ERDOĞAN'IN 'YATIRIM PRENSİ' KORKMAZ YABANCILARI TÜRKİYE'YE BÖYLE ÇAĞIRIYOR:
Push the button
Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Korkmaz, tanıtım dosyalarına bilgisayar açma tuşu şeklindeki Türk bayrağını ve "Push the button" (Düğmeye bas) sloganını koydu. Ajans şimdiye kadar 320 yatırımcıyla görüşerek, Türkiye'yi gezdirdi
Utku Çakırözer
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yabancı yatırımı teşvik için İsviçre'den getirilerek Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanlığı koltuğuna oturtulan Alpaslan Korkmaz, ajansın kuruluşunun 1. yılında meyveleri toplamaya hazır hale geldiklerini söyledi.
320 yatırımcıyla yüz yüze görüşüp Türkiye'yi gezdirdiklerini belirten Korkmaz, Erdoğan'la birlikte bu ay 9 "greenfield (sıfırdan başlayan)" yatırımının açılışını yapacaklarını duyurdu.
Korkmaz, yabancı yatırımcılara dağıtılan dosyaların kapağına bilgisayar açma kapama tuşu şeklinde Türk bayrağı resmiyle "push the button (düğmeye bas)" sloganını koydu.
Ülke ülke tanıtım yapıyor
Erdoğan ile ilk kez Londra gezisinde lansman yapan Korkmaz, 1 yıl sonunda ajansın ulaştığı seviyeyi Milliyet'e şöyle anlattı:
FİNANSIN MERKEZİ: Dünyada 1.2 trilyon dolarlık fon yatırım yapacak ülke arıyor. Biz de ülkemizde üretimin artması ve işsizliğin azalması için bu yatırımdan pay almak istiyoruz. Onun için finans ve yatırım dünyasının merkezi Londra'da Başbakan'la yapılan tanıtım önemliydi.
Eylül başında İsrail ve İspanya'da da lansman yaptık ama Başbakan yoktu. Londra'da dünyaya resmi lansman oldu. Aralıkta Fransa ve Almanya'da ocakta Japonya'da, yakınlarda ABD'de lansmanlar yapılacak. Oralara da Başbakan'ın gelmesini arzu ediyoruz.
30 kişilik takım
YATIRIMCI NEYİ DUYMAK İSTER?: Yabancı yatırımcı Başbakan'dan, bakanlardan öncelikle 'Yanınızdayız' mesajını duymak istiyor. Bunun yanı sıra Türkiye'nin istikrarlı olduğunu, ideal üretim üssü olduğunu, AB'nin en genç ve en büyük işgücüne sahip olduğunu anlatıyoruz. BİR YILIN BİLANÇOSU: Dünyada 196 ülkede bulunan yatırım promosyon ajanslarından bir yıl önce Türkiye'de yoktu. Şimdi var. 11'i yurtdışından gelen 30 kişilik bir takım kurduk, toplam 10 yabancı lisan konuşuluyor.
Stratejimizi belirlemek için tüm kamu kurumlarından veri topladık. Sivil toplum örgütlerini ve 18 ili ziyaret ettik. Yatırım çekmek istediğimiz katma değeri yüksek ve bizi bilgi ekonomisine götürecek stratejik sektörleri belirledik.
İlanlarda yabancılar var
TOYOTA ve HYUNDAI DE KATILACAK: Uluslararası kampanyamızı hazırladık ve ekim başından beri dünyanın en prestijli gazetelerinde tam sayfa ilanlar çıkıyor. Microsoft, Nortel, Cisco gibi bilişim sektörünün devleri bu ilanlarda Türkiye'ye güvendiklerini belirtiyor ve yatırım çağrısı yapıyor. ikinci aşamada finans şirketleri, sonra Toyota, Hyundai gibi otomotiv şirketleri ve daha sonra da muhtelif üreticiler dünyaya 'Türkiye' tanıtımı yapacak. GÜNEYDOĞU'YU GEZDİRİYORUZ: 320 yatırımcıyla yüz yüze görüşmeler yapıp Türkiye'yi gezdirdik, yatırım imkânlarını ve fırsatları anlattık.
Güneydoğu'ya yatırıma özel önem verdiğimiz için birçoğuna Başbakan'ın talimatıyla özellikle GAP'ı gezdirdik.
9 yatırımın açılışı bu ay
MEYVE TOPLAMA ZAMANI: Artık meyveleri toplama zamanı geldi. Başbakan'ımızla birlikte bu ay 9 yeni yatırımın açılışını yapacağız. 4'ü yabancı, 5'i yerli. Ama hepsi 'greenfield'. Yani satış ya da devir değil sıfırdan yapılan yatırım ve yüzlerce insanımıza iş sağlayacak. TÜRKİYE'Yİ ONLAR ANLATACAK: Ocaktan itibaren gittiğimiz her ülkeye, o ülkenin Türkiye'ye yatırım yapan en büyük yatırımcılarını alarak gideceğiz. Yani Fransa'ya Türkiye'deki Fransız yatırımcıyı, Japonya'ya Japon yatırımcıyı götüreceğiz. Kendi iş dünyalarına biz değil onlar anlatacak Türkiye'nin cazip fırsatlarını.