İlköğretimde türbanlı öğrenci tartışması
Diyarbakır Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu'nda türbanlı öğrencinin derse girmesiyle ilgili olarak soruşturma başlatıldı. Okul müdürü ile kızın babası, türbanla derse girilmediğini açıkladı
FERİT ASLAN, MUHARREM KONTAZ Diyarbakır DHA
Diyarbakır'da yeni açılan Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu'nda bir türbanlı öğrencinin derslere girmesiyle ilgili soruşturma başlatıldı. Okulun ortaklarından olan ve aynı zamanda müdürlüğünü yürüten Mustafa Çakır, kılık kıyafet yönetmeliğine uyduklarını, gazetecilerin kız öğrenciye türban taktırarak fotoğraf ve görüntü aldıklarını iddia etti.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Sözü edilen okulla ilgili inceleme başlatılmış, gereken yapılacak" dedi.
Bahçeye kadar geliyor
Şanlıurfa yolu üzerinde bu yıl açılan okulda 240 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Çakır, "Gazetelerde fotoğrafı çıkan kız öğrencimiz okula kadar türbanla geliyor, ancak bahçede türbanını çıkarıp derslere giriyor. Sınıfta görüntü alan gazeteciler, yanında duran türbanı takmalarını istemiş ve ona türban taktırarak fotoğrafını çekmiş. Öğretmen farkına varmamış. Öğrenciye türban taktırıp fotoğraf çeken gazeteciler hakkında yasal haklarımızı kullanıp dava açacağız" dedi.Çakır, okulda kılık kıyafet yönetmeliğine harfiyen uyulduğunu söyledi.
Derste türbanıyla görüntülenen 7. sınıf öğrencisi kızın babası Dr. Mehmet Ekinci, kızının okula türbanla gittiğini, ancak okul bahçesinde türbanını çıkararak derse girdiğini söyledi. Ekinci, "Kızımın psikolojisi bozuldu. Ben de gazeteciler hakkında dava açacağım" dedi.
Okulun adı da sorunlu
Bu arada Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okulun adını Özel AB İlköğretim Okulu olarak tescil ettiği, ancak okul yönetiminin Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu tabelasını astığı anlaşıldı. Okulun adıyla ilgili olarak da soruşturma açılacağı belirtildi.Avrupa Birliği ile hiçbir bağı olmayan, Özbirikim A.Ş.'ye ait okulun ortağı ve müdürü Çakır, "Okula ben dahil olmak üzere bazı öğretmen ve işadamları ortaktır" dedi. Çakır, Avrupa Birliği üyeliğini destekledikleri için okula Özel Avrupa Birliği İlköğretim Okulu adını koyduklarını söyledi.
3 müfettiş, olayı soruşturacak
Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir'i dün sabah makamına çağırarak bilgi aldı. Mutlu'nun talimatıyla okul hakkında soruşturma başlatıldı. Tekdemir, "Özel okul dahi olsa bütün okullar kılık kıyafet yönetmeliğine uymak zorundadır. 3 müfettiş olayı soruşturacak ve gerekli işlemleri yapacak. Okullara türbanlı öğrenci alınması söz konusu olamaz" diye konuştu.

