Kulüplere özgürlük
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun talimatıyla hazırlanan Kulüpler Kanunu tasarısı yılbaşından önce yasalaşırsa, kulüplere yeni gelir kaynakları yaratılacak, şirketleşme yolu açılacak, yöneticilik için belli kriterlere uymak gerekecekÖZEL HABER - AYŞE YEŞİN
Yıllardır dernek statüsünde faaliyet gösteren spor kulüpleri sonunda yasal kimliğine kavuşuyor.
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun talimatıyla hazırlanan Kulüpler Kanunu tasarısının TBMM'den geçerek yürürlüğe girmesiyle başta futbol olmak üzere spor kulüplerine yeni gelir kaynakları yaratılacak, şirketleşme yolu açılacak ve yöneticilik yapacak kişilerin belli kriterlere uyması sağlanacak.
Kulüplere, üniversitelere ve spor federasyonlarına gönderilip, görüş istenen taslak yılbaşından önce TBMM'ye sevk edilerek yasallaşacak.
Devrim niteliği taşıyan yasaya göre, hakkında yüz kızartıcı suç ve dolandırıcılık ile devletin güvenliğini zedeleyici, ideolojik suçlardan hüküm giyenler kulüp yöneticisi olamayacak. 10 yaşını dolduran çocuklar ise velisinin izni ile üyelik hakkına kavuşabilecek.
Kulüpler tüzüklerini il müdürlüklerine onaylatarak tüzel kişilik kazanacak. Tescil işleminin gerçekleşmesinden sonra bağlı bulundukları federasyonlara kayıt yaptıracak ve altı ay içinde ilk genel kurulunu yapacak. Kulüpleri, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile bağlı oldukları özerk federasyonlar denetleyecek.
Şirket yolu
Tasarıya göre kulüpler kaynak ve güçlerini birleştirmek, ortak tesis kurmak amacıyla Spor Kulüpleri Federasyonu ile Konfederasyonu kurabilecek. İllerde en az 15 kulüp federasyon oluşturabilirken, konfederasyon için ise Türkiye genelinde en az 25 kulübün birleşmesi gerekecek.Kulüpler, Spor Kulüpleri Federasyonları ve Konfederasyonlar tüzüklerinde belirtilen amaçları gerçekleştirmek için şirket kurabilecek veya bir şirkete ortak olabilecek. İşletmelerini tüzel kişi veya firmalara kiralayabilme ve devredebilme hakkına da sahip olacak. Bu kuruluşların tüm gelirleri ile sponsorların yapacağı her türlü harcamalar vergiden muaf tutulacak.
Hazırlanan taslakta gelirler aralarında üye aidatları, sporcu transferleri, müsabaka hasılatları, yayın, kira ve reklam gelirleri de olmak üzere 13 kalemde toplandı.
Maddi kaynaklar ise şöyle:
Genel bütçeden sağlanan yardım, spor kulüpleri tescil işlem harçları, ceza gelirleri, elektrik, su, telefon fatura bedellerinin binde beşi, spor-toto, loto genel hasılatının yüzde biri, milli piyango idaresinin bir önceki yıla ait safi hasılatının yüzde biri, at yarışı müşterek bahis hasılatının yüzde biri.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

Cafe