
Meral TAMER
CHP İstanbul'u alamazsa istifa edecek
CHP ve DSP, yerel seçimler için hazırlıklara başladı mı? Merakımız aslında tüm Türkiye için, ama yaşadığımız kent İstanbul'la başladık işe.
Asistanım Özlem Ertem'in Bağcılar, Esenler, Beyoğlu ve Beşiktaş CHP ve DSP ilçe merkezlerine çat kapı yaptığı ziyaretlerle ilgili gözlemlerini geçen hafta yazmıştım. CHP'nin yeni İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de, DSP İstanbul İl Başkanı Mustafa Aslan da yazının çıktığı gün yarım saat arayla peş peşe aradılar ve beni İstanbul il merkezlerine davet ettiler.
Gazetemiz Milliyet'in bir toplantısı nedeniyle hafta sonu 3 gün İstanbul dışında olduğum için bu davetlere ancak dün icabet edebildim. Özlem'le birlikte sabah ilk durağımız CHP'nin Şişhane'de, Bankalar Caddesi'nin girişindeki İstanbul İl Merkezi'ydi.
Bu yazıyı bitirir bitirmez gittiğimiz DSP'nin Mecidiyeköy'deki İl Merkezi'ndeki izlenimlerimiz ise yarına...
İlçelere de taze kan
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı iken, 25 gün önce İstanbul İl Başkanlığı'na getirilen Gürsel Tekin'le birlikte, İstanbul il teşkilatına taze kan ve bir dinamizm geldiğine kuşku yok.
İstanbul'un 32 ilçesinden 16'sında CHP ilçe başkanlarını son 2 hafta içinde değiştirmiş; yeni gelenler kendi ilçelerinde küstürdükleri seçmenlerini yeniden kazanmak için kolları sıvamış.
Yeni Başkan'ın hedefi çok iddialı: "Parti içi iktidar olmak için gelmedim, İstanbul'da iktidar olmak için geldim. İstanbul'da yerel seçimleri alamazsak istifa edeceğim!"
Haydi bakalım...
Başkan Tekin İstanbul için hedefi çok doğru koymuş: "İstanbul'da seçimleri kadınlarla alacağız." Türban baskısının 3 - 5 yıl içinde kendi kapılarına kadar dayanacağından kaygı duyan pek çok kadın, 23 Temmuz sabahından bu yana bir örgüt çatısı altında canla başla çalışmaya hazır; ama "Nerede?" sorusunun yanıtını henüz bulabilmiş değiller. CHP'nin ilçelerdeki yeni yapılanması, bu arayış içinde olan kadınlara ilaç gibi gelebilir.
Kadın ilçe başkanı yok
Ancak yine Gürsel Tekin'den öğreniyoruz ki, CHP'nin İstanbul'un 32 ilçesindeki teşkilatının hiçbirinde kadın ilçe başkanı yok. Tekin'in görevden aldıkları da, yeni atadıkları da erkek.
Tekin söz verdi: "Belediye başkanlığı seçimlerini aldıktan sonra ilçelerin % 50'sini kadınlardan oluşturacağız."
Genel Merkez'in ördüğü duvarları erkekler bile aşıp giremezken, CHP'nin kapıları kadınlara nasıl açılacak?
Başkan Tekin, "2 - 3 ay içinde İstanbul'da 20 bin kişilik, muhalefeti de içerecek çok büyük bir İl Kongresi yapacağım. 20 bin kişinin bir araya geldiği yerde duvar-muvar olur mu hiç?" diyor.
Haydi bakalım...
İstanbul'da 32 ilçeden sadece 5'i, (Kadıköy, Bakırköy, Şişli, Beşiktaş, Avcılar) 41 beldeden sadece 4'ü CHP'de.
Bunları yazarken her nedense birden aklıma CHP'nin de ortağı olduğu İş Bankası'nın reklamındaki şu enfes slogan geldi:
Bankacılık sadece rakam işi değil. İş, Türkiye'nin bankası olmakta...
mtamer@milliyet.com.tr

Cafe