Cezada top Maliye'de
Referandumda oy kullanmayanlara 19 YTL ceza verilmesini öngören kararın uygulanıp uygulanamayacağı konusunda Maliye Bakanlığı'nın görüş bildirmesi gerekiyor
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
Anayasa değişikliği paketinin oylanacağı referandum, belirsizlikler nedeniyle tartışmalı hale geldi. 22 Temmuz genel seçiminde, ceza miktarının düşük olduğu gerekçesiyle sandığa gitmeyen seçmenlere para cezası uygulamayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yarın yapılacak referandumda oy kullanmayanlara verilecek para cezasını artırdı. YSK'nın, 1987 tarihli yasadaki ceza miktarını 2005'teki orana göre güncellediği, 2006 ve 2007 artışlarını yapmadığı anlaşıldı. Böylece ceza 17 YTL'den 19 YTL'ye çıktı. YSK'nın seçmene kesilecek faturayı kabartan hesap hatası Yargıtay'ın uyarısıyla anlaşılırken, Maliye Bakanlığı, oy kullanmayanlara bu cezanın uygulanıp uygulanamayacağı konusunda görüş bildirmedi. Bakanlığın "Ceza uygulanamaz" görüşü bildirmemesi nedeniyle referandumda oy kullanmayanlara, aksi yönde bir karar alınmadığı sürece "itirazı mümkün olmayan" para cezası kesilecek.
Nasıl uygulanacak?
Maliye, cezanın uygulanabileceğine karar verir ya da uygulanamayacağına yönelik bir bildirimde bulunmazsa, tahsil süreci şöyle işleyecek:İl ve ilçe seçim kurulları, referandumdan sonra hangi seçmenlerin oy kullanmadığını saptayacak. Bu seçmenlerin adreslerine para cezası tebligatla gönderilecek. Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun hükümleri uyarınca, tebligattan sonra bir ay içerisinde bu cezanın il ve ilçedeki Maliye veznesine yatırılması gerekecek.
Ancak seçmenler, referandumdan sonraki 3 ay içinde, ilgili il ve ilçe seçim kuruluna giderek, hastalık ve benzeri bir nedenle oy kullanamadığını kanıtlarsa, ceza ödemekten kurtulacak.
Maliye Bakanlığı, mazeret bildirmeksizin cezasını ödemeyenlerin adreslerine, 7 gün içinde ödeme yapmamaları halinde icra takibatı başlatılacağı bildirilecek. Bu sürede ödeme yapmayanlar icra müdürlüğüne bildirilecek. İcra müdürlüğü de alacağın tahsili için hukuki süreç başlatacak.
'Yapacak bir şey yok'
YSK Başkanı Muammer Aydın, Milliyet'e, "Bakanlıktan bir bildirim gelmedi. Bu da aksi bir bildirim sonradan gelmedikçe cezanın uygulanacağını gösteriyor. Cezayı ben de benimsemiyorum ama yapacak bir şey yok. Görüşlerimi yarın (bugün) TRT'den açıklayacağım. Ceza uygulanırsa, gereğini Maliye yapacak. Bizim işimiz değil" dedi.Öte yandan İçişleri Bakanlığı, seçmen kartlarını alamayan çok sayıda kişi bulunması nedeniyle, valiliklere pazar günü de muhtarlıkların açık tutulması için genelge gönderdi.


Cafe