30 Ekim 2007 / Salı 14:35

Cumhuriyet Resepsiyonu'na türbanlılar gelince komutanlar ayrıldı

     

GAZİANTEP, (DHA)

GAZİANTEP'te Valilik tarafından düzenlenen Cumhuriyet Resepsiyonu'na, aralarında merkez Şahinbey Belediye Başkanı AKP'li Ömer Can'ın eşi Belgin Can'ın da bulunduğu bazı türbanlı davetlilerin katıldığını fark eden İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan ile diğer tüm subaylar eşleriyle birlikte salonu terk etti.
Kentteki Grand Otel'de dün akşam gerçekleştirilen resepsiyona Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, Başsavcısı Kazım Arapoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan, metropol ilçe belediye başkanları ve 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan üst rütbeli subaylar, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bürokratlar ve çok sayıda davetli, eşleriyle birlikte katıldı. Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ile eşi Ayşe Kamçı ve Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey ile eşi Derya Güzelbey'in kapıda karşıladığı davetliler, daha sonra resepsiyonun verildiği salona geçti. Resepsiyonda bir konuşma yapan Vali Kamçı, “Bu bayram biraz yaslı bir bayram oldu. İnşallah böyle olumsuzlukları bir daha yaşamayacağız. Bu nedenle Cumhuriyet etkinliğimizin eğlence kısmını iptal ettik. Bu yılki kutlamalarda havai fişek gösterileri ve müziğe yer vermedik” dedi.
Resepsiyona, aralarında Şahinbey Belediye Başkanı AKP'li Ömer Can'ın eşi Belgin Can'ın da bulunduğu bazı türbanlı davetlilerin katıldığını fark eden komutanlar, eşleriyle birlikte tek tek salonu terk etti. İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan ile diğer tüm subaylar, böylece resepsiyonun 20'nci dakikasında salondan ayrılmış oldu. Bu dakikadan sonra resepsiyonda tek bir subay kalmadı.
Vali Süleyman Kamçı, basın mensuplarının askerlerin salonu terk etmesi ile ilgili sorusu üzerine, “Öyle bir şey mi var? Haberim yok” demekle yetindi. Yaklaşık 2 saat süren resepsiyon, Türk bayrağı şeklinde hazırlanan pastanın kesilmesiyle son buldu. Adana'daki resepsiyona ise emekli subay olan AKP İl Başkanı Mustafa Attaroğlu eşsiz katılıp, kısa süre sonra ayrıldı.


Kayseri’de askerler Cumhuriyet Balosuna katılmadı

KAYSERİ, (DHA)

KAYSERİ’de Valilikçe Cumhuriyetin 84'üncü yıldönümü nedeniyle Hilton Otelinde düzenlenen baloya, Kayseri Garnizonunda görevli yüksek rütbeli subay ve astsubaylar katılmadı. Vali Osman Güneş, bu konuda balo çıkışı kendisine soru yönelten gazetecilere, “Onu bilemiyorum” dedi. Askerlerin baloya çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun yöneticisinin türbanlı eşleriyle katılmasına tepki olarak katılmadıkları ifade edildi.
Valilikçe Hilton Kayseri Otelinde dün gece verilen Cumhuriyet Balosuna, ilk kez Garnizon Komutanı ve 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Tümgeneral M. Veysi Ağar, 12'nci Hava Ana Ulaştırma Üs Komutanı Tuggeneral Ali Demiral, Jandarma Bölge Komutanı Tuggeneral Ali Aydın katılmadı. Gündüz yapılan tebrik ve bayram kutlamalarına katılan askerlerin baloya Kayseri’deki bazı kamu kurum ve kuruluşlarında görevli müdür ve sivil toplum örgütü yöneticilerin eşlerinin türbanlı olmaları nedeniyle katılmadıkları ifade edildi. AKP’li 5 Kayseri Milletvekilinin Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resepsiyonuna katıldıkları için Hiltondaki balodaya gelmedikleri görüldü.
Bu arada, Hilton Otelindeki baloda isteyen konuklara içki ikramında da bulunuldu. Gazetecilerin, askerlerin baloya neden katılmadıkları yolundaki sorusunu Vali Osman Güneş “Onu bilemiyorum. Onlara soracaksınız” dedi.
Kayseri’de Cumhuriyet Balosu, 3 yıl önce Orduevinde yaşanan türban krizinden sonra, kamusal alan olmadığı için Kayseri Hilton Otelinde kutlanıyor.


Batman'daki resepsiyonda DTP'li ve türban krizi

Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA)

BATMAN’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle verilen resepsiyonda kriz yaşandı. Resepsiyona katılan askeri erkanın, salonda DTP’lileri ve türbanlı bazı konukları görünce salonu terk ettikleri öne sürülürken, Vali Recep Kızılcık, askerlerin ‘Kırmızı alarm’ nedeniyle resepsiyondan ayrıldığını söyledi.
Batman’da Vali Recep Kızılcık ve eşi Sema Kızılcık, TPAO’da bulunan Kristal Park’ta verdikleri Cumhuriyet resepsiyonuna gelen konukları kapıda karşıladı. Konukların karşılanmasından sonra resepsiyonun yapıldığı salona geçildi. Salona topluca giren aralarında Jandarma Bölge Komutan Vekili Albay Kenan Tekin’in de bulunduğu askeri erkan, içeride DTP’li Belediye Başkan Vekili Emir Doğrul, DTP İl Başkanı Salih Altun, il genel meclis üyeleri ile bazı türbanlı kadınları görünce Vali Recep Kızılcık’la görüştükten sonra resepsiyonu terk etti. Vali Recep Kızılcık, askerlerin bölgede süren operasyonlar nedeniyle verilen ‘Kırmızı alarm’ üzerine resepsiyondan erken ayrıldığını söyledi. Askerlerin salondan ayrılmasının ardından Vali Recep Kızılcık, tek tek masaları dolaştı.
DTP’lilerle de sohbet eden Vali Recep Kızılcık, Cumhuriyet pastasını kesti. Gece Batman’da ayrıca havai fişek gösterileri yapıldı.


Türbanlıları gören Tuğgeneral Erdoğan resepsiyonu terk etti

Ali Ümit ÜLKER/KIRKLARELİ, (DHA)

KIRKLARELİ 55'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan, valilik tarafından verilen Cumhuriyet resepsiyonunda türbanlıların olduğunu görünce, erkenden salondan ayrıldı.
Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Çoş, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Kültür Merkezi’nde dün akşam resepsiyon verdi. Vali Çoş konukları girişte karşılayarak hoş geldin dedi. Resepsiyona Kırklareli 55'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan da eşi ile birlikte katılarak protokol masasında yerini aldı. Protokolün yanındaki masada türbanlıların olması Tuğgeneral Erdoğan’ın dikkatini çekti. Konukların gelmesinden sonra Vali Hüseyin Avni Çoş giriş kapısından salona inerek protokol masasına geldi. Bu sırada Tuğgeneral Erdoğan, Vali Çoş’tan izin isteyerek salondan ayrıldı. Tuğgeneral Erdoğan’ın salondan ayrılmasından sonra davette bulunan diğer subaylar da eşlerini yanlarına alarak resepsiyondan ayrıldı.
Resepsiyondan askeri erkanın ayrılmasından sonra Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Çoş masaları tek tek dolaştı. Davetin sonunda Vali Çoş tarafından pasta kesildi ve 10'uncu yıl Marşı söylendi.
Cumhuriyet resepsiyonunda çok sayıda türbanlının olması nedeniyle askeri erkanın daveti terk ettiği ileri sürüldü.


Eskişehir'de coşkulu resepsiyon

Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, (DHA)

ESKİŞEHİR’de Cumhuriyetin 84’üncü yılı nedeniyle düzenlenen resepsiyona katılan protokol, pasta kesip 10’uncu Yıl Marşı’nı hep birlikte söyledi. Resepsiyonda türbanlı kadınların da bulunması dikkat çekti.
Cumhuriyetin 84’üncü yılı Eskişehir’de de coşku ile kutlandı. Vali Kadir Çalışıcı’nın dün akşam Anemon Otel Eskişehir Salonu’nda verdiği resepsiyona 1’inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, DSP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Milletvekili Murat Sönmez, MHP Milletvekili Beytullah Asil, DSP Milletvekili Tayfun İçli, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fevzi Sürmeli, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fazıl Tekin, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Cemalettin Sarar ile çok sayıda kişi katıldı.
Gecede Hüseyin Erbay yönetimindeki Eskişehir Halk Eğitimi Merkezi Türk Sanat Müziği Korosu ile sanatçı Ali Rıza Saltuk Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Resepsiyonda türbanlı kadınların da bulunması dikkat çekti.
Üzerine ‘Cumhuriyetimizin 84’üncü Yılı Kutlu Olsun’ yazılı olan ve etrafı Türk Bayrakları ile donatılmış olan pastayı Vali Kadir Çalışıcı, Korgeneral Bilgin Balanlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen eşleri ile birlikte kılıçla kesti. Pasta kesiminin ardından çalınan 10’uncu Yıl Marşı’na Vali Çalışıcı, korgeneral Balanlı ve Büyükerşen ellerindeki Türk Bayraklarını sallayarak eşlik etti.

İPTAL EDİLEN RESEPSİYON YERİNE ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERE YEMEK...

Iğdır Valiliği tarafından şehit olan askerler nedeniyle iptal edilen Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu yerine şehit aileleri ve gazilere yemek verildi.
Iğdır’daki bir lokantada verilen yemekte konuşan Iğdır Valisi Saffet Karahisarlı, Hakkari’deki çatışmada 12 askerin şehit edilmesi nedeniyle Valilik olarak düzenleyecekleri Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunu iptal ettiklerini anımsattı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünlere gelmesinde verilen şehitlerin önemli rolü olduğunu ifade eden Karahisarlı, "ne mutlu bizlere ki bu vatan için, bu bayrak için canlarını seve seve verecek gençlerimiz var. Yıllardır vatan için can veren şehitlerimiz bugün de can veriyor" dedi. Karahisarlı, can verenlerin Türk, Kürt, Laz, Çerkez ayrımı yapmadan vatan için şehit olduğunu da sözlerine ekledi.

"ERMENİLER TÜRK MİLLETİ’NE İHANET ETMİŞTİR"

Iğdır Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Kamber Güzelkaya ise kendileri için verilen yemekten mutluluk duyduğunu belirtti. Türkiye üzerinde bir takım oyunların oynandığını ileri süren Güzelkaya, şunları söyledi.:
"Atatürk’ün yıllar önce dediği "Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur" sözü bugün hala gerçekliğini sürdürüyor. Şer odakları ülkemizi bir kaos ortamına çekmektedir, fakat Türk Milleti buna fırsat vermeyecektir, vatanını koruyacaktır."
Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras da Türkiye’nin son dönemde birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirtti. Aras, "Ermeniler bugün Türk izlerini her yerden silmeye çalışıyorlar, fakat silemezler. Ermeniler Türk Milleti’ne ihanet etmiştir. Tek bir toplu mezar gösteremezler. Biz bu bölgede en az 10 tane gösteririz. Tek suçumuz Türk ve Müslüman olmaktır" dedi.
Öte yandan yemeğe Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri için Azerbaycan’ın Şamağı kentinden Iğdır’a gelen heyet de katıldı.

     




© Copyright 2007 Milliyet.