11 Kasım 2007 / Pazar - 12:40



İsrail Cumhurbaşkanı Peres Ankara'ya geldi

      İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, resmi bir ziyaret için Ankara’ya geldi. Peres, Ankara’da Türkiye’nin Ortadoğu’daki "aktif" politikasının bir yansıması olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Filistin Yönetim Başkanı Mahmut Abbas ile "üçlü" görüşmelerde bulunacak. Nobel Barış Ödülü sahibi Peres ayrıca, TBMM’ye hitap eden ilk İsrail devlet başkanı olacak.
      Özel bir uçakla Ankara’ya gelen 84 yaşındaki Şimon Peres, Esenboğa Havaalanında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan tarafından karşılandı. Havaalanında yoğun güvenlik önlemi alınırken, uçak piste inmeden önce bomba araması yapıldı.
      Haziran ayında kolay bir biçimde Knesset (İsrail Parlamentosu) tarafından Cumhurbaşkanı seçilen Peres, Ankara’da hem Ortadoğu sorununun ağırlıklı bir maddeyi oluşturacağı ikili görüşmelerde bulunacak, hem de Türkiye’nin öncülüğünü yaptığı Ankara Forum çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile biraraya gelecek.
      Şimon Peres’in, Ankara görüşmesi Türkiye ile İsrail arasında "hava sahası ihlali" sorununun patlak vermesinden iki ay sonra gerçekleşecek. Suriye’ye operasyon düzenleyen İsrail savaş uçaklarının Türkiye’nin hava sahasını ihlal ederek, Türk topraklarına yakın tankı düşürmeleri nedeniyle Ankara İsrail’den "izahat" istemişti. Haftalarca sessiz kalan İsrail’in Başbakanı Ehud Olmert kısa bir süre önce "Böyle bir şey olmuş ise üzgünüz" anlamına gelen bir açıklama yapmıştı. Ankara da, İsrail ile bu meselenin artık kapandığını düşünüyor.
     
     ANITKABİR ZİYARETİ, BİLKENT’TE KONFERANS
      Şimon Peres, ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret ederek saygı duruşunda bulunacak. Bunun ardından Peres öğleden sonra Bilkent Üniversitesi’nde bir konferans verecek ve Rektör Ali Doğramacı’nın onuruna vereceği yemeğe katılacak. Peres’e üniversite tarafından "fahri doktora" verilecek.
      Pazartesi günü Şimon Peres, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek. Heyetler arası görüşmelerin ardından Gül ve Peres bir basın toplantısı düzenleyecek. TBMM Başkanı Köksal Toptan ile de biraraya gelecek olan Peres, akşam üstü ağırlanacağı Camlı Köşkü’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ı kabul edecek.
     
     
     TBMM’YE HİTAP EDEN İLK İSRAİL DEVLET BAŞKANI OLACAK
      Şimon Peres’in Ankara programının diğer önemli unsurunu Ankara Forum çerçevesindeki etkinlikleri oluşturacak. İsrail ile Filistin arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye’nin girişimi ile 2005 yılında başlatılan Ankara Forum’un 7. toplantısı Salı günü Ankara’da yapılacak.
      Bu çerçevede, Abdullah Gül, Peres ve Abbas’ı Ankara’da biraraya getirecek. Peres ve Abbas, da Salı günü öğleden sonra ard ardına TBMM Genel Kurulu’na hitap edecekler. Önce Peres, sonra Abbas söz alacak.
      Böylece Şimon Peres, TBMM’de konuşacak olan ilk İsrail devlet başkanı olacak. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, geçen yılın Haziran ayında İsrail’i yaptığı ziyaret sırasında Knesset’e de hitap etmiş ve uzun bir süre alkışlanmıştı.
     
     BLAİR PROJEYİ BENİMSEDİ
      Ankara’da Ankara Forum kapsamında Peres ve Abbas ile yapılacak görüşmelerde Gaze şeridi için düşünülen ancak halen Batı Şeria’da olması planlanan Erez Sanayi Bölgesi gibi önemli projeleri üzerinde durulacak. Erez projesine ilişkin görüş alışverişinde bulunulacağı görüşmelerde projenin uygulamasına ilişkin bazı kararların alınması bekleniyor.
      Konuya yakın kaynaklar, Erez Sanayi Bölgesi Projesi, ABD ile Dünya Bankası gibi bazı uluslararası kuruluşlarca yakında izleniyor. Bu arada, Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra Ortadoğu Özel Temsilcisi olarak görevlendirilen Tony Blair’ın da bu projeyi benimsediği ifade ediliyor.
     
     ORTADOĞU ÖNEMLİ AKTÖRLERİ ANKARA’DA
      Diplomatik kaynaklar, bu ay sonunda veya Aralık başında ABD’nin Annapolis kentinde düzenlenecek olan Ortadoğu Konferansı öncesi Türkiye’nin Peres ve Abbas’ı Ankara’da biraraya getirecek olmasının önemini vurguluyorlar.
      Tüm bölgenin Annapolis toplantısına "kilitlendiğiöni ifade eden kaynaklar, Bush Yönetiminin büyük emeği harcamakta olduğu bu "fırsatın kaçırılmaması gereğinin altını çiziyorlar.
      Bu arada, Türkiye’nin toplantı öncesi oynadığı role dikkat çekiliyor. Ankara’nın, toplantıya katılmaya isteksiz Suriye’ye "Mutlaka katılın ve görüşlerini ifade edin" mesajlarının iletildiği kaydediliyor.
      ABD’nin de Türkiye’den "uzlaştırıcı" bir rol oynaması istediğini, "dürüst aracı" olacağına güvendiği de belirtiliyor.
     
     ANKARA FORUMU NEDİR?
      Türkiye’nin öncülüğü ile Nisan 2005’de başlatılan Ankara Forum, İsrail ile Filistin arasında güven artırıcı ve karşılıklı anlayışı teşvik edici bir mekanizma olmayı amaçlıyor.
      Türkiye, İsrail ve Filistin işadamı dernekleri, sürecin önderliğini yapıyor. Önderlik rolü, TOBB, İsrail Sanayicileri Birliği ve Filistin Ticaret Odaları Federasyonu tarafından üstlenmiş bulunuyor.
      Ankara’da Salı günü yapılacak 7. Ankara Forum toplantısına Ankara Forum Toplantısına Amerikan Ticaret Odası da "gözlemci" olarak katılacak. Toplantıda Amerikan Ticaret Odası’nın, Atina Temsilcisi Christian Alley tarafından temsil edileceği öğrenildi. (ANKA)
     

     
Yorum yaz
Bu habere ilk yorumu yazan siz olun










© Copyright 2007 Milliyet.