30 Ekim 2007 / Salı - 17:35

İsrail'de baz istasyonu yüzünden çatışma: 40 yaralı, polis rehin alındı

      İsrail’in kuzeyindeki Dürzi Arap köyüne yerleştirilen telefon baz istasyonu, köyün sakinleri ile polisi karşı karşıya getirdi. Çıkan olaylarda 40’a yakın kişi yaralandı, rehin alınan kadın polis daha sonra serbest bırakıldı.
      Yukarı Celile bölgesindeki Dürzi Arap kenti Pekiin’in merkezindeki bir tavuk çiftliğine yerleştirilen telefon baz istasyonu yüzünden çıkan olaylarda, aralarında 27 polis ve İsrail ilk yardım kuruluşu Magen David Adom görevlilerinin de bulunduğu yaklaşık 40 kişi yaralandı.
      Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu ifade edildi.
      Polisin, baz istasyonuna karşı çıkarak protesto edenlere karşı şiddete başvurmasını ve silah kullanmasını eleştiren İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, durumu şaşkınlıkla karşıladığını belirtti.
      Baz istasyonunun geçen günlerde tahrip edilmesi nedeniyle bu sabah bölgeye 200 dolayında polis ve sınır polisinin gönderildiği, polis güçlerinin, Pekiin’deki çoğunluğu genç protestocuların yoğun direnişi ile karşılaştığı bildirildi. Polis, göstericilerin üzerine ateş açarken, göstericiler de bir kadın sınır polisini rehin alarak, saatlerce alıkoydu bırakmadı.
      Polis, olayların kadın polisin rehin alınmasıyla alevlendiğini, memurun içinde bulunduğu tehlikeli durum nedeniyle protestoculara değil, havaya ateş açtıklarını öne sürdü.
      Olaylar sırasında bir Yahudi ailenin evinin de ateşe verildiği, ancak yangında kimsenin yaralanmadığı belirtildi.
      Olaylar nedeniyle üst düzey polis yetkilileri de Pekiin’e giderek, köyün önde gelenleri ile durumu sakinleştirmeye çalıştı.
      Polis, olayların yatışmasından sonra, gözaltına alınan 5 genci serbest bıraktı. Kadın polis de salıverilirken, köy sakinleri polisin rehin alınmadığını, olaylar nedeniyle, güvenliği için ibadethanede tutulduğunu söylediler.
      Polis, olaylarla ilgili soruşturma başlattı.
      Sabahki olaylar yatışmasına rağmen, Pekiin’de hala maskeli gençlerin ellerinde sopalarla dolaştığı, bazılarının köyün girişinde lastik yakarak protestolarını sürdürdüğü bildirildi.
     
     KÖY SORUŞTURMA İSTİYOR
      Bu arada köyün sakinleri, polis güçlerinin köye gönderilmesini "kışkırtma" olarak niteledi.
      Köy halkının yasaların yanında ve her zaman bunlara uyan insanlar olduklarını belirten köylüler, "polis güçlerine karşı bir tavırlarının olmadığını, zaten Pekiinlilerin çoğunun güvenlik güçlerinde yer aldığını" ifade etti.
      Olayların ardından Dürzi liderler bir araya gelerek, soruşturma komisyonu oluşturulmasını, şiddet olaylarının çıkmasında sorumluluğu bulunan polislerin bulunarak, yargılanmasını istediler.
      Liderler ayrıca, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in de ibadethaneye giren polisler nedeniyle bizzat özür dilemesini talep ettiler.
      Ordu radyosuna konuşan Pekiin Belediye Başkanı Hamid Heir, köy sakinlerinin baz istasyonunu istemediğini, kaldırılması için bir aydır mücadele verdiğini söyledi. Hafta sonu, köyden bazı gençlerin anteni tahrip ettiklerini belirten Heir, "Asıl sorun anten. Köyde 100’den fazla kanser hastası var" diye konuştu.
      Verilen bilgiye göre, Pekiin’deki tavuk çiftliği, yerleştirilen telefon baz istasyonu nedeni ile 3 gün önce ateşe verildi, köydeki bir eve el bombası atıldı. Polis bu olayı soruştururken, 2 gün önce de köyden 7 genç, baz istasyonunu protesto gösterilerinde gözaltına alındı.
      İsrail’in birçok yerinde, kansere neden olduğu gerekçesiyle yerleştirilen baz istasyonları tepkiyle karşılanıyor. Yaklaşık bir yıl önce Hayfa’da bir ticaret merkezi, çatısına yerleştirilen baz istasyonu nedeniyle ateşe verilmiş, Aşağı Celile’de Mghar adlı bir köye yerleştirilen 2 anten tahrip edilmişti.
     

     
Yorumlar (1)

Birbirini

yemeye basladilar

[20:02 - zekeriya keles]   yazarın tüm yorumları






© Copyright 2007 Milliyet.