100 metre arayla bombalar patladı
İzmir Buca'da iki bombanın 100 metre arayla patlaması sonucu 29 yaşındaki Eraslan öldü. 9 kişi de yaralandı. Temizlik görevlisi, poşet sandığı bombayı küreğiyle atarken patlama oldu
TAYLAN YILDIRIM - BAHRİ KARATAŞ - MUSTAFA OĞUZ, LOKMAN DAĞ İzmir DHA
İzmir'de dün 4.5 ay sonra yine bomba paniği yaşandı. Buca ilçesi Şirinyer semtinde PKK tarafından yerleştirildiği sanılan plastik ve zaman ayarlı iki bombanın 100 metre arayla patlaması sonucu 29 yaşındaki Atilla Eraslan öldü. İki kişinin şoka girdiği patlamada 9 kişi de yaralandı. Otobüs durağına yakın yere konulan bombalardan ilki çok sayıda öğrenci ve vatandaşın yollarda olduğu 07.50'de temizlik işçisi Mustafa Özşefik tarafından çöp bidonuna konulurken düzeneğinin bozulması sonucu patladı.
Çalıntı bir motosikletin selesine konulan ikinci bomba da 11.25'de patladı.
İlk patlama Menderes Caddesi'nde bir alışveriş merkezi yanındaki çay bahçesinin kenarında meydana geldi.
Belediyenin temizlik işini yapan MNA Yamanlar Şirketi'nde görevli Özşefik (42), otobüs durağına yakın yerde gördüğü poşeti de teneke kutuya sap takılarak yapılan çöp küreğinin içine süpürdü.
Özşefik, diğer çöplerle birlikte kapağını açtığı çöp bidonuna boşaltacağı sırada patlama oldu. Patlamada, Özşefik'in sol bacağı ve sağ kolu koptu. Yoldan geçen ve Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım şirketlerinden İZELMAN'da görevli Metin Bayaz da (41) yaralandı.
İkinci bomba
Yakındaki büfenin de camları kırıldı. Yaralılar ambulanslarla İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır olan Özşefik, ilk müdahalenin ardından Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.Özşefik'in arkadaşları patlamada kopan organlarını dikilmek üzere aradı ancak büyük parça bulunamadı. İlk patlamanın ardından geniş güvenlik önlemleri alınırken yaklaşık 100 metre uzaklıkta 11.25'te daha şiddetli bir patlama oldu. Bir halı mağazasının önünde, çalıntı bir motosikletin selesine konulan bombanın patlaması sonucu halıcıda çalışan Eraslan öldü.
Patlamada Arif Abay, Cemal Özdemir, Mehmet Oktay, Fatma Eren, Murat Gündoğdu, Batuhan Doğulu ve Gizem Turan yaralandı. Şoka giren iki kişi ile birlikte 9 kişi hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.
Zaman ayarlı
Buca'yı baştan başa kateden Menderes Caddesi'ndeki iki patlamanın ardından polis geniş çaplı önlem aldı. Bölgeye çok sayıda itfaiye aracı ile ambulans gönderildi. Esnaf kepenk kapatırken, bomba imha uzmanları dedektör köpeklerle patlayıcı madde kontrolü yaptı. Bütün ihbarlar ciddi şekilde değerlendirilirken bazı şüpheli paketler fünyeyle patlatıldı.Patlamanın ardından olayla ilgili olarak polis telsizinden yapılan anonsta şüpheli kişinin 25 yaşlarında, 1.80 boylarında esmer tenli, kirli sakallı, kot pantolunlu, önünde örümcek ağı motifi bulunan siyah tişörtlü olduğu bildirildi.
Eczanenin sahibi Ümran Civan, önceki akşam işyerinde tadilat yaptıklarını, dükkanın önünde duran motosikleti kendilerine engel olduğu için kenara çektiklerini söyledi.
Sabah motosikleti daha göze batmayacak noktada bulduklarını anlatan Civan, "Motosikletin esnaftan birine ait olduğunu düşünmüştük. Çalıntı olabileceği aklımıza gelmedi. Eczanemizin camlarını hırsızlığa karşı kırılmaz yaptırmıştık. Camın kırılmaz olması eczanedeki 14 kişinin hayatını kurtardı" dedi.
Olaydan sonra halıcının önünde toplananlar Eraslan'ın, seledeki bomba patlamadan önce motosikletin kaldırılması için polisi uyardığını idda etti. Ancak, iddia emniyet yetkililerince doğrulanmadı.
Bombaların PKK'yı işaret ettiğini ifade eden polis yetkilileri çevredeki binaların güvenlik kameralarına el koydu. İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da ilk belirlemelere göre plastik ve zaman ayarlı olan patlayıcıların geceden konulduğunu kaydetti.
Eraslan'ın cesedini ailesi kıyafetlerinden teşhis etti. Eraslan, ailenin tek çocuğuydu. Askerliğini yapan ve üç aydır halıcıda çalışan Eraslan'ın sevdiği kızla kendi aralarında sözlendiği ve evlilik için evini bile hazırladığı kaydedildi. Birkaç gündür grip olan Eraslan'ın hastalığı ağır seyrettiği için annesinin işe gitmemesini istediği, ancak onun ilaç alıp işine gittiği belirtildi.
Bombacılar kamerada
İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, bombaların bulundukları yere önceki gün gece yarısı bırakıldığını bazı kamera kayıtlarından tespit ettiklerini bildirdi. İkinci patlamanın, halı mağazası önünde bulunan motosikletin selesine konulan bomba sonucu meydana geldiğini belirten Çapkın, "Zaman ayarlı plastik patlayıcı olduğu ihtimali üzerinde duruyoruz. İncelemeler sürüyor" dedi.Öte yandan, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, dün İzmir'de ve hafta sonu Şırnak'ta düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi.
Seledeki bombalar
PKK'lı töröristlerin daha önce de İzmir, Mersin ve Diyarbakır'da bisiklet selelerine koyduğu bombalarla gerçekleştirdiği eylemlerde 1 kişi ölmüş, 27 kişi yaralanmıştı. Seleli eylemler şöyle:

