'Linç kültürüne katkı' eleştirisi
DERYA SAZAK
Hakkâri Dağlıca'da 12 askerin şehit edildiği saldırılar üzerine, yurt çapında geniş katılıma sahne olan protesto gösterilerindeki havayı, Milliyet 22 Ekim'de "Türkiye teröre karşı ayakta" manşetiyle verdi.
Haberde "Malatya otogarında bir otobüs yazıhanesinde beklerken televizyonda saldırıyı izleyen dokuz kişi arasından bazıları, "İyi olmuş. PKK başarıya ulaşacak" diyerek PKK lehine konuşmaya başlayınca vatandaşların saldırısına uğradı. Gruptan altı kişi olay yerinden kaçarken, üçünü linçten polis kurtardı" şeklinde geçen olay da veriliyordu.
Ali Örnek adlı okurumuz şöyle diyor: "Bu haberin beğendiğim yayın çizginizle bir hayli çeliştiğini düşünüyorum. Bu haberde her şey aynen anlatıldığı gibi de olmuş olabilir, ancak, bildiğim kadarıyla yargı tarafından aksi ispatlanmadıkça kimse suçlanamaz, suçluymuş gibi haber verilemez.
Dolayısıyla otogardaki kişiler için 'PKK sempatizanı' ibaresinin kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyorum.
Haber, bu konuşmanın yapıldığı adli kurumlarca ispatlanmadıkça, şüphe götürülmeyen bir dille yazılamaz. Kanımca haber dilindeki eksiklikler bir sonraki lince adeta mazeretmişçesine sunulmuş. Linç kültürüne karşı durmak gerekirken bu haber dili adeta linci mazur gösteriyor.
İkinci olarak, 27 Ekim Cumartesi günü 'Milli Mücadele Birliği' adlı bir grup İstiklal'de yürüdü. Taşıdıkları bir pankartın üzerinde şu yazılıydı:
'Alışverişimi Türkten yapıyorum, param PKK'ya gitmiyor. 'Tüm Kürtleri PKK'ya yardımla suçlayan bu ırkçı pankart hiçbir şekilde haber yapılmadı. Eleştirilmedi. Beni inciten, sadece beni değil bu ülkede yaşayan tüm 'insanları' incitmesi gereken pankartı zihniyeti eleştirmemek, linç spekülasyonları olmuşçasına yazabilmek sizce tarafsız bir tutum mudur? Son olarak okuyucu yorumlarını yayımlamamak/yayımlamak hakkı da Milliyet'e aittir.
Bazen açıkça ırkçı, şoven yorumlar (hassasiyeti misliyle aşan) okuyorum ve bunların Milliyet gibi bir gazetede asılı durmasını aklım almıyor. Örnek olarak aynı haberin altındaki yorumlara göz atmanızı rica edeceğim."
okur@milliyet.com.tr
dsazak@milliyet.com.tr
Tel: 0212 505 62 03
Faks: 0212 505 68 09
Doğan Medya Center, Bağcılar 34204 İstanbul
|
DİĞER YAZILAR |
OKUR TEMSİLCİSİ |

Cafe