'Sınır ötesi' masada
Bakanlar Kurulu'nun ardından Çankaya'da Gül, Erdoğan ve Org. Büyükanıt zirvesinde sınır ötesi operasyon masaya yatırıldı. Gözler bugünkü Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'ndaANKARA Milliyet
Ankara, eylemlerini tırmandıran terör örgütü PKK'nın son olarak 15 askeri şehit etmesi üzerine alarma geçti. Terörle mücadele gündemi ile toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt güvenlik zirvesinde bir araya geldi.
Çankaya Köşkü'ndeki zirve nedeniyle ertelenen Terörle Mücadele Yüksek Kurulu (TMYK) toplantısı ise bugün saat 10.00'da yapılacak. Önceki hükümet döneminde 1 defa kurula başkanlık eden Erdoğan, TMYK'da ikinci kez başkanlık yapacak.
Zirveyi kendisi açıkladı
Bakanlar Kurulu'nun sürdüğü dakikalarda Gül, Irak Türkmen Cephesi heyetini kabul ederken bir gazetecinin, 15 askerin şehit edildiğini hatırlatarak, "Irak ile ilgili yeni bir tutum olacak mı?" sorusuna, "Bugün göreceksiniz" yanıtını verdi. Gül, 24 Ekim'de yapılacak MGK öncesi bir terör zirvesi toplamayı düşünüp düşünmediği sorusunu da, "Göreceksiniz" diye yanıtladı.Gül, TESK heyetini kabulü sırasında, "Sınır ötesi operasyon hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Ne tür talimatlarınız olacak?" sorusuna da, "Toplantıyı yapalım, açıklayacağız" yanıtını verdi.
Zirve 1 saati aştı
Gül liderliğinde Erdoğan ve Büyükanıt'ın katılımıyla toplanan zirve 1 saat 10 dakika sürdü. Toplantının ardından yapılan açıklamada şöyle denildi:"Toplantıda, Şırnak ilimizde sivil vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize yöneltilen terörist saldırılar başta olmak üzere son günlerde meydana gelen ve halkımızı derin acıya boğan olaylar ele alınmıştır.
Bu vesileyle güvenlik güçlerimizin, terörizm karşısındaki haklı mücadelesini her türlü şart altında yılmadan devam ettirmesi ve güçlü tedbirler uygulaması önündeki kararlılığı vurgulanmıştır. Halkımıza ve diğer birçok ülke halkına karşı insanlık suçu işlemeye devam eden ve terörizme karşı mücadelede, uluslararası alanda azami duyarlılık, somut işbirliği ve gerçek bir kararlılık ihtiyacı bulunduğu da teyit edilmiştir.
Mücadelemiz her halükarda, milletimizin desteği, kahraman güvenlik güçlerimizin azmi ve devletimizin bütün kurum ve kuruluşları ile bir bütün halinde, halkımızın huzur ve güvenliği ülkeninin her köşesinde, tamamen sağlanıncaya kadar sürdürülecektir."
Bakanlara Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek açıklama yaptı. "Aslında sözün bittiği bir konuyu konuşuyoruz" diyen Çiçek, "Çünkü terör konusunda söylenmesi gereken her şeyi konuştuk, görüştük. Ancak buna rağmen terör olgusu bölgede, devletin bir sorunu olarak devam ediyor" dedi.
Çiçek, şunları kaydetti: "Soğukkanlı olarak her türlü, akla gelecek ihtimali de bu toplantılarda konuştuk, konuşacağız. Ondan sonra da belki yarın (bugün) bu toplantıların sonucunda bir açıklama yapmak gerekirse daha ayrıntılı bir açıklama yapabiliriz."
"Sınır ötesi operasyon için yetki tezkeresi alınacak mı?" sorusu üzerine terörün tek bir önlem ile önlenemeyecek kadar karmaşık bir konu olduğunu belirten Çiçek, toplantılarda, "Ne tedbir alırsak sonucu daha erken alabiliriz, bu belayı ülkemizden def edebiliriz" sorularına cevap arandığını ifade etti. Çiçek, şöyle dedi:
"Buna yönelik en üst değerlendirmeyi bir defa daha yapacağız. Söylediğiniz konu (sınır ötesi operasyon) bu işe fayda getirecekse bu da dahil olmak üzere tedbirlerin hepsini almaya hükümetimiz kararlıdır. Bütün mesele, aldığımız tedbirin bizi sonuca ne ölçüde yaklaştıracağı ya da uzaklaştıracağıdır."
Orgeneral Büyükanıt, 12 Nisan tarihinde düzenlediği basın toplantısında, "Kuzey Irak'a bir operasyon yapılmalı mı? Olayın iki boyutu var. Birincisi sadece asker olarak baktığım zaman, evet yapılmalı. Fayda sağlar mı? Evet, sağlar. Bunun için siyasi kararın ortaya çıkması lazım" demişti.
ABD sınır ötesine karşı
Bu arada, ABD'nin son PKK saldırılarının ardından sınır ötesi operasyona ilişkin görüşünde bir değişiklik olmadığı açıklandı.Washington'daki yetkililerle temasa geçtiğini belirten ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, "Türkiye iki hafta içinde 20'den fazla vatandaşını kaybetti. Bu Türkiye'nin sınır ötesi operasyonuna ABD'nin bakışını değiştirir mi" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Bu noktada tavrımız değişmedi diyebilirim. ABD, Irak ve Türkiye arasında güvenlik alanında adımlar atılabilir. Bu şekilde çözülebilir."
Fransa'dan kınama
LONDRA ATLANTA ANKA
Fransa, PKK'nın son saldırılarını kınadı. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Fransa'nın, AB'nin terör örgütü listesinde yer alan PKK ile etkin bir biçimde mücadele ettiği belirtildi.Bu arada, PKK'nın 13 askeri şehit ettiği saldırısı dünyada da yankı uyandırdı. Türk ordusunun sınır bölgesinde yığınak yapmasından bu yana TSK ile PKK arasında sürekli çatışma çıktığını belirten İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Son pusu, kuvvetlerini sınırının diğer tarafına göndermesi için Türk hükümetine yönelik baskıları artıracak" görüşünü dile getirdi.
CNN International da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırıya ilişkin açıklamalarına dikkat çekerek, "Türkiye, cevabını değerlendiriyor" dedi. CNN, "Ayrılıkçıların, Kuzey Irak'ı Türkiye'ye yönelik saldırıları için zemin olarak kullandıklarını" da belirtti.

Cafe