Ağaçların ikinci yaşamı
Yaşamını doğal hayatın korunmasına adayan Nergis Yazgan torna başında dirilttiği ağaçlarla "Ağaç Tornamdan" adlı bir sergi açıyor. Sergide Türkiye'de yetişen 15 ağaçtan yapılan kase, tepsi, biblo ve çanaklar yer alıyor
Nergis Yazgan WWF-Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) kurucu üyesi ve eski genel müdürü. Yazgan ömrünü tamamlamış ağaçlara yeniden hayat verdi ve ortaya "Ağaç Tornamdan" adlı sergi çıktı. Sergi 25 Eylül'de Artisan Sanat Galerisi'nde açılacak.
Yazgan "Ağaçlara her zaman aşıktım. Yaşayan veya ölmüş tüm ağaçlar benim için kutsal. Onlara bu sergiyle teşekkür ediyorum. Ağaçları ebedileştirmeye çalışıyorum" diyor.
Yazgan'ın eserleri kesilmiş, devrilmiş, dozerler tarafından sökülmüş, yıldırım çarpmış, yangın geçirmiş, çürümüş, kurtlanmış ağaçlardan yapılmış. Çoğunu şömine veya sobaya girmeden kurtardıkları arasından seçmiş. Sergide yer alan 50 objenin her biri kendisine hayat veren ağaçların dokusuna uygun formlara dönüştürülmüş. Türkiye'de yetişmiş yaklaşık 15 çeşit ağaçtan kaseler, tepsiler, biblolar ve çanaklar yaratmış Yazgan. Ancak maun ve abanozlardan uzak durmuş. "Yağmur Ormanları'ndan ticari amaçlarla kullanılmak üzere kesilerek getirilen bu ağaçları kullanmadım. Çalışmalarımı hazırlarken doğaya zarar vermek istemedim" diye anlatıyor nedenini.
Maçka Parkı'ndaki atkestanesi bu sergide
Yazgan ağaç merakını duyanların kendisine hediye olarak ağaç parçaları getirdiğini anlatıyor. "Sergide Beşiktaş Park ve Bahçeler Müdürü'nün armağan ettiği, geçen yıl Maçka Parkı'nda devrilen atkestanesinden yaptığım çalışmalar da var" diyen Yazgan'ın, sergide yer verdiği yabani armut ağacı Doğu Karadeniz'deki Macahel'de çıkmış karşısına. Kaldıkları pansiyonun odun yığını içinde bulduğu yabani armut ağacı parçasını bavuluna koymuş ve İstanbul'un yolunu tutmuş.İşe eski bir musluk tornasıyla başladı
Yazgan torna makinesinin başına geçmeye karar vermesinin tamamen tesadüf eseri olduğunu söylüyor: "Beş yıl önce küçük bir torna makinesi olan İrlandalı arkadaşımı ahşap bir kalıp yaparken gördüm. Yongalar kurdele gibi fışkırıyordu etrafa. Zımpara faslında göz gözü görmüyordu. Gözleri, ağzı, burnu ağacın tozu ile doluyordu. Ama ciladan sonra ortaya başka bir canlı çıkıyordu. 'İşte bu' dedim."
Ağaçlara yeniden can vermeye karar veren Yazgan, İngiltere ve Fransa'da torna ustalarından ders almış, kurslara devam etmiş. Türkiye'ye dönünce alet edevat edinerek garajını marangozhaneye dönüştürmüş. İşe ilk olarak Perşembe Pazarı'ndan bulduğu ikinci el bir muslukçu tornasıyla koyulmuş. Sonra daha büyük parçalar için ikinci bir torna makinesi yaptırmış. "Ağaç Tornamdan" sergisi hazır olana kadar beş yıl boyunca her gün beş saat atölyede çalışmış.
Yazgan "Yıllarca ağaç diktim. Şimdi ağaçları daha da sevmenin, onları ellemenin yeni bir yolunu buldum" diyor. İkinci sergisi için ağaçlarla taşları ve metalleri buluşturacağı çalışmalar yapacağını anlatıyor.
Yazgan sergide satılacak tüm yapıtların gelirini WWF-Türkiye'ye bağışlayacak. Bu gelir WWF-Türkiye'nin "Ölü Ağaçlar Yaşayan Ormanlar" projesine aktarılacak. Ağaçlara ikinci bir hayat veren bu sergiyi 20 Ekim'e kadar ziyaret edebilirsiniz. n Tel: (0212) 247 90 81

Cafe