Ata'nın mirasına sahip çıkamadık
Atatürk'ün naaşı, Anıtkabir'e nakledildiği 10 Kasım 1953'e kadar yaklaşık 15 yıl Etnografya Müzesi'nde tutulurken, 1938-1948 ile 1952-1953 yılları arasındaki özel şeref defterlerinin kayıp olduğu anlaşıldı
Barkın Şık
Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün üzerinden tam 69 yıl geçti. Atatürk tüm yurtta, tören ve etkinliklerle anılacak. 10 Kasım 1938'de vefat eden Atatürk, 21 Kasım 1938'de Etnografya Müzesi'ne defnedildi. Anıtkabir'in açıldığı 10 Kasım 1953'e kadar Atatürk'ün kabrini onlarca heyet, binlerce insan Etnografya Müzesi'nde ziyaret etti. Ancak, bu döneme ilişkin acı bir gerçek gün yüzüne çıktı. 1938-1948 ile 1952-1953 yıllarına ilişkin özel şeref defterleri sır olup ortadan kayboldu.
Tek bir defter geldi
Anıtkabir hizmetlerinin yürütülmesini 1981'de çıkarılan bir kanunla alan Genelkurmay Başkanlığı, 2000'de Anıtkabir Özel Defterleri'ni 28 ciltlik bir çalışmada topladı. Etnografya Müzesi'nden 21 Kasım 1938 ve 10 Kasım 1953 dönemine ilişkin özel şeref defterleri istendi. Etnografya Müzesi, yalnızca 12 Kasım 1948 ile 22 Şubat 1952 arasındaki süreyi kapsayan 190 sayfalık tek bir özel şeref defteri teslim etti. Bu tarihlerden önceki ve sonraki defterin izine arşivlerde rastlanamadı. Teslim edilen tek defterin üzerinde rakamla "8" yazıyor. Yetkililer, defterin üzerindeki bu rakam nedeniyle 1938-1948 dönemine ilişkin 7 defter daha bulunduğu değerlendirmesini yapıyor."Anıtkabir Özel Defteri" çalışmasının önsözünde "Diğer yıllara ait defterler elde edildiğinde ayrı bir çalışma olarak okuyucu ve araştırmacılara sunulacaktır" denilse de aradan geçen 7 yılda hiçbir gelişme sağlanamadı.
Etnografya Müdürü: Her şey mümkündür
Etnografya Müzesi Müdürü Erdoğan Erol, kendilerinde bulunan defterin Anıtkabir Müzesi'ne teslim edildiğini belirterek şunları söyledi: "Ben buraya geleli 4 ay oldu. Bir müze müdürü falan da götürmüş olabilir. Oradan bir makale çıkaracağım diye alır götürür. Ölür gider, çoluk çocuğun elinde kepaze olabilir. Her şey mümkün. Demirbaş numarası olsaydı hiçbir yere gidemezdi."

Cafe