Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 13 Kasım 2007 / Salı  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
İşte Türkiye'nin en iyi şarapları

Altı yıldır her sonbahar altı kişilik bir jüri olarak Türkiye'nin tüm ciddi şaraplarını tadıyor ve en iyilerini belirliyoruz. Bu yıl da Çırağan Kempinski'de toplanıp 172 yerli şarabı "körlemesine" tattık...



myalcin@turk.net

Harika Boğaziçi manzaralı salonda, belki de en şanssız kişiydim. Çünkü uzun masanın en başında oturuyordum ve denize bakıyordum. Boğazın her an güneşin sularda yarattığı yeni bir renk dalgasıyla ya da kuğu gibi süzülen bir gemiyle değişen manzarası, şaraplara odaklanmamı neredeyse imkânsız kılıyordu. Salonun tül perdesini kapatmasam, en sıradan şaraplara bile yüksek puanlar vermem işten bile sayılmayacaktı!

Etiketler görünmeden
Uzun masadaki diğer tadımcılar, Gusto'nun Yayın Koordinatörü Ahmet Örs, şarap bilimcilerimizin duayeni Prof. Dr. Nihat Aktan, Tekirdağ İçki Fabrikası eski Müdürü, duayen Tekel'ci Kadir Albayrak, uluslararası yiyecek-içecek danışmanı Osman Serim ve Türk Someliyeler Derneği'nin kurucularından, someliye Ali Dündül'dü. Yan masamızda da gözlemci sıfatıyla Sevilen Şarapları'ndan Enis Güner, Büyülübağ'dan Alp Törüner ve Kavaklıdere'den de Ahu Tokgöz vardı.
Türkiye'nin ilk içki kültürü dergisi Gusto'nun bu yıl altıncısı yapılan "Yılın En İyi Şarapları" büyük tadımında, jüri olarak iki gruba ayrıldık ve sek beyaz, roze ve kırmızılardan toplam 172 şarabı tattık.
Tadım her zamanki gibi merkezi Fransa'da bulunan Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Ofisi OIV'nin uluslararası şarap yarışmaları için koyduğu kıstaslara göre yapıldı. Ortam bol ışıklı, kötü kokulardan uzak ve hafif serindi. Şaraplar ideal tadım sıcaklıklarında, etiket ve şişeleri görülmeyecek kılıflar içinde servis edildi.

Büyük sürprizler yoktu
Uluslararası Standartlar Enstitüsü ISO'nun onayladığı profesyonel tadım kadehleriyle tadılarak, 20 puanlık bir skala içinde renkleri, kokuları, tatları ve damakta oluşturdukları armoni başlıkları altında puanlandı. Puanların bilgisayarda toplanıp ortalarının alınmalarıyla da, günün sonunda Türkiye'nin en iyi şarapları belirlendi.
Jüri üyelerinin sonuçlar alındıktan sonra genel izlenimleri, şaraplarımızın temel kalitelerinin yükseldiği yolundaydı. Eskisi gibi aşırı ekşi, okside veya sirkeleşmiş şaraplara pek rastlanmadı. Teknoloji ve şarap yapımında ustalaşma, büyük hataları önlüyordu. Ancak bu kez de vasatta bir eşitlenme ortaya çıkmıştı; hemen tüm şaraplar birbirlerine benziyordu. Kalitesi ve özgün bukeleriyle diğerlerinden çok ayrışan şaraplar çok azdı. Kırmızıların çoğunun genç, sivri ve köşeli oldukları, içim olgunluğuna henüz gelmeden piyasaya sürüldükleri de dikkat çekti.
Dikkat çeken bir sorun da, mantarlarla ilgiliydi... Bu yıl, şimdiye dek hiç olmadığı kadar "mantar kokulu", şarapçılık deyimiyle "buşone" çıktı. Şaraplar genç olmalarına rağmen, mantarları tarafından bozulmuşlar, küflü ve çürüksü kokular yüzünden içilemez hale gelmişlerdi. Bunun sebebini de Prof. Aktan'dan öğrendik. Nihat Hoca, "Portekiz'in küçük ve ilkel mantar üreticileri bile artık Türk şarapçılarına mantar satıyorlar. Şarap üreticileri küçük hesaplarla kalitesiz mantar almamalılar" uyarısında bulundu.
Tadımın sonunda tüm jüri üyelerinin ortak dileği, 2008'in sonbaharında daha iyi sürprizlerle karşılaşabilmekti. Zira Türk şaraplarını, mahalle bakkallarına kadar giren ucuz yeni dünya şarapları karşısında ayakta tutabilecek tek çıkış yolu, yüksek kalite ve özgün lezzetti.

ALTIN LİSTE

Beyaz
Sevilen Premium Chardonnay 2005
Umurbey Sauvignon Blanc 2006

Kırmızı
Doluca Karma Gamay- Boğazkere 2002
Kavaklıdere Öküzgözü 2002

GÜMÜŞ LİSTE

Beyaz
Kocabağ Misli Emir-Narince 2006
Sarafin Sauvignon Blanc 2006
Sevilen Chardonnay 2006

Roze
Sevilen Majestik roze 2006
Sevilen R 2006
Villa Doluca roze 2006

Kırmızı

Bakus Butik Cabernet Sauvignon Reserve 2003
Doluca Karma Cabernet Sauvignon-Öküzgözü 2003
Gülor Cabernet-Shiraz 2005
Gülor Merlot 2005
Kavaklıdere Boğazkere 2002
Sevilen Centum Syrah 2005
Sevilen Kalecik Karası 2005

BRONZ LİSTE

Beyaz
Corvus Teneia Çavuş 2005
Doluca Antik beyaz 2004
Kavaklıdere Ancyra Narince 2005
Kavaklıdere Angora beyaz 2006
Kavaklıdere Vinart Emir-Sultaniye 2005
Sarafin Chardonnay 2005

Roze
Lal 2006

Kırmızı
Bortaçina Karanar 2002
Çamlıbağ Merlot 2006
Kavaklıdere Selection 2004
Pamukkale Anfora
Shiraz Reserve 2004
Sarafin Cabernet Sauvignon 2004
Sarafin Merlot 2005
Turasan Boğazkere 2003


PAZAR
İşler iyi gitmiyorsa bile botoksla gülümse
"O maçın kötü bir rüya olmasını dilersin ama her şey gerçektir"
Sokakların Picasso'su İstanbul'da
Annesine bak kızını al
"Türban üniversitede serbest olursa kızlarımı yollamam"
Çankaya'nın değişen kıyafet kodları
Artık internette başınızı sokacak bir odanız var
Kıymeti bilinmeyen festival
İhtiyar Vosges dağları
"Oğlum! Atatürk ölürse ben de onunla gideceğim"
Kozmik şifre
Kötü başladı, harika bitti
Sosyolojiye bir kuşak yetiştirdi
Hayatımızı değiştiren tahıllar
Ateş olmayan yerden çıkan duman
Kuyruğu dik tutmak
İşte Türkiye'nin en iyi şarapları





Can Dündar
R. Hakan Kırkoğlu
Vedat Milor
İlber Ortaylı
Taylan Kümeli
Tuba Akyol
Yalvaç Ural
Mehmet Yalçın

   
© 2006 Milliyet