'nın yayınladığı açıklamada, markanın kendi ulusal satış şirketini kuracağı bildirilirken, yapısal değişim için şirket içinde bir takım düzenlemelere gidildiği kaydedildi. Açıklamada, bu adımın Mazda'nın Avrupa çapında kendi dağıtım ağını kurma hedefinin bir parçası olduğuna değilildi. Mazda Avrupa Başkanı James Muir, söz konusu açıklamada "Önceliğimiz Türkiye'deki mevcut Mazda müşterilerine destek olmak. Türkiye'de iki aşamalı bir strateji uygulayacağız. Önce servis ve tamir, ardından da satış faaliyetlerini organize edeceğiz" ifadesini kullandı.
Bayilerle görüşüldü
Mazda, bu girişimin öncesinde geçen günlerde İstanbul'da servis olmak isteyen kuruluşlar ve bayilerle bir toplantı gerçekleştirdi. "Bu toplantıda halen servis hizmetleri veren özel ve yetkili tamirhanelerin büyük bölümünün geleceğe ilişkin ilgi ve çabalarından çok memnun olduk" diyen Mazda'nın Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Philip Waring yüzde 80'inin yeniden anlaşma imzalamaya istekli olduğunu söyledi.Bayilerle anlaşmaların çok kısa sürede imzalanması ve ekim ayı içinde de faaliyete geçmesinin beklendiğinin belirtildiği açıklamada, yeni "yetkili tamir atölyeleri"nin yedek parça ve aksesuvar konusunda Belçika'daki lojistik merkezinden destek görecekleri kaydedildi. Yeni satış şirketinin merkezinin İstanbul'da olacağının bildirildiği açıklamada, Mazda'nın yeni satış bayiliklerinin belirlenmesi aşamasında satış potansiyeline göre seçim yapacağı ifade edildi.
'Halen devam ediyoruz'
Mermerler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer ise bu açıklamanın kendileri için çok fazla bir şey ifade etmediğini, firmanın halen kendileriyle hiçbir konuda görüşme yapmadığını söyledi. İşin halen kendileri tarafından sürdürüldüğünü söyleyen Mermer, "Satılan her aracın garanti sorumluluğu bize ait" dedi. Mermer, ellerinde yedek parça ve araç stoku olduğunu, bu konuda Mazda'nın hiçbir girişimde bulunmadığını savundu. Yasal girişimleri sürdürdüklerini, mahkeme aşamasına kadar gelindiğini belirten Mermer şöyle devam etti:"Tüm belgelerimiz hazır. Şu an bayiler de sıkıntı yaşıyor. Çünkü bizimle anlaşmaları var. Son distribütörlük anlaşması sırasında bize 2 yıllık anlaşma imzalattıklarında, uzatacaklarına ilişkin sözleri vardı. Gizlilik prensibine de uyulmadı. Şu an yetkili tamirci arıyorlar. Ancak gerekli izinleri aldıktan sonra bu yapıyla devam edip etmeyecekleri de belirsiz."

Cafe