
Hasan PULUR
Olaylar ve insanlar
Balerinin vedası...
GENELLİKLE istifalar ya da görevden ayrılmalar, alınmalar iki satır, kuru bir yazıyla olur.
İstifa eden "Gördüğüm lüzum üzerine" diye istifasını noktalar, görevden alım yazısı da "bugüne kadar yaptığı hizmetlere teşekkür" ile biter; hatta buna gerek görmeyenler bile vardır.
Oysa üst kadroda icraatçı bir yöneticinin ayrılırken söyleyeceği birkaç şey olmalıdır, "Ben şunları yaptım, şunları yapamadım, yerime gelecek olan arkadaşın şunları yapacağını umarım" gibi...
* * *
DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürü Meriç Sümen Kanan geçen ay, emekliliğine yedi ay varken, kendi isteğiyle, ailevi nedenlerle görevinden ayrıldı. Meriç Sümen, 46 yıl önce balerin olarak göreve başlamış, Devlet Sanatçısı unvanını hak etmiş, bir balerin olarak girdiği kurumdan genel müdür olarak ayrılmıştır. Meriç Sümen, iki yıl üç aylık Genel Müdürlüğü'nde neler yaptı?
* * *
GİDERKEN, çalışma arkadaşlarıyla birlikte neler yaptığını da sıralamalıydı...
- On yıldır bir türlü verilemeyen 345 kişilik kadro alınmıştır.
- Ankara'da giderek artan ihtiyaca cevap verecek yeni bir gösteri binası alınmış, "Leyla Gencer Sahnesi" adı verilerek hizmete açılmıştır.
- Antalya Devlet ve Opera Balesi için "Haşim İşcan Kültür Merkezi" tahsis edilmiştir.
- Yıllardır tamir, tadilat, yenileme yapılmayan Ankara Opera binasının çalışma mekânları tümüyle yenilenmiştir.
- Ankara'da bir "Çocuk Opera ve Balesi" topluluğu oluşturulmuş, hem konservatuvara yetenekli öğrenci havuzu hazırlanmış, bilinçli seyirci yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
* * *
İSTANBUL'da Kadıköy Belediyesi'nin onardığı tarihi "Süreyya Sineması"nın "Opera Salonu" olarak yenilenmesinden sonra anlaşmaya varılmıştır. İstanbul Opera ve Balesi AKM'deki gösterilerine ek olarak burada da eserlerini sergileyecektir.
Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'le anlaşmaya varılmış, Eskişehir, Türkiye'nin opera ve balesi bulunan altıncı şehri olmuştur.
Ya bundan sonrası?
* * *
EK göstergeler, Genel Müdürlük ile Ankara Opera ve Balesi'ni iç içelikten kurtarmak...
Bir de kurumun adının değiştirilmesi...
Nasıl "Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü" varsa, bu kurumun adının "Devlet Opera Baleleri Genel Müdürlüğü" olması...
Ya İstanbul'daki AKM...
Yıkılacak mı?
Yıkılsın mı?
Meriç Sümen "Hayır" diyor:
"Gerekli tamir, tadil ve yenilemeden geçirilmeli, 2010'a yetiştirilmeli..."
h.pulur@milliyet.com.tr

Cafe